A világon először kap tengeri rezervátumot ez a különleges bálna

dominika ámbráscet rezervátum

Az itt élő mind a kétszáz nagy ámbráscet az ország megbecsült polgára


A Dominikai Köztársaság tenne valamit a veszélyeztetett nagy ámbráscetekért. Ezért úgy döntött, betiltja a kereskedelmi halászatot a sziget nyugati partjainál található, közel nyolcszáz négyzetkilométeres területen. Emellett a nagyobb hajókat sem engedi be ide, az emlősök kulcsfontosságú utódnevelő- és táplálkozóhelyére.

Mint a miniszterelnök, Roosevelt Skerrit elmondta, az a mintegy kétszáz nagy ámbráscet, amely a tengerüket otthonának nevezi, mind Dominika megbecsült polgára.

Hozzátette, hogy az emlősök ősei valószínűleg Dominikát lakták az emberek érkezése előtt. Most pedig az ország gondoskodni akar róla, hogy ezek a fenséges és rendkívül intelligens állatok biztonságban legyenek. Ugyanakkor továbbra is szeretné megőrizni vizei és éghajlata egészségét.A tengeri emlősfajok közül a nagy ámbráscetek terjedtek el a legnagyobb területen. Az Északi-sarkvidék és az Antarktisz melletti mélyvizektől az Egyenlítőig lehet velük találkozni. A nagy ámbráscet a világ összes óceánjában megtalálható, viszont a két nem elterjedése részben különböző. Csak a kifejlett bikák hatolnak az északi és déli szélesség negyvenötödik fokán túl, a sarkvidékek felé, a nőstények és fiatal hímek nem hagyják el a mérsékelt övi és trópusi vizeket.

Az európai partok közül leginkább Északnyugat-Spanyolországban, Portugáliában, valamint az Azori-szigeteknél lehet megfigyelni őket. Olykor a Földközi-tengerbe is beúsznak, sőt, még az Adrián is bizonyították a jelenlétüket. Erősen vándorló természete miatt azonban az állat valódi elterjedéséről még nem sikerült pontos képet kapnunk.

A Dominika melletti tenger mindenesetre azon kevés területek közé tartozik, ahol a faj egész évben megtalálható.

A rezervátumban a kereskedelmi halászat nem engedélyezett, de kis léptékben, kézzel lehet halat fogni, amennyiben az fenntartható és nem jelent veszélyt a bálnákra.

A nagy hajóknak külön óceáni folyosót jelölnek ki, hogy ne zavarják az emlősöket. A turistáknak pedig csónakos cetnézőtúrákat szerveznek, sőt, akár együtt is úszhatnak velük. A látogatók számát azonban szintén korlátozza az új szabályozás.

Forrás: BBC, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több tenger

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több állat

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vadmacskakölykök születtek Szegeden

Poldi, a párduckölyök gyorsan belopta magát a Szegedi Vadaspark látogatóinak szívébe, azonban most egy kisebb macskafélénél is gyarapodott a család…Tovább

1 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük