Elárasztották Oslót a lummák

Rengeteg lumma sodródott be a városba


Bizonyos években előfordul, hogy hatalmas mennyiségű alkaféle köt ki az egyik oslói tengeröbölben, az Oslo-fjordban. Többnyire lummák, de néha alkák alkotják a domináns fajt. Olykor az is előfordul, hogy a madarak még beljebb merészkednek a szárazföldön – vesztükre.

Idén októberben is rengeteg lumma került az öbölbe, a szerencsétlen helyzet kialakulásában pedig közrejátszik a túlhalászat, ami miatt a madarak nem találnak elég élelmet a tengeren, és az időjárási helyzet is: az erős szelek elsodorják a madarakat.


Lummák lábadoznak a mentőállomáson | Fotó: Merete Hellberg

A szél pusztításai után elfáradva, lesoványodva sokan közülük kénytelenek leszállni a földre. Mivel azonban ők a vízi élethez alkalmazkodtak, onnan nem minden esetben tudnak felszállni. Sokan közlük ott maradnak a földön fekve, és ha nem kapnak segítséget, a halállal néznek szembe.

A szél gyakran válik ellenséggé

2007 őszén már volt példa hasonlóra, amikor mintegy tizenötezer alka haladt át a Horten és Moss közötti szoroson, és legalább hétezer a Drøbaksundeten. Akkor több mint ötszáz elpusztult alkát szedtek össze, de a halálos áldozatok száma jóval magasabb volt.


Fotó: Merete Hellberg

2012 őszén szintén a szél sodorta a lummákat az Oslo-fjordba, és sokan a város utcáin és vizein kötöttek ki. A következő évben a lummák száma egyes helyeken kilencvenhét százalékkal csökkent. 2021-ben újabb nagy lumma-beáramlás történt.

Idén ősszel az erős déli szél miatt kerültek a madarak a városba, és bár a számuk nem túl magas a korábbi „csúcsévekhez” képest, így is lehet találni madarakat a város utcáin. Az eredeti cikk szerzője például az Oslo központi pályaudvaron vett fel egy lummát, amely a síneken ült, és nem tudott felszállni.


Fotó: Merete Hellberg

Fantasztikus összefogás született

Némi öröm az ürömben, hogy az idei lumma-helyzetet különösen széles körű médiavisszhang és a hatalmas lakossági segítség kísérte Oslóban. A norvég BirdLife egyik önkéntese, egy fiatal lány, Lovinda Ødegården Facebook-csoportot hozott létre “Krízissegítség a lummáknak az Oslo-fjordban” néven, és hamar ezerötszáz követőre tett szert. Nagyszabású programot indított, melynek keretében a lummákat befogták és madármentőkhöz szállították.

A városközpont egyik partszakaszán, az Operastrandán egy elsősegélyállomást is felállítottak. Megszervezték, hogy az egyik közeli madármentőállomás a BirdLife egyik helyi csapatának vezetője, Jan Ingar Båtvik felügyelete alatt nagyobb számú madarat is fogadhasson.


Fotó: Merete Hellberg

Sajnos azonban néhány madár elpusztult a szállítás alatt, ugyanakkor az is problémát jelent, hogy a megtalálóknak néha nehéz laikusként megítélni, hogy egy madár segítségre szorul-e, és ha igen, akkor hogyan kell vele bánni. Egyelőre nincsenek statisztikák arról, hogy mennyi madarat sikerült megmenteni és mennyi pusztult el, de az biztos, hogy legalább ötven madár már megmenekült.

A madarakról ITT láthatók videók, és a lumma-helyzetről a norvég közszolgálati média is közölt képes-videós riportot.

Forrás: birdlife.no, köszönjük a képeket Merete Hellbergnek és a Krízismentőknek.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tengeri madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük