Szerdáig még ingyen nézhető: Az üvegpalota | filmajánló

Szerdáig még ingyen nézhető: Az üvegpalota | filmajánló

117 perc, 2017


„A Walls család különc életet élt, ahol a gyermekek nem igazán támaszkodhattak a szüleikre. Felnőtt támogatás nélkül pedig a gyerekek nem egyszer egymásra voltak utalva. Az apa, Rex Walls igazából eszes fickó, fantáziadús mérnök, de elvesztette a munkáját. Az anya, Rose Mary eredeti egyéniség, elvarázsolt és festőművész. Három gyermekük, Jeannette, Lori és Brian elhanyagolt körülmények között nőttek fel. Rex apró munkákból próbálta fenntartani a családját, de mindig tele volt adóságokkal, ezért folyton menekülniük kellett a behajtók elől. A család szegénységben élt, hol az utcán, hol elhagyatott házakban. Az alkoholista apa reményt próbált kelteni bennük, a gyermekek képzeletére építve, ezáltal elterelve gondolataikat a szegénységről.

Kamaszlányuk, Jeannette, amint felnő, elmenekül szüleitől, egyetemre megy, és maga mögött hagyja szülei pusztuló életét. New York-ban talál egy jól fizető állást, ahol megismerkedik egy pénzügyi szakemberrel, Daviddal. Jeannette új élete teljesen ellentmond apja felelőtlen, minden törvénykerülő értékrendjének. Az apa őrületes álmaival, terveivel rátelepedik a családra egy üvegpalotát ígérve nekik, amit majd ők együtt felépítenek, s ahol boldogan és szabadon élhetnek.

A film igaz történeten alapul, Jeannette Walls önéletrajzi könyve nyomán készült.”

A könyv magyarul megjelent két különböző fordításban is:

https://moly.hu/konyvek/jeannette-walls-az-uvegpalota

Az üvegvár · Jeannette Walls · Könyv · Moly

Az ​üvegpalota főhősét, Jeannette Wallst idealista és makacsul bohém szülőkkel áldotta-verte meg a sors. A négygyerekes család sokáig nomád életet él: az USA dél-nyugati részének szedett-vedett telepein húzza meg magát ideig-óráig. Rex, a karizmatikus, tehetséges apa alkalmi munkákat vállal, és – amikor éppen józan – fizikára, földrajzra és legfőképp a félelem nélküli életigenlésre tanítja gyerekeit. Rose Mary otthon marad, de nem azért, hogy a gyerekekkel törődjön, hanem hogy festegessen és írogasson.

Szenvedélyeinek rabja, aki drága idejét nem fecsérli néhány perc alatt elfogyasztható ételek elkészítésére, ha e helyett örökbecsű képeket is alkothat.

Amikor a család végképp kifogy a pénzből, és a szülők beleunnak a vándorló élet romantikájába is, abba az Isten háta mögötti bányászvárosba térnek vissza, ahonnan Rex Walls annak idején minden erejével szabadulni akart. Persze itt is iszik, és a sarki fűszeres pénzével együtt napokra eltűnik. A családi gondok csak szaporodnak, a cserbenhagyott gyerekek egymást segítve-védve nőnek fel, és végül megtalálják a módját annak is, hogy elmenjenek otthonról.
Jeannette Walls könyve nemcsak annak példázata, hogy minden nehézség ellenére érvényesülni lehet, hanem egyben megindító mese is a feltétlen összetartásról egy olyan családban, amely súlyos hiányosságai ellenére elősegítette azt, hogy a szerző a maga fogalmai szerint tartalmas életet éljen.

A FILMET ITT NÉZHETITEK MEG

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több film

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  A legcukibb madaras rajzfilm | Szalonka

  Ha még emlékeztek rá, a Szalonka, amely egy kis fenyérfutó-fióka kalandjairól szól, 2017-ben elvitte a legjobb animációs rövidfilmnek járó Oscar-díjat…Tovább

  még több sztori

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  2 hozzászólás

  1. Olvastam a könyvet , a filmet is láttam vagy kétszer- óriási,megrázó, lenyűgöző és szeretni való. Elképesztő szülők és gyerek sorsok.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük