Sosem késő ismerkedni a világ legidősebb madara szerint

világ legidősebb madara

Sosem késő ismerkedni a világ legidősebb madara szerint


A Midway-atoll természetvédelmi terület Hawaiitól északkeletre, Mexikó és Kína között nagyjából félúton található. Itt költ egy Laysan-albatrosz-kolónia, amelynek tagja a Wisdom (Bölcsesség) nevű tojó is, akiről úgy tartják, ő a világ legidősebb madara. Korát hetven év felettire becsülik, ami jóval több, mint fajtársainak átlagéletkora.

De hiába az évek száma, Wisdom örökifjú, amit mi sem bizonyít jobban, minthogy újra flörtölni kezdett, miután néhány éve elveszítette élete párját. Még hónapokkal a költési szezon vége után, márciusban is táncol az új jelölttel, pontosabban jelöltekkel.

A biológusok 1956-ban gyűrűzték meg Wisdomot, és a gyűrű azóta is ott van a jobb lábán. Az albatrosz akkor már ivarérett volt, ami azt jelenti, hogy most 72 éves lehet, vagyis két évtizeddel idősebb, mint a Laysan-albatroszok átlagos élettartama.


A jobb oldalon Wisdom, aki néhány évtizedet simán letagadhatna

A Laysan-albatroszok (Phoebastria immutabilis) a Hawaii-szigetek egyikén, a Laysan-szigeten költő, 145 ezer párból álló kolóniáról kapták a nevüket, bár Midway Atollon jóval többen, mintegy hatszázezren fészkelnek. A madarak egy életre választanak párt, és rendszerint egyetlen tojást raknak december első felében. Wisdom korábbi párját, Akeakamait már egymást követő két fészkelési szezonban sem látták.

A kutatók szerint Wisdom eddigi élete során mintegy 5,6 millió kilométert repült, ami két Hold körüli útnak felel meg. Akár hatvan tojást is lerakhatott eddig, amelyeknek valószínűleg nagyjából a fele kelt ki. A költési szezonok között a madár az év csaknem felét a tengeren tölti, és órákon át lebeg a Csendes-óceán felett egyetlen szárnycsapás nélkül.

A Midway-atollon egy másik albatroszfaj is él, akit komolyan fenyeget a tengerszint-emelkedés.

Forrás: Live Science, képek: Az Egyesült Államok Hal- és Vadvédelmi Szolgálata/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több tengeri madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük