Bréking | Fenyvescinege invázió Budapesten

Bréking | Fenyvescinege invázió Budapesten


Pár napja már írtunk röviden arról, hogy több forrásból is úgy hallottuk: Magyarország északi felére északról tömegesen érkeznek a fenyvescinegék. Úgy tűnik, hogy a folyamatnak nincs vége, újabb és újabb megfigyelések támasztják alá, hogy komoly invázió zajlik az ország északi felén, és talán komoly beözönlés várható idővel a délebbre eső területeken is. Ennek nyilván sok madárbarát örülne, főként a madáretető tulajdonosok.

Ezúttal Kisari Szabolcs, budapesti madarász számolt be arról a budapesti madarászok Facebook-csoportban, hogy a

“Margitszigeten a mennyiségi fő faj a fenyvescinege. Mindenhol.”

Kérdésemre válaszolva elmondta, hogy a fenyvescinegék mindenütt jelen vannak a szigeten, szedegetnek fákon, bokrokon, sőt a földön is. Rendkívül szelídek – ahogy az az északról érkező fenyvescinegéknél, gyakran más fajoknál is előfordul -, akár egy méterre is bevárják az embert, így könnyű őket fotózni.

Annyira gyakoriak, hogy a leggyakoribb széncinege gyakorisága is elmarad mögöttük most.


Széncinege a madárbalkonon 2023. szeptemberében. A széncinege annyira gyakori, hogy csak egészen kivételes esetekben lehet ritkább más cinegefajoknál. | Fotó: Centauri

Kisari becslése szerint 2023.10.11-én minden ötödik fenyvescinegére jut egy széncinege.

Ilyet nem mindig látni, nem mindenhol, s főként ritka jelenség Budapesten, így aki teheti, menjen, és nézze meg őket. Sokan lehetnek olyan laikus madárbarátok is, akik nem láttak még fenyvescinegét. Ők most viszonylag könnyen láthatják ezt a csodaszép és kedves cinegefajt, másrészt bárki reménykedhet az idén abban, hogy előbb-utóbb az ő kertjében is felbukkannak.

Hasonló jelenséget filmeztem 2019 őszén, amikor szintén októberben volt egy jelentősebb mozgalmuk, és bár a madáretetőn a cinegefajok közül mindig a széncinege a domináns, 2019 őszén toronymagasan a fenyvescinege volt a leggyakoribb cinege a madáretetőn. Ez látható az alábbi videón is, amit a könyvtárszoba erkélyén vettem fel.


Szelíd, bizalmas fenyvescinegék

Az utóbbi 2-3 hétben több helyen is arról számoltak be a megfigyelők, hogy az invázióval érkező fenyvescinegék szokatlanul bizalmasak. A fenyvescinege alaptermészetéből következően is viszonylag könnyen szokja meg a jelenlétünket. Életemben egyszer sikerült kézre szoktatni cinegét, az is fenyvescinege volt. Hasonlóan bizalmas természetű a barátcinege (ő általában a harmadik leggyakoribb cinegefaj a magyarországi etetőkön), de a nevét nem erről, hanem a barátokra-szerzetesekre emlékeztető sapkájáról kapta.


Barátcinege a Madárbalkonon, 2023.09.19. | Fotó: Centauri

A fenyvescinege bizalmassága azonban túltesz a barátcinegéén is, főként, ha északi madarakról van szó. A távoli területekről érkező madarak sokszor olyan vidékről jönnek, ahol fenyőerdőkön, jávorszarvasokon és medvéken kívül más élőlényt nemigen láttak, embert szinte biztosan nem.

Ezzel nincs egyedül a fenyvescinege.

Többek között partimadarak között is találunk olyanokat, akik azért olyan szelídek, mert feltehetően lakatlan területekről érkeznek, így nem alakult ki bennük, hogy féljenek tőlünk. Ilyenek például a Balatonon átvonuló kőforgatók. Az alábbi videót 2022 őszén készítettem a fonyódi mólon “tébláboló” kőforgatókról, akik nemcsak nem féltek az embertől, de még a horgászok etetőanyagos zacskóiba is bemásztak.


Honnan érkezik a fenyvescinege?

A fenyvescinege alapvetően nem vonuló madár, épp ellenkezőleg. A területhű fajok közé tartozik, vagyis még a fiatalok is csak pár kilométeres körzetben kóborolnak. Magyarországon – mivel a számára leginkább kedvező élőhelyből, fenyőerdőkből viszonylag kevés van – inkább szórványos fészkelő, semmint gyakori.

Így is 16.000-30.000 fészkelő pár van Magyarországon (Magyarország Madáratlasza).

Sok ezer fenyvescinegét jelöltek Magyarországon (1951 és 2006 között több mint 2800 példányt), de mindössze kettő került elő külföldön. A legtávolabbi megkerülés mindössze 233 kilométerre esett a jelölés helyétől (Szlovéniában).

Ezek az adatok azonban némileg megtévesztők. A határvidéken – főként a nyugati határvidéken – érzékelhető a magashegységekből, az Alpokból és a Kárpátokból alacsonyabb területekre húzódó fenyvescinegék többé-kevésbé rendszeres, őszi megjelenése. Főként októberben szokott megemelkedni kissé a fenyvescinegék száma. Ebben a hónapban jelennek meg leginkább a fenyőerdőktől távol is. Például kertekben.

Időnként pedig, mint az idén, távoli területek fenyvescinegéi adják fel területhűségüket, többnyire táplálékhiány miatt, és mennek tömegével délebbre.


A fenyvescinege hatalmas területeken elterjedt, gyakori faj Eurázsiában. A zöld területeken állandó, a kék (telelő) területek viszont azt jelzik, hogy bizonyos régiókból mégis hajlamos az elvonulásra. | Forrás: Wikipédia

Általában minden cinegefajra jellemző a területhűség, nem is tatjuk őket vonulónak, holott jóval mobilisabbak, mint hinnénk. Igaz ez a széncinegére és a kék cinegére is. Utóbbira főként. Gyakori cinegéink jelentősebb mozgalmai viszont inkább a téli időszakra esnek, sokszor a tél végére, és kevésbé feltűnőek, hisz őket itt látjuk egész évben. A fenyvescinege megjelenése azonban – minthogy az ország nagy részéről hiányzik – aligha maradhat észrevétlen

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Budapest nem először lepi meg a madárbarátokat.

Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több “Kert és vadon”

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. Sajnos én még nem láttam fenyvescinegét.
   A széncinegék viszont már tegnap
   megjelentek a madáretetőn,s hőn
   dzeretettel csipegetik az ajtódíszt is.😆🥰🐦

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük