Érik az eper

eper

Érik az eper


A hosszan tartó enyhe idő és napsütés megtette a hatását, és kivirágzott a szabadföldi eper (Fragaria vesca) a Nagykanizsához közeli Förhénc hegyen november 19-én. A nem mindennapi jelenségről az MTI közölt fotókat.


MTI/Varga György

Magyarországon az eper egyébként szinte bárhol termeszthető, de az eddig nem volt jellemző, hogy bármikor megteremjen. A legnagyobb termést adó körzetek Pest vármegyében találhatók. Az eper vegetációs ciklusának kezdete és befejezése függ a hőmérséklettől, de az eperérés általában júniusra esik.


MTI/Varga György

Az ország déli részein lévő kertekben a korábbi felmelegedés miatt általában egy-két héttel hamarabb kezdi meg a vegetációt.

Ez a koraiság a piacon előnyt is jelenthet, azonban ezek a növények a visszatérő tavaszi fagyoknak is jobban ki vannak téve. Ilyenkor a fagyok elsősorban a legfejlettebb, legkorábban nyíló virágokat károsítják, a később nyílóak sértetlenek maradnak. Most, hogy jönnek a hajnali fagyok, valószínűleg az eper sem fog gazdag őszi termést hozni.


MTI/Varga György

Forrás: Wikipédia, képek: Unsplash, MTI/Varga György

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ég veletek, füstölt ízek!

Míg régen a füstölt ízt kizárólag füstöléssel lehetett elérni, ma már ezt füstölt ízű fűszerekkel, azaz füstaromákkal is meg lehet tenni. Így számos, különféle ételeknek…Tovább

még több növény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Tényleg káros a zöldhomlokzat?

Még a kertes házak között is ritkán látunk olyat, amelyet növényzet borít, a társasházak között pedig nagyítóval kell keresni a zöldhomlokzatot. Pedig a zöldhomlokzatok…Tovább

4 hozzászólás

 1. …és egyre több kertben látok kiültetett banánt. Ferencvárosban is láttam hatalmas kiültetett banánfát, és ha így haladunk, hamarosan az is megterem.

  1. Author

   Lehet, hogy nem olyan sokára teljesen átalakulnak a gyümölcsös kertek is.

 2. Nagyon régóta léteznek folytontermő fajták, eperből és málnából is. Folyamatosan tavasztól őszig teremnek, de egyszerre nem hoznak sok termést. Nekünk is volt enno.

  1. Author

   Ezeket nem ismertem,de milyen jó műfaj.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük