Frissítés: bunkerolaj pusztítja a madarakat a norvég partoknál

olajszennyezés

Olajszennyezés pusztítja a madarakat a norvég partoknál


A múlt hét óta sorra bukkantak fel az olajtól csöpögő madarak a Norvégia északkeleti csücskében, a Barents-tenger partján található Finnmark megye szigetein, Vardø, Hornøya és Kiberg és környékén egy több mint ötven kilométeres szakaszon. Eddig több mint kétszáz madarat, főleg lundákat és alkaféléket találtak, akik éppen mostanában érkeztek ide a költésre. Hornøya szigetét és az ott található Varangerfjordot egyébként a BirdLife International már korábban fontos madárvédelmi területté nyilvánította.

A norvég hatóságok mintát vettek az olajból, ez alapján pedig kiderült, hogy a hajók üzemagyagául szolgáló bunkerolajból származik a szennyezés, a forrása tehát nem az olajkitermelés. Azt egyelőre nem tudják, hogy melyik hajó a felelős a szennyezésért, mert nagyon sok jár a környéken, ugyanakkor a szél és a tengeráramlatok is odasodorhatták máshonnan az olajfoltot.

A bunkerolaj a kőolajfinomítási folyamat mellékterméke, ami a hagyományos üzemanyagnál rosszabb minőségű és sokkal több káros anyagot tartalmaz.


Az érintett régió

Az illetékes norvég tengeri hatóság hajóval, repülővel és műholddal is kereste a szennyezés forrását, és továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet. A katasztrófára azért derülhetett egyáltalán fény, mert a madarak a költőhelyükön tartózkodtak, ahol számos turista és madarász figyelte őket. De nem kizárt, hogy éppen azért is következett be, mert valamelyik arra járó hajó meghibásodott. Ugyanakkor furcsa, hogy egyetlen, szivárgó hajóról sem érkezett még jelentés.

Bár ez a szennyezés

a jelek szerint nem a Barents-tengeri fúrásokból származik, a környezetvédők már régóta kongatják a vészharangot amiatt, hogy Norvégia egyre inkább felpörgeti a Barents-tengeri fúrásokat. A 2024-re tervezett negyven-ötven kutatófúrás közül nyolc-tíz fog ott történni. Ezzel 2017 óta 2024 ígérkezik a legaktívabb fúrási évnek a Barents-tengeren.


A Kőolaj- és Energiaügyi Minisztérium és a Norvég Kőolajügyi Igazgatóság térképén látható a norvég kontinentális talapzat, a potenciálisan kutatható területek, és színessel azok a részek, ahol a kutatás folyik. A madárvédelmi területek közelében egyelőre nem folyik kitermelés Forrás: Norskpetroleum

A WWF már 2006-ban felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több olajszivárgás várható a norvég partoknál, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a Barents-tenger az egyik legtisztább és legzavartalanabb tenger volt a világon, ahol a sok madár mellett halak és tengeri emlősök is otthonra találhattak.

A Greenpeace Nordic és a norvég Natur og Ungdom környezetvédő szervezet még 2023 őszén perelte be a norvég kormányt három új olajmező megnyitása miatt, amiről azt mondják, sérti a norvég alkotmányt és Norvégia nemzetközi emberi jogi kötelezettségvállalásait, köztük az ENSZ Gyermekjogi Egyezményét is. Az olajmezők folyamatos fejlesztésének azonnali leállítását követelik.

A jelenlegi eset különösen feszültségteli része, hogy Norvégia hivatalos környezetvédelmi szervezete nem engedi az önkénteseknek, hogy megpróbálják letakarítani a madarakat, arra hivatkozva, hogy ezzel többet ártanak, mint használnak, noha az olajjal borított maradarakra többnyire a biztos halál vár.

Norvégia eddig legnagyobb olajszennyezése

1977-ben az Ekosfisk olajmezőn történt, a Norvég-tengeren, amikor a Bravo fúrótorony körül mintegy húszezer tonna olaj ömlött a tengerbe. 2007-ben a Statfjord olajmezőről 4400 tonna olaj szennyezte be a környezetet, 2009-ben pedig a Full City olajszszállító futott zátonyra Såstein szigetén, 200 tonna olajat és 120 tonna gázolajat a tengerbe engedve, 75 kilométeren szennyezve be a norvég partokat. Ha látni szeretnénk, hogy mennyi olajszennyezésről nem hallunk világszerte, a Wikipédia listája irányadó lehet, de ez a gyűjtemény sem teljes.

A címlapkép illusztráció, forrás: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tengeri madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük