Ilyen se volt még: Repülnek a hatfoltos csüngőlepkék!

Ilyen se volt még: Repülnek a hatfoltos csüngőlepkék!


Kert és vadon


“Mindenesetre újdonság, hogy a hatfoltos csüngőlepke nemcsak előfordul, hanem kisebb rajzást is láthatunk tőle”

Továbbra is minden nap – néha kétszer-háromszor is – bejárom a nappali lepkékben leggazdagabb területeket. Persze, hogy tudjam, melyek azok, rendszeresen kell bejárni a birtok egészét is. 2024-ben egyértelműen a Hospoda déli-délnyugati vége, a varfüves mézelő zóna a legjobb lepkés parcella, ahol több új fajt is találtunk már az idén, a legutóbbiak között például egy régtől vágyott fajt, a hatfoltos csüngőlepkét.


Ezekben a napokban

a rutin megfigyelések mellet további két okból is sűrűn járom a területet. Egyrészt volt egy nappali lepke rajzásunk: több látványos faj is szokatlanul nagy mennyiségben repült (többek között a sakktáblalepke, akiről írtunk is itt), és erősen figyeljük, hogyan csengenek le ezek a lepkemozgalmak.

Másrészt fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy hol tart a lepkék és a mézelő zónák szempontjából kulcsfontosságú varfű virágzása, mert a következő kaszálás, sok parcellában az első (Kisrét, Nagykarám, Nagyvadföld…) már esedékes, többek között azért is, mert nemcsak a bodza érik szokatlanul korán, hanem a kanadai aranyvessző is hamar virágzik, márpedig az aranyvessző visszaszorítására a legalkalmasabb eszköz a virágzás előtti kaszálás.


Úgy tűnik, hogy napokon belül ideális lesz a helyzet, de a legmegfelelőbb időpontot csak folyamatos, napi felmérésekkel lehet meghatározni.

A legutóbbi, drasztikus lehűlés június utolsó napjaiban véget vetett a nagy nappali lepkék repülésének (egyedül az ökörszemlepke tartja magát még úgy-ahogy), viszont még így is találtunk újabb nappali lepkefajt (hamarosan írunk róla), és ami legalább ekkora öröm:

a hatfoltos csüngőlepke megint előkerült!

Két posztban is írtam róla, és olvashattátok, hogy körülbelül egy hét alatt sikerült a sejtéstől a faj bizonyításáig eljutni.

Bár papíron a csüngőlepkét megtalálni és fotózni a világ legegyszerűbb dolga, nálunk ez egyáltalán nem bizonyult igaznak, és csak napokkal később sikerült olyan példányra bukkanni, akit fotózhattunk is.

Hatfoltos csüngőlepke | 2024.06.24. | Fotó: Centauri

Ezt követően jó pár napig az intenzív keresés ellenére sem találtunk újabb példányokat, de ez már nem okozott csalódást: örültünk annak, hogy egyáltalán felvehettük a fajlistára a hatfoltos csüngőlepkét, és sikerült róla nemcsak használható fotókat lőni, hanem rövid videót is készítettünk.

2024.07.06-án

azonban ismét észleletünk egy példány a Hospodánál, amint a Hospoda és a Felsőfenyéres határvonalán a birtok alsó része, dél felé repül. Ezt a példányt sajnos futva sem lehetett utolérni. Bár állítólag a csüngőlepkék lomhák és rosszul repülnek.

Ez egy kicsit fájt, mert nem tudhatjuk, hogy az észlelések minden egyede ugyanahhoz a fajhoz tartozik-e. De eddig csak egy példányt sikerült meghatározni és fotózni.

Egy nappal később, 2024.07.07-én

viszont kellemes meglepetéssel várt minket a Hospoda, ahol a közepén meghagyott fűfolt körül folyamatosan látható voltak csüngőlepkék, egyszerre 3-4 példány is! Ezek általában szintén nem szálltak le, de szűk körben mozogtak. Szemlátomást virágokat, leszállóhelyeket kerestek.

Egyetlen példány viszont leszállt egy varfű virágára körülbelül 20 másodpercre, és ekkor sikerült újabb fotókat készíteni erről a fajról, és kiderült az is, hogy ezek az újabb példányok is nagy valószínűséggel hatfoltos csüngőlepkék.

Hatfoltos csüngőlepke ismét! | 2024.07.07. | Hospoda | Fotó: Centauri

Mindenesetre újdonság, hogy a hatfoltos csüngőlepke nemcsak előfordul, hanem kisebb rajzást is láthatunk tőle, ami azt is ígéri, hogy állandó tag lehet a birtok faunájában a jövőben. Ez nagyobb jelentőségű is lehet akár, mint az új fajként való első felbukkanása, mert ez már tényleg jelezheti azt is, hogy élőhely-kezelésünkkel egyre eredményesebben visszük a területünket az erdős-sztyepp irányába.         


Hatfoltos csüngőlepke ismét! | 2024.07.07. | Hospoda | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Sikerrel járt a verebek védelme? | Fotók!

Mivel fészkelőként a mezei veréb nincs jelen a birtokon – körülbelül 2015 óta – fontos célkitűzés volt, hogy 2024-ben végre visszahozzuk a fészkelő fajaink közé….Tovább

3 hozzászólás

  1. De gyönyörű kép a lila virágon a szürke alapon piros foltos lepke- tiszta Desiguál:-)))

  2. Most azon gondolkodom, hogy ez a lepke miért hatfoltos, a katicabogár meg miért hétpettyes. Hiszen, ha megszámolom, akkor a pettyek valóban heten vannak, de a foltok a lepkén kétszer hatan. 🤔

    Nagyon szépek a fotóid, de ezt megszoktuk már! 🙂
    Elképzeltem egy albumot a birtok lepkéiről lőtt legjobb fotóidból. Amit te teljesen szubjektíven összeállítanál nekünk, és kiraknál ide a weboldalra. Mondjuk az 1000-ik faj elérése után.
    Csak úgy elképzeltem… 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük