🌍 Ismét várható az ökörszem fészkelése! | fotó

Ismét várható az ökörszem fészkelése!


2021 vagyis az első odútelep óta minden évben volt új fészkelő madárfaj a birtokon. Leginkább az Angolkertben. 2021-ben a tüzesfejű királyka megtelepedése okozott meglepetést. A költést 2022-ben is megismételte, de 2023-ban nincs biztos megfigyelésem, ami a harmadszori költést is igazolná.

2022-ben a fenyvescinege volt az új fészkelő, ami költött és fiókákat reptetett 2023-ban is. Ez egyúttal azt is jelentette, hogy egyszerre 5 cinegefaj fészkelt a kertben (erről írt a 24.hu is 🙂 )


2024-ben egyelőre nincs jele annak, hogy a fenyvescinege itt lenne. Február van, intenzíven figyeljük a madáretetőt is, de utoljára 2023 év végén bukkant fel párszor egyetlen egy fenyvescinege a madárbalkonon, és ennyi.

2023-ban a birtokra nézve új fészkelő madárfaj a nádirigó volt, megbocsáthatatlan mulasztásom, hogy erről eddig nem írtam.

Összefoglalva a birtok új fészkelő madárfajai:

 • 2021: tüzesfejű királyka
 • 2022: fenyvescinege
 • 2023: nádirigó

Az Angolkertben pedig újdonság volt 2023-ban, hogy a korábban (több, mint 20 évig csakis a Nagypatak partján, illetve a túloldali égerláperdőben fészkelő ökörszem megtelepedett az Angolkertben is. Itt korábban csak ősztől tavaszig volt jelen, mint bármelyik más, átlagos kertben. Itt is gyakran sündörgött a madáretető környékén, de a fészkelése – őseredeti erdei madár lévén – fel sem merült.


2023-as fészkelése szépen jelezte, hogy az Angolkert két évtized alatt a pőre pusztaság kategóriából az intenzív fásításnak, cserjésítésnek hála először ligetté vált, újabban viszont – például az ökörszem szemszögéből nézve – már inkább az erdő felé közelít.

Az erdősültség

– most már fogalmazzunk így – persze hátrányokkal is együtt jár. Míg a mikroklíma is jóval hűvösebb és jelentősen emeli konkrétan az életminőségemet, kiváltképp a hőhullámok idején, ugyanakkor nem kedvez a nyíltabb kerteket kedvelő fajoknak, mint amilyen a

 • házi rozsdafarkú
 • házi veréb
 • mezei veréb
 • barázdabillegető
 • balkáni gerle
 • füsti fecske
 • molnárfecske

Ezek mindegyike eltűnt fészkelőként. Molnárfecske sosem volt. A balkáni gerle vélhetően a környékről is eltűnt (utána kell járni!), és talán ugyanabból az okból, amiért a zöldikék is kevesen vannak, talán egy járvány tizedelte meg őket (a helyükre viszont megérkezett az Angolkertbe fészkelőként az örvös galamb).


A házi veréb ritkasággá vált, a mezei verebet 2024 tavaszára ismét tömegessé tettük (200-250 példány), de 2021 és 2024 között már nem láttunk költést tőlük, holott korábban 20 éven át rendszeres fészkelő volt a kertben. Ezen radikálisan változtathat az új, Jászmaróti odútelep és ha a nagyságrendekkel nagyobb területe tartunk rövid füvön.


A barázdabillegető, a házi rozsdafarkú és a füsti fecske legalább 2019 óta nem fészkelt a birtokon.

Viszont 2023-ban kaptunk egy ökörszem-családot.

Róluk több alkalommal is írtam, és most úgy tűnik, talán dupláznak, és 2024-ben is lesz költés.


Ha csak arról volna szó, hogy láttam ökörszemeket a kertben, eszembe nem jutna, hogy fészkelnek is. Korai még az időpont, ilyenkor még kóborló, vonuló ökörszemek is felbukkanhatnak bárhol. De mivel tavaly fészkeltek, amikor 2024. február 15-én meghallottam a terasz előtt az ökörszem énekét, rögtön arra gondoltam, hogy talán az idén is itt fészkelnek.

Miért is ne tennének így?

Az élőhely semmit sem romlott, és tavaly sikeresen reptettek fiókákat. De azért vártam még pár napot, mert „egy észlelés nem észlelés”, „egy éneklés nem éneklés”.

De a kis „öki” azóta is rendszeresen énekel a ház közvetlen környékén, pontosan úgy, mint tavaly, sőt, tegnap rajtakaptam, hogy a kisházat méricskéli, ki-bejár, könnyen lehet, hogy azt mérlegeli épp, hogy esetleg a kisházban dugja el a fészket. Tavaly úgy sejtettem, hogy a régi istálló romjai között lehetett a fészek, sajnos nem kerestem meg.

Az „öki” szereti az erdőben is a függőleges felületeket, többnyire vízmosások partfalait keresi, de ahol talál, örül a régi romfalaknak, téglafalaknak, sziklafalaknak, üregeknek. Nem csoda, ha felmerül benne: a kisház épp jó volna fészekhelynek.

A mellékelt fotón épp akkor látjátok, amikor a kisház bejáratában a fűnyíró szárán tépelődik.     


Ökörszem a fűnyírón | 2024.02.28. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

 1. Miért is ne?
  Jó hely ez nekünk, mondta a kis ökörszem.🤗
  Csudajó fotók!🐦🐦‍⬛🦉

 2. “Parányi ökörszem kuporog az ágon “helyett a fűnyírón, vidám csipogja, jó a Cen birtoka:-))))
  Nagyon helyes apróka:-)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük