A könyvtár, amit denevérek tartanak rendben

könyvtár denevérek mafra

A könyvtár, amit denevérek tartanak rendben


Gótikus illusztrációnak is megállna a helyét, de úgy tűnik, hogy ez maga a valóság. A portugál Mafrában található Nemzeti Palota könyvtárának rokokó fapolcai mintegy 36 ezer bőrkötéses könyvet őriznek, melyek a 14. és a 19. század között készültek. A kártevők nagy veszélyt jelentenének ezekre a régi könyvekre, ha nem lenne, aki hatástalanítja őket: a palotában és az annak környékén élő denevérek, akik minden éjjel járőrszolgálatot teljesítenek a könyvtárban.

1755-ben épület Mafra-palota a portugál építészet gyöngyszeme, a könyvtár pedig nem különben lenyűgöző. A könyvtárakban olykor vegyszerekkel, etilén-oxiddal, metil-bromiddal vagy gamma-sugárzással irtják a kártevőket, de a mafrai könyvtár szerencsére nem szorul ilyesmire.


Napközben a denevérek, főleg szürke hosszúfülű-denevérek és közönséges késeidenevérek a könyvespolcok mögött vagy a palota kertjében alszanak, hogy éjszakánként a könyvtár értékes gyűjteményének darabjai között repkedjenek.

Ez a hagyomány évszázadok óta tartja magát, talán egészen a könyvtár alapításáig visszavezethető. Csak egyetlen hátránya van: a munka során keletkező melléktermék, amellyel a dolgozók reggelente találkoznak a padlón, a polcokon és egyéb bútorokon. Ezért este, mielőtt elmennek, gondosan letakarják a bútorokat, így reggelente csak a márványpadlót kell felmosni.

Nem ez az egyetlen portugál hely, ahol denevérek laknak a könyvtárban: ugyanez a helyzet Coimbrában, az egyetem Joanina könyvtárában, ahol közönséges törpedenevérek rejtőznek a könyvespolcok mögött, hasonló, fontos feladatot ellátva.

Forrás: Atlas Obscura, Smithsonian Mag, képek: Pixabay, Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több könyvtár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük