Kutatási program indul a demencia megelőzésére

demencia megelőzésére

Kutatási program indul a demencia megelőzésére


Az elmúlt évtizedekben a várható élettartam emelkedésével egyre gyakoribbá váltak az időskori agyi betegségek. Ezek az állapotok pedig drámai mértékű hatást gyakorolnak a családokra, a társadalomra, a gazdaságra és az egészségügyre is. Napjainkban a demencia legalább ötvenmillió embert érint világszerte, a vele járó költségek pedig meghaladják a 850 milliárd eurót.

Az életmód szerepe döntő

A hatékony gyógyszeres kezelés hiányában a tudományos és klinikai kutatások a demenciát okozó betegségek minél korábbi azonosítására és a szellemi hanyatlás megelőzésére is fókuszálnak. A legújabb kutatási eredmények alapján pedig a demenciák legalább negyven százaléka tulajdonítható megváltoztatható életmódbeli és környezeti tényezőknek.

Ezért a demencia kialakulása egyénre szabott tanácsadás segítségével, az életmód megváltoztatásával évekkel késleltethető, és akár meg is akadályozható.

Az utóbbi évek kutatásai közül kiemelendik a FINGERS (Finnish Geriatric Intervention Study to Prevent Cognitive Impairment and Disability) elnevezésű vizsgálat. A kutatás eredményei alapján egyértelművé vált, hogy a számos kockázati tényező, mint amilyen a fizikai és szellemi aktivitás hiánya, a rossz táplálkozási szokások és a társas interakciók hiánya pozitívan befolyásolható, és az erre irányuló változtatások megelőzhetik a szellemi hanyatlást.

Várják a résztvevőket

Hogy ezt a megközelítést Magyarországon is népszerűsítse, a Természettudományi Kutatóközpont Agyi Képalkotó Központja csatlakozott a világszerte egyre több országot tömörítő FINGERS kutatási hálózathoz. Annak szakmai támogatásával pedig a legújabb nemzetközi gyakorlatnak minden szempontból megfelelő kutatást indít önkéntes alanyok bevonásával.

A nyolc hónapon át tartó csoportos programra 65 és 75 év közötti önkéntesek jelentkezését várják, akiknek életmódváltását személyre szabott tevékenységeken keresztül támogatják. A program részeként a legkorszerűbb eszközökkel és módszerekkel mérik fel a fizikai és szellemi állapotukat, valamint a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket. A program hatékonyságát személyre szabott követéssel és visszajelzésekkel biztosítják.

A HUN-REN TTK Agyi Képalkotó Központja várja minden olyan 65 és 75 év közötti érdeklődő jelentkezését, aki szívesen tenne szellemi és fizikai frissessége megőrzéséért, és szeretne egy aktív, egészséges életmód iránt elkötelezett közösség tagja lenni. Részletesebb információk az mri.akk@ttk.hu címen kérhetők.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több egészség

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi van a halál után? | Videó

Azóta egyre sűrűbben élem át ezt az élményt, a felszabadulás, a megszabadulás adományát, néha percekre, néha órákra, de van már olyan is, hogy egy egész…Tovább

még több tudomány

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Mi történik, ha villám csap belénk?

A villámcsapások szerencsére nem túl gyakoriak és nem is nagyon halálosak: az áldozatok kilencven százaléka túléli az esetet, igaz, többségüknél nem múlik el…Tovább

2 hozzászólás

  1. Ez nagyszerű. Megnéztem a weboldaluk is. Korábban is volt egy cikked az Alzheimerről. Néha az ember előbb értesül egy nívós weboldalon -itt , mint az igencsak szűkkörű és hiányos szakmai oldalon. Köszönöm, meg is fogom kérdezni a hazai szakmai élet legjelesebb képviselőjét agyi ügyekben, aki nincs ott ebben csapatban.

    1. Author

      Köszi a dicséretet! 🙂 Nekem is nagyon tetszik ez a program, kíváncsi leszek, hogy milyen következtetések születnek majd, folytatódik-e. Igen, voltak az Alzheimer elleni péksütik és volt egy MI-s is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük