A tavaszi madárvonulás összegzése | Érdekes megfigyelések

A tavaszi madárvonulás összegzése | Érdekes megfigyelések


Kert és vadon


“Számos megfigyelést végeztünk a ritka eredményes és egy életre emlékezetes 2024 tavaszán, minden lényeges pillanatot és adatot feljegyeztem, amit lehetett…

Még mielőtt megkezdődne a csillagászati nyár is, gyorsan le kell zárni még a tavaszi megfigyeléseinket. Számos megfigyelést végeztünk a ritka eredményes és egy életre emlékezetes 2024 tavaszán, minden lényeges pillanatot és adatot feljegyeztem, amit lehetett, amire jutott idő, meg is írtam, de pár kisebb megfigyelés talonban maradt.

Részint időhiány miatt,

de sokszor csak azért, mert ezek a megfigyelések önmagukban nem „értek meg” egy önálló posztot. Ugyanakkor ezek gyakran fontos adatok, még ha ez most nem is feltétlenül egyértelmű. Ahogy már korábban más posztoknál írtam – legutóbb a nagy pele idei ébredése kapcsán –, egyre fontosabbak az olyan adatok, mint: madarak elvonulása, megérkezése, lepkék és pelék ébredése, növények virágzási ideje…

Minden olyan adat, amit később a globális felmelegedés jelentősen megváltoztathat. Amivel könnyen mérhetjük a felmelegedés hatásait.


Szinte minden fontos mozzanatról önálló cikkben írtunk.

A teljesség igénye nélkül:

2024 év elején rögtön új fajként megkerült az uráli bagoly, február 18-án jöttek az első visszatérő fajok, a seregélyek és az örvös galambok, ez év tavaszán is átvonultak felettünk a darvak, írtunk a fekete rigók érkezéséről és vonulásáról, az ökörszem ismételt fészkeléséről, az örvös galambok nászáról, a széncinege fészkelésének kezdetéről, az énekes rigó, a csilpcsalpfüzike és a barátposzáta érkezéséről, a vörösbegyek erős tavaszi vonulásáról, láttunk fekete gólyákat és rétisasokat, írtunk a récék vonulásáról, a házi rozsdafarkú érkezéséről, láttunk gatyás ölyvet, írtunk az első fecskékről, meglett új fajként a kékes rétihéja, ismét észleltünk jégmadarat

…és gyakorlatilag naprakészen írtunk minden gyakori faj érkezéséről, vonulásáról és a fészkelésekről is. Soha korábban ennyire naprakészen nem blogoltunk a birtok madárvilágáról. Aki szerette volna, olyan teljes képet, annyira naprakész, órapontos infókat kaphatott, mintha itt élne. Mégis pár fontos megfigyelés elmaradt.

Nem publikált tavaszi megfigyeléseink közül most elsőként – mielőtt elnyelne minket a nyár forrósága végleg – kössük egy kévébe a madarakkal kapcsolatos adatokat.

A legkorábbi tavaszi érkezőkről már írtam, nézzük most azokat, akik kimaradtak.


Vízityúk | Forrás: Pixabay

Visszajött a vízityúk is | 2024.03.25.

2024 az első év, amikor rendszeresen megfigyeltem a birtokhatártól 23 méterre, de a Nagypatak túloldalán található tavat és a 120 méterre található záportározót. Arról évek óta tudok, hogy a tavacskán a vízityúk rendszeres fészkelő (körülbelül 5-8 éve). 2023 év végén decemberben még 8 példányt láttam a tavon, feltehetően egy családot. Amikor a tó befagyott, eltűntek a vízityúkok is. Később – januárban – a Nagypatak partján két helyen is, a mi oldalunkon vízityúk-tépéseket találtam. Ebből arra következtettem, hogy a vízityúkok a tó befagyása után talán nem is elvonultak, hanem áthúzódtak hozzám a patakmederbe, ahol viszont könnyen eshettek áldozatul ragadozóknak, esetleg menyétnek.


A vízityúk elterjedesére vetve egy pillantást, láthatjuk, hogy tőlünk nem megy igazán messze, leginkább a közeli mediterrán partvidéken telel. A telek enyhülésével viszont rendszeressé vált a telelése is. Akárcsak a szomszédos tavacskán, ahonnan csak akkor mennek el, ha beáll a jég, amúgy kihúzzál tavaszig. | Forrás: Wikipédia

A szomszédos égerlápon fotóztam is olyan ragadozó nyomokat tavasszal, melyek esetleg menyét vagy hermelin nyomai lehetnek. Természetesen legnagyobb valószínűséggel róka foghatta el őket, s végül nem zárhatjuk ki vadmacska predációját sem. Mindenesetre a megfigyelések azt is előrevetítik, hogy a Nagypatak vízszintjének megemelése, fenékküszöbök építése után a vízityúk akár a patakon is állandó, talán még fészkelő faj is lehet. Egyelőre azonban csak a szomszédos tavon, a birtokhatártól 23 méterre fészkel, ahonnan sosem láttuk még átlátogatni. 2024-ben az első visszaérkező vagy betelepülő vízityúkokat a tavacskán március 25-én észleltem.


kis poszáta
Kis poszáta | Fotó: Wikipédia

Megjött a kis poszáta! 2024.04.01.

A kis poszáta hagyományosan a pontosan érkező madarak közé tartozik. Minden évben költ a birtokon, változó számban, sosem tömegesen. Általában 1-2, ritkán 3 pár (11 hektáron), főként az Angolkertben és annak környékén, illetve a kökénysorokban. Érdekes, hogy gyakran érkezik azon a napon, amikor az orgona virágozni kezd. Mi több, a fészkét is előszeretettel építi orgonába, de nálam fészkelt már babérmeggyben nem is egyszer. A nagy, legrégebben az udvar közepén ültetett babérmeggyben épp úgy, mint az évekkel később telepített hosszú barbérmeggysoron.


A kis poszáta elterjedése – kékkel a telelő terület | Forrás: Wikipédia

2024-ben rendkívül korán, gyakorlatilag már február elején tavaszodott, igazán mediterrán módi szerint alakult minden (például a lepkefajok igen korai ébredése), s ennek megfelelően a kis poszáta is a megszokottnál hamarabb jött meg. 2024. április elsején már énekelt egy példány az Őskökényesben. Többször is láttam, ahogy átvált a Nagykökénysor és az Őskökényes között. A daloló kedve azon a napon még nem volt az igazi, bár rendkívül szép napsütéses és meleg időnk volt. A megfigyelés azért is érdekes, mert míg a kis poszáta hozta a papírformát, vagyis a korai tavaszhoz igazodva ő is korábban jött (4-5 nappal), sok madár ezzel szemben nemhogy korábban érkezett, de még késett is. Utóbbira nemigen találni magyarázatot.


Megjött a csicsörke 2024.04.05.

csicsörke
Csicsörke | Forrás: Wikipédia

A kis poszáta érkezéséhez képest négy nappal később megérkezett a csicsörke is. Az egyik olyan faj, akit korábbra vártam, és aki meglepő módon késett. Nem is keveset. Átlagos időjárás esetén az első csicsörkét március 20 körül szoktam hallani. Ehhez képest április 05-én énekelt először. Tudni kell, hogy a csicsörke ritkán marad észrevétlen. A megérkező hímek azonnal, sokszor szinkronban az egész országban rögtön énekelnek. Vagyis sokat nem tévedhetek az érkezésüket illetően. Az enyhe tavaszhoz képest mégis jelentős késéseket produkáló madárfajoknál nemigen lehet más a magyarázat, minthogy a telelőhelyeken viszont kedvezőtlen lehetett az időjárás ugyanebben az időszakban, ami megakadályozta őket abban, hogy útnak induljanak.Köd és kakukk | 2024.04.26.


Míg a csicsörke durván két hetet késett 2024-ben, addig a pontosságáról hajdan oly híres kakukk akkorát késett, amekkorát még talán soha. Az ország más területein – olvasói levelek alapján – pár helyre időben érkeztek, de ide, és a birtok környékére tetemes, húsz napos késéssel. Először 04.26-án szólt kakukk a völgyben, épp akkor, amikor az időjárás hűvösebbre váltott, és először a 2024-es tavasz során sűrű, szinte őszies, novemberszagú ködre ébredtünk. Ezt követően rendszeresen hallottuk, és fészkelési időszakban is 2-3 kakukk szólt a Nagypatak mentén a területünkön.    

Megjött a sárgarigó és a nádirigó is | 2024.04.26.


A képhez tartozó alt jellemző üres; sargarigo-w-comm-1024x768.jpg a fájlnév
Sárgarigó | Forrás: Wikimedia commons

Nádirigó | Forrás: Wikipédia

A kakukk érkezésének napján, viszonylag pontosan megérkeztek az első sárgarigók. Az első hím az égerláperdőben énekelt korán reggel. Ugyanazokban az órákban, szintén jó tempóban megszólalt a szomszédos kis tó nádirigója is. Ez a két faj tehát se nem gyorsított, se nem lassított – olyan tempóban érkeztek, ahogyan szoktak, vagyis mintha a tavasz is az utóbbi száz évben megszokott tempót hozta volna.

Megjött a tövisszúró gébics | 2024.04.26.


Tövisszúró gébics | Forrás: Wikipédia

Miután a völgyben hallottam az első kakukkot, miután észleletem az első sárgarigót és nádirigót is, feljöttem a házhoz. Az Angolkert nagykapujától nem messze, a telekhatár északi kerítésén megpillantottam az első tövisszúró gébicset is. Ez szintén szabványos érkezés. Bár rossz idő esetén előfordul, hogy a gébicsek ennél később érkeznek.

tövisszúró gébics elterjedés vonulás
Tövisszúró gébics elterjedése és vonulás útvonalai | Forrás: Wikipédia

Különösen érdekes, hogy rögtön egy pár érkezett, szemben 2023-mal, amikor egy hím bő 10 napig egyedül árválkodott a birtokon és környékén. Most azonnal egy pár jött, és mindmáig (2024.06.19.) ugyanazon a kerítésszakaszon látom őket a legtöbbet, sőt: a birtok történetében most először vélelmezhető, hogy a fészek az Angolkertben van. Igaz, a szélében, de a kerten belül. Korábban a gébicsfészkek mindig a kerttől távolabb épültek. Ugyanakkor az is érdekes, hogy míg 2023-ban rekordot döntöttünk a fészkelő gébicsek számában, az idén 2, maximum 3 tövisszúró gébics-pár fészkel nálunk. A nyári, júliusi kaszálások után viszont lehetnek sokkal többen is, mert a környező területek gébicsei is összegyűlhetnek nálunk a már kirepült fiatalokkal együtt.

Megérkeztek a gyurgyalagok | 2024.04.30.


Gyurgyalagok | Forrás: Pixabay

A gyurgyalagok is a papírformát hozták. Általában április utolsó, május első napjaiban bukkannak fel a birtok felett az első csapatok. 04.30. után rendszeresek voltak, s szinte minden nap láttam 20-60 fős átvonuló csapatokat, melyek jellemzően északkeleti irányba tartottak. Júniusra a gyurgyalagok átjárása szinte teljesen megszűnt. Kissé fáj, de sok más munka előtérbe kerülése és korlátos anyagi lehetőségeink miatt 2024-ben is elmaradt a gyurgyalagfal megépítése a Felsőfenyéres és az Alsófenyéres határán. Ennek a falnak más fajok szempontjából is volna jelentősége, kiegészítve azzal, hogy alatta és körötte homokos területeket is kialakítanánk, a fal fölött pedig – mivel amúgyis bolygatott terület lenne – intenzíven művelt mézelő zónát.

Remélem, hogy talán még az idén mégis eljutunk a fal kialakításáig abban a bizodalomban, hogy a következő év, 2025 tavaszán már potenciális fészkelőhellyel várhatjuk a gyurgyalagokat, esetleg a parti fecskéket. Addigra a kaszálóink még jobb állapotban lesznek, és a birtok vizesélőhely-arculata is nagyságrendekkel javulhat, és például jóval több lehet a szitakötő, ami a gyurgyalagok számára rendkívüli vonzerő.


A gyurgyalag elterjedése | Forrás: Wikipédia

Kivételes ajándék: kerti geze

2024.05.10-én viszonylag korán, két napon át az Angolkertben és a Nagyfenyősor Angolkert felőli végén énekelt nagy buzgalommal egy kerti geze. A kerti geze errefelé viszonylag ritka vendég, fészkelőként pedig szinte unikális, bár országosan nem igazán ritkaság. Nagy öröm volt hallani, és némi reményünk arra is lehet, hogy amennyiben így haladunk tovább, esetleg fásítással is továbbléphetünk, a patak partot pedig revitalizálhatjuk, akár a kerti geze is lehet alkalmi fészkelő. Szép volna!


kerti geze
Kerti geze | Forrás: Wikimedia commons

Kerti geze elterjedési területe (sötétkékkel a telelő terület | Forrás: Wikipédia

Akadtak még persze elmaradt madártani megfigyelések, ilyen például új madárfajként a hamvas rétihéja vagy a kormosfejű cinege megkerülése, de ezekről – jelentőségük miatt – külön posztban számolok be.      


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük