Az első fecskesirály Szlovéniában! És mi is láttuk | fotó és videó

Először fordul elő fecskesirály Szlovéniában! És mi is láttuk | fotó és videó


Ritkán vannak annyira zsúfolt napok, mint amilyen napunk tegnap volt. A reggeli blogban ITT írtam is, mi minden várható, és próbáltam magamat némiképp mérsékletességre inteni, mivel már hajnalban éreztem: talán túl sok lesz egy napra mindez.

A tegnapi program gerincét, fő attrakcióját egy viszonylag kicsi, ám annál látványosabb szlovén borvidék, Jeruzalem meglátogatása jelentette. Korábban írtam már nagy kedvencemről, a magyar-szlovén határon fekvő lendvai borvidékről. Lendvára nem mellesleg 1 éve járok vásárolni.


Lendva | Fotó: Centauri

A tegnapi túra időpontját is az határozta meg, hogy mikor esedékes az újabb bevásárlás. Az októberi bevásárlást pedig úgy terveztem már vagy három hete, hogy egyúttal megnyújtjuk az utat kicsit, és a nem messze, a magyar határtól légvonalban körülbelül 20 kilométerre található Jeruzalemet is meglátogatjuk, mert azt muszáj megmutatni. Így tehát madarászás, s főként ritkaságvadászat egyáltalán nem volt a pakliban, de indulás előtt pár nappal azt a hírt kaptam, hogy meglett Szlovénia első fecskesirálya (Xema sabini). Amikor aztán rákerestem, megdöbbenve láttam, hogy a Jeruzalem alatti víztározón látták!


Öreg fecskesirály. Jellegzetes szárnymintázat, és a sárga csőrvég miatt összetéveszthetetlen. | Forrás: Wikimédia commons

Mennyi ennek a valószínűsége?

Azért ezt már mi sem hagyhattuk ki. Írtunk róla, hogy az idei őszön rekord mennyiségű észak-amerikai madár sodródott át az óceánon Európába, főként Nagy-Britanniába és Írországba. Valószínűleg a fecskesirály megjelenése Szlovéniában szintén ebbe a sorba tartozik.


Bár elvileg érkezhet Európába akár a Spitzbergákról vagy Izlandról is. Ha azt hinnénk, hogy páratlan eset lenne egy izlandi madár felbukkanása errefelé, akkor jó ha tudjuk: a Balatonon már előkerült izlandi gyűrűs nagy halfarkas (Stercorarius skua) is (azt a madarat annak idején volt szerencsém látni).

A fecskesirály természetesen Magyarországon is veszettül ritka.

Szlovéniához mérten viszont tisztes számban került elő. 1941 és 2023 között körülbelül 10 alkalommal észlelték, az utóbbi évtizedekben mintha gyakrabban kerülne elő, vélhetően a megfigyelői hálózat bővülésével. Magyarország Madáratlasza és a birding.hu adatai szerint az alábbi helyeken és években láttak Magyarországon fecskesirályt:

 • 1941. december 17., Káposztásmegyer, Duna (Bezsilla L.)
 • 1998. szeptember 27. – október 3., Balmazújváros, Hortobágy (Szilágyi A. és tsai.)
 • 2001. augusztus 24-25., Verőce és Esztergom, Duna (Selmeczi Kovács Ádám és tsai.)
 • 2003. november 8-9., Folyás, Bivalyhalmi-halastó (Emri T. és tsai.)
 • 2010. szeptember 4., Budapest, Duna (Kovács S., Kovács G.)
 • 2012. augusztus 28. – szeptember 3. Fertőújlak (Mogyorósi S. és tsai.)
 • 2021. szeptember 4., Balatonfenyves, Balaton (Németh F. és tsai.)
 • 2021. november 8-12., Szeged-Sándorfalva (Balázs I. és tsai.)
 • 2022. szeptember 9-13., Nagymaros, Duna (Selmeczi K. Á. és tsai)
 • 2022. szeptember 11-18., Geszt (Kaczkó Á. és tsai.)

Az első szlovén, illetve első horvát fecskesirályt az Ormoz-tónál Luka Bozic és Tilen Basle, szlovén madarászok találták.


Ezt az öreg (adult) madarat 2023. januárjában vették fel nem messze Londontól. Csodaszép. Ugyanilyen szép, öreg madár Szlovénia első fecskesirálya is.

Én sem láttam még!

Holott például a Balatonon rengeteget madarásztam, és épp az volna az egyik legesélyesebb terület.


Ahogy azt többször is írtam már: nem vagyok ritkaságvadász. Fenntartásaim is vannak a twichelésekkel szemben, a ritkaságok vadászata szemlátomást egyfajta szubkultúra már, amivel nincs is baj addig például, amíg nem válik túlontúl zárttá vagy arcoskodóvá.

Arról, hogy ritka madarak vadászata mennyire hasznos tudományos szempontból, részletesen írtam korábban EBBEN a cikkben.

Én inkább a lehető legkarbonsemlegesebb madarászatra hajlok.

Persze, jó volna látni egy új fajt, de én még 50-100 kilométert sem megyek egy új fajért. És ha látok egy olyan új fajt, amit mások találtak, mi történik? Alapvetően semmi. Inkább minden erőmet és energiámat (pénzemet is) olyasmibe fektetem, aminek effektív haszna van nemcsak nekem, hanem például a birtokomon, a 11 hektáros privát rezervátumomban élő madarak számára.


Itt pedig egy Kentnél megfigyelt fiatal fecskesirályt láthattok. Itt is kisebb turizmus alakult ki a madár körül.

Ezúttal ott volt karnyújtásnyira egy ritka faj, de még így sem akartam-akartunk indokolatlanul sok időt fordítani arra, hogy például mindenáron megtaláljuk vagy jó fotókat lőjünk róla. A szlovén kollégák nyilván megteszik ezt, végtére is az ő találatuk, a szlovének első fecskesirálya.

Ennek fényében egészen valószínűtlen volt az is, mennyire simán zajlott minden. Hisz ezen a víztározón sosem jártam.


Ahogy a videóban is hallatszik, navigátorral próbáltunk odatalálni, de voltaképp azt sem tudtuk, hogy melyik volna a legjobb partszakasz. A legcsekélyebb terepismeret nélkül odaérni valahová, nem sok jóval kecsegtet. Előző este Mapson ránéztem a tározóra, s láttam, hogy egy magas gát van a víz és a szlovén oldalon húzódó út között. Sokat nem tudtam meg, de annyit azért gondoltam,

hogy amikor a partra érünk, először nem is a sirályt kellene keresni, mint inkább a spektíves embereket. Ha látunk ilyeneket, akkor valószínűleg ott van még a madár, és a ritkaságvadászoktól azt is megtudhatjuk, merre érdemes keresgélni.

Nem számítottunk viszont arra, hogy az itthon elképzelt forgatókönyv felfoghatatlan gyorsasággal válik valóra. Egy kicsi kavargás után könnyen odataláltunk a partra, s épp csak kiszálltunk a kocsiból, mögöttünk egy másik kocsi állt meg, és egy spektíves fiatalember szállt ki belőle.

Azonnal megszólítottuk, s megtudtuk tőle, hogy a fecskesirály még a tározón van. A fiatalember fel is vágtatott a töltésre, körülbelül két perccel később mi is, és máris mutatta, hol repked a fecskesirály. Vagyis az érkezésünket követő 5 percen belül

 1. meglett az első spektíves ember
 2. sikerült felvenni vele a kapcsolatot
 3. és meglett a fecskesirály is

Erre lehet azt mondani: gyorsan ment.


Ezek után arra fordítottunk még időt, hogy értékelhető felvételekhez jussunk (olyan felvételeket értek ez alatt, melyek nem hagynak kétséget afelől, hogy valóban a fecskesirályt láttuk).

A víztározó amúgy rendkívül jó élőhelynek tűnik, sok sekély résszel. Ez kevés tározóra jellemző. Volt is rajta nyüzsgés, többek között partfutók is szépen mozogtak a sekély részeken. Sok érdekes faj fordulhat meg rajta.


Fecskesirály (Xema sabini), Slovenia, Ormoz lake, 2023.10.07. | Fotó: Centauri
Csapnivaló felvétel Szlovénia első fecskesirályáról (2023.10.08., Ormoz lake), de dokumentáláshoz elég. | Videó: Centauri

De mit kell tudni a fecskesirályról?

Az egyik legészakabbra élő sirályfaj. Más magasészakon élő sirályfajok azonban nem vállalkoznak akkora utakra, nem vonulnak akkora távolságokra, mint a fecskesirályok, akik a legészakabbi szigetektől (Spitzbergák vagy Grönland északi partvidéke) levonulnak egészen Afrika legdélibb pontjáig. Ebben hasonló mintázatot mutat a világ legnagyobb távokat átrepülő madarával, a sarki csérrel (Sterna paradisaea), s alig marad el mögötte.


Ez a térkép önmagáért beszél, nem is ragozom sokat. A narancssárga területek a fecskesirály (Xema sabini) költőterületei (ennél északabbra igen nehéz költeni). A sárgával jelölt területeken vonul át, itt jól látszik, mennyire ragaszkodik a nyílt tengerhez. A kék területek jelentik a telelő területeket. | Forrás: Wikipédia

Hasonló a két faj abban is, hogy mindketten kerülik a szárazföldeket. „Eszelős” ragaszkodnak az északi szigetekhez és a partvonalakhoz, ha pedig vonulni kell, inkább mennek a nyílt tenger, az óceánok fölött. Bár egyfelől rendkívül mobilis fajok, másfelől épp a nyílt óceánhoz való ragaszkodásuk miatt a kontinensek belsejében rendkívül ritkák.

A fecskesirály nem mellesleg rendkívül szép is.


Fecskesirályok | Forrás: Wikimédia commons

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több blog

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  11 hozzászólás

   1. Author

    🙂 🙂 főként az lepett meg, mennyire sima ügy volt. Így jutott még idő Jeruzalemre is.

    1. A fiatal egyedekről sosem mondanám meg, hogy az fecskesirály. 😀
     Én nagyon rég jártam arra, akkor is csak átutaztam, viszont hollottam már sokat arról a borvidékről Egy emberke a családből gyakran jár át, aki mellesleg itthon nagy területen termeszt szőlőt. De sosem videózott, csak áradozik néha. 🙂 Nagyon várom a felvételeket!

     1. Author

      Bort is hoztam onnan egy palackkal, nem is akármit, hozom majd… 🙂 🙂

   1. Author

    Jeruzalem egy kis Toscana, hozom majd a képeket onnan is. Egyszer, a lombok színesedésének időszakában, szeretnénk még visszamenni forgatni és fotózni.

  1. Szerencsések vagytok, de örülök, hogy láthattuk.

   1. Author

    Sokat nem tudtunk mutatni belőle, csak azt szerettem volna, hogy halljatok erről is. 🙂

  2. “hasonló mintázatot mutat a világ legnagyobb távokat átrepülő madarával, a sarki csérrel”
   Máris szeretem! 🥰

   1. Author

    🙂 Felújított formában hamarosan hozom a sarki cséres cikkeket is -legalábbis ez a terv.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük