Miért tűnt el nyomtalanul olyan sok film?

elveszett filmek


Elveszett filmek nyomában


A Nemzeti Filmintézet-Filmarchívum feltette YouTube-oldalára az Elveszett magyar filmek című, negyedórás dokumentumfilmet, amely a magyar filmipar elmúlt százhúsz évének viszontagságait, a filmek megsemmisülésének tragikus körülményeit és a rég elfeledettnek vélt alkotások újrafelfedezésének lehetőségét mutatja be.

Megismerhetjük belőle a film történetének korai kihívásait, köztük a nitrocelluloid filmtekercseket fenyegető veszélyeket, megtudhatjuk, hogyan változtatta meg a hangosfilm a filmekhez való hozzáállást, és mi történt a filmekkel a második világháború alatti és után.


Ugyanakkor nemcsak a nehézségekről esik szó. A magyar filmek már az 1910-es évektől kezdve eljutottak a világ minden tájára, így ma is van remény arra, hogy előkerülhetnek külföldi archívumokból és hagyatékokból értékes darabok. A digitális technológia és az adatbázisok segítségével ráadásul ma hatékonyabban azonosíthatók akár a töredékek is. Ezt a munkát pedig az archívumok is segítik.

Az Elveszett magyar filmek című alkotást Löwensohn Enikő és Weisz Barnabás rendezte aki az animációt is készítette. A zeneszerző Lelkes Botond, a forgatókönyvíró Löwensohn Enikő és Hussein Evin, a narrátor Hegyi Barbara, a producer pedig Ráduly György volt.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több film

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több történelem

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Elásott kincset találtak a Tisza-tónál

Földbe rejtett, 70 ezüstérméből álló bécsi fillér és egy ezüst áldozókészlet is előkerült a Régészeti Intézet Tisza-tó, Tomajmonostora melletti kutatási projektjében…Tovább

1 hozzászólás

  1. Muráti Lili és Páger Antal, komolyan még a könnyem is kijött. Gyönyörű emberek voltak. Talán előkerülnek még majd kópiák .

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük