Rekordszámú észak-amerikai énekesmadarat sodort át a szél Nagy-Britanniába

északi lombposzáta

Rekordszámú észak-amerikai énekesmadarat sodort át a szél Nagy-Britanniába


Szeptember 20-21. környékén rengeteg észak-amerikai madarat sodor le a vonulási útvonaláról a Lee-hurrikán szele, ki az Atlanti-ócánra. A szerencsésebbek elérték a brit és az ír partokat, de a túlélésük még így sem garantált.

A vihar nyomán először bukkant fel örvös lombjáró (Canada warbler) Nagy-Britanniában és narancstorkú lombjáró (Blackburnian warbler) Írországban. Másodszor láttak rozsdás lombjárót (bay-breasted warbler) és harmadszor magnólialombjárót (magnolia warbler). A legtöbb madarat Pembrokeshire-ben észlelték.

Először bukkant fel örvös lombjáró (forrás: William H. Majoros/Wikimedia)

Először láttak narancstorkú lomjárót Írországban (forrás: Ray Hennessy/Unsplash)

Másodszor fordult elő rozsdás lombjáró (forrás: Mdf/Wikimedia)

Harmadszor érkezett magnólialombjáró (forrás: Patrice Bouchard/Unsplash)

Mint az egyik madarász elmondta, idén szokatlanul korán jött a nagy vihar. Hasonló jelenségek eddig inkább október végén szoktak kialakulni, és rendszeresen sodornak át például pirosszemű lombgébicseket (red-eyed vireo) és sárgacsőrű esőkakukkokat (yellow-billed cuckoo). Ez a váratlan vihar azonban most másfajta madarakat hozott.


Rendszeresen fordulnak meg Nagy-Britanniában pirosszemű lombgébicsek (a fiatal madaraknak még barna a szemük) (forrás: Andy Reago & Chrissy McClarren/Wikimedia/Wildereturn/Flickr

Sárgacsőrű esőkakukkot is látni olykor (forrás: Joshua J. Cotten/Unsplash)

A múlt hét óta tizenhat észak-amerikai madárfajt észleltek, a lombjárókon kívül találtak még egy északi lombposztát (northern parula), tíz amerikai sziklafecskét (cliff swallow) és három narancstrupiált (Baltimore orioles). Összesen több mint ötvenöt madarat számoltak össze.


Északi lombposzáta (forrás: Patrice Bouchard/Unsplash)

Amerikai sziklafecske (forrás: VJAnderson/Wikimedia)

Narancstrupiál (forrás: Patrice Bouchard/Unsplash)

Dick Filby, a Rare Bird Alert (Ritkamadár-figyelő) nevű brit madárhírszolgálat alapítója szerint soha nem sodort még ennyi madarat át a vihar. Utoljára több mint harminc éve volt példa hasonlóra, amikor a madárpopulációk még jóval nagyobbak voltak. De az elmúlt héten még annál is több madár érkezett.

Most a madarak legfőbb feladata, hogy táplálékhoz jussanak és zsírt szedjenek magukra, hogy folytathassák az útjukat. Ugyanakkor a további túlélési esélyeik még így is nagyon csekélyek. Egy részük valószínűleg megpróbál visszajutni az amerikai kontinensre, más részük pedig innen indul dél felé, hogy megfelelő telelőhelyet keressen. Akár Közép-Afrikáig is eljuthatnak néhányan, de nekik is számos kockázattal kell szembenézniük: nem ismerik a terepet, más ragadozókkal és más kórokozókkal kell szembenézniük, mint otthon.

A kutatások szerint ráadásul a hőmérséklet emelkedésével egyre gyakoribbak lehetnek a mostanihoz hasonló, nagy koraőszi viharok az Atlanti-óceánon, és ez jelentős negatív hatással lehet az észak-amerikai madárpopulációkra.

Forrás: The Guardian, The New York Times

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madárvonulás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. Csodaszépek!
   Járjanak szerencsével, szorítunk értük!

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük