Fészektartókkal védik a gólyákat

gólyafészek

Új gólyafészek-tartók teszik biztonságossá a gólyák költését


Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszi biztonságossá a gólyák költését az E.ON – közölte az energiacég pénteken az MTI-vel.

Az idei szezonban több mint száz ponton helyeznek ki új fészektartókat, a legtöbbet Baranya, Tolna és Somogy vármegyében. Az új fészektartókkal együtt idén már háromezernél is több fészkelőhely várja a gólyapárokat a dunántúli és Pest megyei villanyoszlopokon. 


Fészkek a szeméttelep mellett

A nagyvárosok környékén található szemétlerakókat szívesen látogatják a gólyák táplálék reményében. Tavaly a kaposvári és a Nagykanizsa melletti hulladéklerakó oszlopait szigetelte az energiavállalat, idén pedig Pest megyében végeznek földkábelesítést. A pusztazámori szemétlerakó környékén akár tizenöt-húsz gólyapár is fészkel, a föld alá vitt kábeleknek köszönhetően pedig mostantól biztonságosabbá válik számukra a költés. A vezetékeket megszüntetik, az oszlopokat azonban meghagyják a szakemberek, mert ezeken vannak a gólyák évről-évre birtokba vett fészkelőhelyei.

Az E.ON, a nemzeti parkok, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szakemberei közösen határozzák meg azt, hogy pontosan hol kell a madarak érdekében beavatkozni.

Kerecsensólyom költőládák

Az év madarának választott kerecsensólyom európai állományának több mint hatvan százaléka Magyarországon fészkel. Az energiavállalat újabb mesterséges költőládákat szerel a nagyfeszültségű oszlopaira, hogy segítse a vándor- és kerecsenskerecsensólymok szaporodását.

A mesterséges ládákban költő pároknak átlagosan egy fiókával többet sikerül felnevelniük, mint a természetes fészkekben. A nagyfeszültségű oszlopokon lévő költőládák száma idén száz fölé emelkedik.  

Forrás: MTI, E.On, kép: Pixabay
   

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több villanyvezeték

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több gólya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Gólyák a konyhában | Gólyamentés otthon

Volt közöttük egy német gólya, aki útban Németország felé, megpihent itt. Rájárt a rúd. Nemcsak áramütést kapott, hanem lezuhanva az útra elcsapta egy zöld Trabant……

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük