A vándormadarak fizetnek meg a spanyol eperért

Eper

A vándormadarak fizetnek a spanyol eperért


Amit kora tavasszal a szupermarketek polcain és az útszéli bódékban olykor magyar eperként árulnak, valójában elsősorban Spanyolországból érkezik, azon belül is a legtöbb Huelva vagy Sevilla tartományban terem, ahol tönkreteszi az egyik legfontosabb spanyol természetvédelmi területet, a nagy diverzitású vizes élőhelyül szolgáló, világörökségi Doñana Nemzeti Parkot.

2009-ben még csak ötezer hektáron termeltek, mostanra viszont megduplázódott a termőterület.

Az évnek ebben az időszakában a Doñana Nemzeti Park lagúnáinak tele kell lenniük vízzel. A legtöbb azonban kiszáradt, és néhány már valószínűleg végleg eltűnt. Az El Rocío falu közelében fekvő mocsaras területen még találkozhatunk flamingókkal, de ezen a télen alig 90 ezer vándormadarat számoltak össze, az átlagos 470 ezerrel szemben ezen a kivételes vizes élőhelyen, amely Spanyolország déli csücskében, az Európa és Afrika közötti madárvonulási útvonalak kereszteződésében található.Mint Felipe Fuentelsaz, a WWF helyi szóvivője elmondta, még soha nem látták Doñanát ilyen állapotban áprilisban, a vonuló madarak élőhelyéül szolgáló egyedülálló ökoszisztéma eltűnőben van.

A Spanyolországot egyébként is sújtó, hosszan tartó szárazságot súlyosbítja az intenzív szamócatermesztés, amelyhez elszipolyozzák a talajvizet. Doñana északnyugati részét, ameddig a szem ellát, fóliasátrak borítják. A nemzeti park környékén törvényesen 8000 hektárnyi területet különítettek el eper és piros gyümölcsök termesztésére, de a WWF szerint további 1500-2000 hektárt öntöznek a több száz, illegálisan ásott kútból, amelyeket a nemzeti park értékes vizei táplálnak. Pedig 2020-ban a spanyol kormány “veszélyeztetettnek” nyilvánította a Doñana folyóinak és lagúnáinak vízkészletét, most azonban a helyi önkormányzat legalizálná a törvénytelen kutakat.

Forrás: Mfor, Le Monde, képek: Unsplash, Wikimédia


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több madárvonulás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több víz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kellenek halak a kerti tóba?

Sokan építenek a kertjükben néhány négyzetméteres mesterséges tavakat, azzal a talán nem is teljesen tudatosuló céllal, hogy így hozzák el otthonaikba a természetes vizek…Tovább

11 hozzászólás

 1. Brutál fóliavárosok vannak, én csak a kerékpáros közvetítésekből látom, de tényleg a déli rész már Európa zöldségeskertje. A paprikájuk verhetetlen, de a paradicsomuk ízetlen, igaz a magyar fóliás is az.
  Én ma tutira magyar epret vettem,(ismerőstől), igaz az is fűtött fóliában termett, de olyan íze van, mint a legfinomabb erdei szamócának.

  1. Author

   Tényleg verhetetlen a paprikájuk? Nem is tudtam! Mondjuk nem is vagyok nagy paprikafogyasztó. Igen, paradicsomból nehéz finomat találni a boltokban, nekem még nyáron sem mindig sikerül. Az eper úgy tudom, eleve nem a környezetbarátságáról híres, én azt hallottam, tele van vegyszerekkel, de persze fényévekkel jobb, ha az ember talál magyart, pláne ismerőstől. 🙂

 2. Bevallom, nagyon ritkán vásárolok epret. Amíg Kaposváron éltem a piacon a gigei(közeli falu, ahol sokan “epreznek”) földi eper volt a legjobb, szinte senki nem vásárolt a szupermarketekben dobozolt epret. Leginkább a szüleim kertjéből dőzsöltünk. Ki gondolná, hogy a polcokon már február végétől kapható eper(abszolút ellensége amúgy a testnek a nem évszakok szerinti gyümölcsök fogyasztása)milyen áron kerül elénk. Persze azt nem tudom spanyol eper van e a polcokon . Minden esetre szomorú ha eltűnnek fontos élőhelyek az emberek megélhetési problémái miatt. Ki lehet szabadulni ebből az ördögi körből valaha?-értsd, nincs eső, akkor arra felé terjeszkedik és sajátít ki az ember ahol fent tudja tartani a gazdaságát és nem gondol mögé milyen károkat okoz öko-rendszer szinten. Úgy tűnik ott ezt engedik, a szabályozók nem elég hatékonyak. Jól itt ragadtam ennél a cikknél- megnéztem egy csomó videót a spanyol mezőgazdaságról, a manduláról, oliváról, mangóról stb:-)))Köszönöm, klassz volt!

  1. Author

   Szerintem is nagyon érdekes téma! Igen, amikor a megélhetés és a természetvédelem között kell dönteni, általában az előbbi mellett döntenek, pedig ez így nem lesz fenntartható, el fog fogyni a víz, és akkor nemcsak madár, de eper sem lesz, plusz ezek a beavatkozások negatív visszacsatolásokat indíthatnak el. Mostanában jött szembe egy cikk arról, hogy az ember miért nem tud hosszú távon gondolkodni, legalábbis a nyugati ember, de igazán én úgy látom, egyelőre nem jutottunk előrébb ebben a kérdésben.

   1. Esetleg meg tudnád itt osztani azt a cikket is, Mara? Érdekelne.
    A régiek – földművelő parasztok és gazdák – ugyanis még tudtak hosszútávon gondolkodni, nem zsigerelték ki a földet. Trágyázták (szerves trágyával), és időnként pihentették is. Vetésforgót alkalmaztak, stb. Nem a pillanatnyi nagy hozam volt a lényeg. Tudták, hogy a földre szükségük lesz még a következő években is nemcsak nekik, hanem az unokáknak is.

     1. Köszi! Akkor én sem tudom elolvasni. 🙁
      Kár, mert biztosan érdekes.

 3. Ez nagyon szomorú! 🙁
  Megint és mindig ugyanoda jutunk: az ember önző, és csak a saját érdekét nézi. Senki és semmi más nem számít.
  Én a görög epret jobban szeretem a spanyolnál, szerintem ízletesebb. Eddig nem is gondoltam rá, hogy vajon milyen körülmények között termesztik. A görög eperért is megfizetnek valakik? 🤔

  1. Author

   A görög eperről nem találtam kompromittáló dolgokat..de ha ízletesebb, talán kevésbé intenzív körülmények között termesztik..

   1. Köszi! 🙂 Elolvasom majd, és kíváncsian várom a beszámolót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük