Íme itt van egy újabb kezdet, a Jászmaróti odútelep

Íme itt van egy újabb kezdet, a Jászmaróti odútelep


2024-ben ez lesz az első nagyobb léptékű fejlesztés a birtokon, a „Jászmaróti projekt”, és létrejön a Jászmaróti odútelep. Bele kell húzni, mivel a megszokottnál (már ha beszélhetünk megszokottról mostanság) hamarabb érkezett a tavasz. Február ötödikén ért véget a Jászmaróti projekt első üteme, a B-odúk kihelyezése, és ezt már egy szál ingben csinálhattam. A lakás minden ajtaját és ablakát kitárhattam, hogy átjárja a meleg és tavaszi levegő, én pedig ingujjra vetkőzve létrázhattam fel a fákra, mintha március vége, április eleje volna – mindezt február 05-én.

Az enyhe időjárás miatt

várhatóan az odúlakó madarak jelentős része is hamarabb foglal fészekhelyet, főként a mezei verébnél és a széncingénél fordulhat ez elő.

Nem véletlenül vettem elő az odútelepítés kérdését kétszer is az utóbbi hetekben. Először némi kommentárral áthoztam az archív oldalról a 2021-es odútelepítésről szóló posztot és képeket.


Második körben részletesen indokoltam EBBEN A CIKKEBEN, hogy bár új fészkelőfajt is köszönhet a birtok a 2021-es telepnek, a fenyvescinege megtelepedése e nélkül aligha következett volna be, mégis miért tartom az első kört, az első odútelepítést alapvetően kudarcnak.

Új kezdés

Ugyanakkor pontos számok még mindig nincsenek arról, hogy a 2021-ben kitelepített 48 odúból mennyi ment tönkre végleg (ez a szám 5-10 között lehet), és arról sem, hogy pontosan hány olyan odú van, amit soha semmi nem foglalt el, se madár, se pele, de az biztos, hogy a foglalási arány a vártnál jóval alacsonyabb volt, és ennek oka elsőrangúan az odúk minőségében kereshető.

Most végre kifogástalan, minden szempontból kiváló és időtálló odúk kerülnek telepítésre. Az új odúkról, az első telepítési hullám után az alábbiakat állapíthatjuk meg:

 • Masszív, megfelelő falvastagságú odúk.
 • Élettartamuk elérheti az 5-10, karbantartással akár a 15 évet is.
 • Nyitható tetejük megkönnyíti az odúk ellenőrzését.
 • Ezúttal a fák törzsén rögzítjük őket, így méginkább stabilak.
 • Jóval nehezebben tesz bennük kárt a szél és vihar.
 • A madarak számára jóval biztonságosabbnak, komfortosabbnak tűnhetnek.
 • ÚJ élőhelyeken is lesznek odúk.
 • Az egyedi számmal ellátott odúk adatait könnyebb kezelni.

A Jászmaróti odútelep két első B-odúja, a B1 és B2 az Angolkertben, közvetlenül a terasz előtt, lucfenyőn és erdei fenyőn. Ugyan ezen a helyen még a 2021-es telepítés előtti években fészkelt már mezei veréb, széncinege, seregély, sőt két alkalommal nyaktekercs is. | Fotó: Centauri

Új odúk, új történetek

Remélem, hogy amint az utóbbi évekből sok emblematikus esetünk, történetünk volt, sokan figyelték például, vajon felbukkan-e újra Edward, a legszebb szarvasbikánk, vagy sokan emlékeznek a piroshátú cinegére is, sokan kísérték figyelemmel Gerdáék, a ludak fiókanevelését, és hosszan sorolhatnám, most azt reméljük, hogy akadnak majd olyan odúk, melyekről érdemes lesz rendszeresen írni, érdemes lesz fotózni, videózni őket, és bár kissé szárazon, kódok alapján írunk, beszélünk majd róluk, talán eljutunk odáig, hogy ha például annyit mondunk: B32 – csupán egy számról is emlékezetes fészkelések, emlékezete madárpárok juthassanak eszünkbe.


Az odútelep megújítására külön támogatónk is lett.

A végtelenül-féktelenül kedves és nyitott család, akik ezt a természetvédelmi, madárvédelmi és tudományos beruházást támogatják, részint a Jászsághoz kötődik, részint a Dunakanyar és Pilismarót környékéhez, épp ezért a család tiszteletére és köszönetünk jeleként nevezzük a projektet Jászmaróti projektnek, az új odútelepet pedig Jászmaróti odútelepnek.

Innen is meghatva, és boldogan mondunk köszönetet!

Valójában az a helyzet, hogy most először nyílik lehetőség olyan minőségű odútelep létrehozására, ami nemcsak madárvédelmi szempontból hozhat számos eredményt, hanem tudományos kutatásokra is alkalmas lehet. Az odúkat elfoglaló fészkelő párok rendszeres monitorozása sok adatot szolgáltathat,

 • egyrészt arra nézvést, hogy mennyivel javulnak az életkörülmények a birtokon,
 • másrészt arra nézvést is, hogy például a globális felmelegedés hogyan érezteti hatását az odúlakó madárfajok esetén.

A 2021-es telep odúit is használatban tartjuk még, majd pár év alatt fokozatosan vezetjük ki őket teljesen. 2024-ben a tervek szerint összesen az alábbi új odúkat helyezzük ki

 • 36 db B-odú (verebek, széncinege, csuszka…)
 • 10 db A-odú (kék cinege, fenyvescinege, búbos cinege)
 • 15 db D-odú (seregély, nyaktekercs, fakopáncsok, füleskuvik)

Összesen 61 db odú

B2, Angolkert, erdei fenyő: stabilitás, kiváló minőség, jó felfekvés, tartósság. | Fotó: Centauri

Ha lehetőség nyílik rá, akkor kifejezetten házi verebeknek alkalmas odútelep is lesz, de nem tudjuk, hogy erre sor kerülhet-e még az idén.

2024 március elsejéig a 2021-es odúkkal együtt tehát 110 odú várja majd a madarakat (van egy gyöngybagoly költőládánk is, de még nem jutott rá idő, hogy írjunk róla.) Ha a házi verebes odútelep is elkészül, akkor már 120 odúról beszélhetünk.

Ezek már olyan számok, melyek alkalmat nyújtanak elmélyült kutatásokra is.

Reményeink szerint, ahogy 2024 elején újításként többször is élő adást adtunk a madáretetőről, úgy a fészkelések alkalmat nyújtanak majd közvetítésekre az odúlakókról is.

Ezer fióka évente!

Távlati célunk az, hogy a birtokon és szűk környezetében – már középtávon, vagyis pár éven belül – a Jászmaróti odútelepről évente 1.000 fióka repülhessen ki.

Ennek eléréhez azonban nyilvánvalóan nem elég a sok odú, megfelelőképp kell továbbalakítani az élőhelyet is. A leglényegesebb változás az élőhelykezelésben, hogy:

 • A Nagysásrét is kaszáló, 2024-ben rövidfüvű terület lesz.
 • A Nagypatak partján mintegy 7-8 méteres sávban és 800 méter hosszban szintén rövidfüvű sétány lesz.
 • Röviden tartjuk továbbá a Nagyvadföld (körülbelül 1 hektár),
 • a Felsőfenyéres (negyed hektár)
 • valamint a Zsurlós (egy hektár) területét is.

Az odúk számozása könnyebbé teszi az adatgyűjtést, nem mellesleg azt is, hogy könnyebben kommunikáljunk róluk. Hamarosan jön egy térkép is, ahol pontosan látható minden odú! | Fotó: Centauri

A rövidfüvű területek

azért fontosak, mert a két legjelentősebb potenciális odúlakó fajunk, a mezei veréb és a seregély számára fontosak a gyepterületek. A magasfüvű területek csak akkor kedveznek nekik, ha gyepekkel határosak. A gyakoribb kaszálás a felsorolt területeken a kanadai aranyvesszőt is visszaszorítja és elősegíti más, őshonos virágos növények betelepülését és betelepítését.

2024-ben is igyekszünk továbblépni a mézelő zónák ügyében, újabb virágfajokkal is kísérletezünk, és a virágos mézelő zónák területét is igyekszünk legalább megduplázni. 2023-as mézelő zónáink egyik legfontosabb tapasztalata az volt, hogy nemcsak a méhek számára voltak fontosak, hanem a sáskák számát is jelentősen növelték, melyek pedig többek között a seregélyek számára is fontos táplálékforrást jelentenek a fióknevelés időszakában.

Négy dolog szerencsés együttállásától reméljük fészkelő odúlakó madárállományunk jelentős növekedését:

 • A nyílt gyepterületek jelentős, több mint ötvenszeresére növelése.
 • A fészekodú számának emelése kifogástalan minőségben.
 • A mézelő zónák területének megduplázása
 • A mezei verebek miatt az arpómagos területek fenntartása akár mesterségesen is.

Ismét nagy reményekkel nézünk a jövő elébe, várjuk a tavaszt, várjuk, hogy velünk maradjatok, várjuk, hogy együtt és a segítségetekkel még több élőlénynek adjunk menedéket, még többet tudjunk meg a birtok élővilágáról és tágabb értelemben az élet mibenlétéről is. A legjobbakat kívánva, mint mindig, régi és új olvasóknak, üdv: Cen’     


Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madár

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Hamarosan gólyák szelhetik London egét

2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

Épülhet a hortobágyi madárszínház

Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

7 hozzászólás

 1. Nagyszerű hírek. Akkor az odúk nyílása is jó most? Korábban írtad, hogy nem fértek ki rajta kényelmesen a fészkelő madarak.

  1. Author

   Igen, most tökéletesek, kényelmesek a röpnyílások!

 2. Drukkolok, hogy ez a projekt sikerrel járjon!
  A nyitható tető – ha jól gondolom – az odúk takarítását is könnyebbé teszi.
  Van már saját létrád? 🙂

  1. Author

   A nyitható tető megkönnyíti, a fészekaljak figyelemmel kísérését, hogy tudjuk, hány tojás van, mennyi kel ki, hogy vannak a fiókák… stb. és esetleg egy-egy fészek bekamerázása is könnyebb. | Létrám még nincs 🙂

 3. El vagyok ragadtatva! 🙂 🙂 🙂
  Külön öröm a kedves család hathatós támogatása, hálás köszönet érte!

  1. Author

   Szerintem örülni fognak, ha olvassák ezt 🙂

 4. Ez nagyon szuper! Igyekezni kell, itt már a széncinege és a kék is nyomta a tavaszi énekét.
  Jót nevettem magamon, amikor olvasni kezdtem. Elég jól ismerem a Jászságot, de én még Jászmaróton sosem jártam, de nem is hallottam. 😀 Amikor kiderült, hogy megint alkottál egy nevet, megnyugodtam, hogy annyira mégsem rossz a memóriám. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük