Fontos a fenntarthatóság, ha utazunk?

fenntartható utazás

Fontos a fenntarthatóság, ha utazunk?


A turisztikai és gazdaságfejlesztési stratégiák készítésével, piackutatással is foglalkozó Innotime Hungary 1007 főt kérdezett meg arról, miért tart fenntarthatónak egy-egy térséget, mely térségekre tekint fenntartható úti célként Magyarországon, és mennyire fontos szempont az utazástervezéskor a fenntarthatóság.

A válaszokból pedig úgy tűnik, hogy nem túl fontos, ami rímelhet arra a tendenciára, hogy a fiatalok egyre kevésbé környezettudatosak, de azt is tükrözheti, hogy nem határozták meg elég pontosan, hogy mit is jelent egy úti cél fenntarthatósága.

A válaszadók hatvanhét százaléka szerint a fenntarthatóság a természetjáráshoz kötődik, ötvennégy százalék szerint pedig a falusi térségekhez, míg harmincnégy százalék az anyagilag elérhető térségekre tekint fenntartható úti célként.

A válaszok alapján mégis kikristályosult egy olyan térség, amelyet sokan gondolnak fenntarthatónak, ez pedig Tokaj-Hegyalja lett. A második helyen Hévíz, a harmadikon Esztergom és a Dunakanyar, a negyediken a Balaton végzett, az ötödik pedig Eger lett.

A válaszadóknak ugyanakkor csak a negyven százaléka tartotta fontosnak a turisztikai térségek fenntarthatóbbá tételét, míg negyedük azt mondta, nincs elég információja ahhoz, hogy a kérdésben nyilatkozzon.

Ötvennégy százalék csak akkor választ fenntartható úti célt, ha az ugyanazt nyújtja, mint amit eddig megszokott az utazások során, és csak a tizenöt százalék lenne hajlandó változtatni az utazási szokásain a fenntarthatóság érdekében.

A válaszadók negyvenöt százaléka számára nem meghatározó a nyaralás, pihenés megtervezésekor, hogy az adott úti cél közvetít-e fenntarthatósági értékeket, például fókuszba helyezi-e a helyi közösség erősítését vagy éppen a negatív környezeti hatások csökkentését, csupán huszonkilenc százalék preferálja az ilyen úti célokat, ha árban is elérhetők.

Ugyanakkor mindehhez hozzátartozik, hogy amikor magyarországi vagy környékbeli úti célt választunk, máris sokkal fenntarthatóbban utazunk, mintha repülőre ülnénk.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több fenntarthatóság

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Merre tart a mezőgazdaság?

  Kihirdették a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat eredményeit A mostani európai gazdatüntetések is rávilágítanak arra, hogy a mezőgazdaság terén nagy átalakításokra van szükség, ha azt akarjuk, hogy…

  még több utazás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük