Így védik a vonuló madarakat a nagyfeszültségtől

danube free sky

Félidejéhez ért a Danube Fee Sky projekt


A madarakra leselkedő egyik legnagyobb veszély az elektromos vezetékekkel való ütközés. Ez több ezer olyan sérülést és sajnos halált is okoz, amelyek elkerülhetőek lennének. Ezeknek a fenyegetéseknek a csökkentésére indult el 2021-ben az Európai Unió LIFE programjában a Dunai szabad égbolt (Danube Fee Sky) projekt.

A határokon átnyúló együttműködésnek köszönhetően több európai madárfaj Duna menti vándorlási útvonala, pihenőhelye és telelőhelye válhat biztonságosabbá. A terv megvalósításának több mint öt éve alatt a hét országból érkező tizenöt partner szoros együttműködést alakít ki, és megkeresi a leghatékonyabb megoldásokat a madarakat fenyegető veszélyek megelőzésére.


Magyarországon a MAVIR 2021-ben kezdte el a munkálatokat, amelyekkel a Duna környezetében lévő, a Fertő-Hanság és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot keresztező nagyfeszültségű távvezetékeket láthatóvá teszik, hogy a madarak ne ütközzenek nekik.

“Madáreltérítő” eszközök

Miután madárvédelmi szempontból megvizsgálták a kritikus szakaszokat, kétféle “madáreltérítő” eszköz mellett döntöttek a szakemberek. A hálózat legfelső vezetékeire nagyobb méretű, ködben is messziről észrevehető, szélben mozgó tárgyakat szereltek, melyekből összesen 640 lesz. Az áramvezetőkre kisebb objektumok kerültek, de ezek visszaverik az ultraviola fényt, amit a madarak hamarabb észlelnek, és naplemente után is fluoreszkálnak.

Az eszközöket drón segítségével telepítették, ehhez sem nehézgépekre, sem a távvezetékek kikapcsolására nem volt szükség.

Összesen 3280 darab madáreltérítőt szerelnek fel, és négy új típus. értékelése is megkezdődött. Az első félidőben két kísérleti eszközt vizsgáltak meg, amelyeket drónnal telepítettek egy-egy oszlopközben. Az Ausztriában is használt fekete-fehér gömb madáreltérítők a projektben is hatásosnak bizonyultak, de a felszerelésük nehézkes volt. A másik kísérleti eszköz, a világító madáreltérítő (Delta Light), minden tekintetben sikeresnek bizonyult. A kísérleti eszközök hatékonyságát a következő években monitorozzák majd.

A madárvédelem műszaki megoldásain túl a projekt keretében évente mintegy ötven ismeretterjesztő előadást tartottak, emellett egy kisiskolásoknak szóló animációs film is készült.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még többet a vezetékekről

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Fészektartókkal is védik a gólyákat

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszik biztonságossá…Tovább

még több madárvonulás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Hol pihen a fáradt madár? Vajon miért ülnek fel a vezetékekre? Tudják a madarak, hogy oda nem szabad, ha van rajta valami riasztó dolog?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük