Újra szavazhatunk az Év halára

év hala

Idén is megrendezik az Év hala szavazást


A Magyar Haltani Társaság kezdeményezése a magyarországi őshonos halakat szeretné ismertebbé tenni és népszerűsíteni, idén pedig már a tizenötödik alkalommal lehet szavazni az év halára.

A 2024-es év hala a réticsík, a garda vagy a laposkeszeg lesz, a szavazatokat a társaság honlapján lehet leadni december 31-ig.

A réticsík a hajdani mocsárvilág tömeghala volt, nevét még egy foglalkozás, a csíkászat is viselte. A halfaj napjainkban is többfelé megtalálható, de az állomány nagysága rendkívüli mértékben visszaszorult. Ma már Magyarország féltett és védett hala, természetvédelmi értéke példányonként tízezer forint.

A garda a Balaton híres hala, amelynek hajdani halászata Herman Ottó A “látott hal” című írása nyomán vált ismertté.

A laposkeszeg elsősorban a közepes és nagyobb folyóvizekben van jelen, és jellegzetessége a kissé nyújtottabb, oldalról nézve erősen lapított testforma, a felfelé nyíló száj és a hosszú farokalatti úszó. A haltani szervezet felhívta a figyelmet, hogy bárki leadhatja a szavazatát, de a rendszer egy helyről csak egy jelölést fogad el.

A Magyar Haltani Társaság a természetes vizek haltani vizsgálatával foglalkozó kutatók, valamint a velük összefogó, a vizekért és a halakért tenni akarók szervezete. A társaság szeretné ösztönözni a Kárpát-medencei természetes vizek halaira irányuló faunisztikai, ökológiai, természetvédelmi és halászati kutatásokat, melyek eredményeit és tapasztalatait közkinccsé teszi, emellett célja a természetes vizek halállományának megóvása és jobbítása. Feladatuknak tekintik a témával kapcsolatos ismeretterjesztő munkát, valamint a kulturális hagyományok és a magyar haltani szaknyelv ápolását.

Forrás: MTI, Haltani Társaság, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több hal

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

még több hír

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Innovatív magyar antibiotikum készül

Az Egészségügyi Világszervezet előrejelzése szerint 2050-re a vezető halálok a hagyományos antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok miatt kialakuló…Tovább

3 hozzászólás

  1. Réti csík, én arra szavazok. 🙂 Nagyon rég nem láttam, pedig amikor kicsi gyerek voltam, még csalihalnak is használták.

  2. Hozzám a garda áll nagyon közel 🙂

    1. Itt is van, de nem olyan sok, mint a Balatonban. Horogra nagyon ritkán akad, de csalihalas hálóval lehet többször ivadékot meríteni, tahát szaporodik is a Tisza-tó vizében. 🙂 Amikor gyerekként apukámmal horgásztunk, sosem tartottuk meg, visszaengedtük, akkor itt különlegesnek számított, azóta is megkíméljük az életét. De amint a mellékelt link mutatja, vannak szép példányok is.
      https://pecaverzum.hu/nagy-fogasok/hatalmas-gardat-fogtak-a-tisza-tavon-akar-orszagos-rekord-is-lehetne

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük