Miért is mondanánk le a műanyagról?

műanyaghulladék

Negyven éven belül megháromszorozódhat a műanyaghulladék mennyisége


Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) összefoglalta a legújabb, műanyagszennyezéssel kapcsolatos kutatásokat. Jelentésük szerint, ha maradnak a jelenlegi üzleti eljárások és fogyasztási mintázatok, akkor a világon a műanyaghulladék mennyisége várhatóan a mostaninak majdnem a háromszorosára nő 2060-ra.

Nemzetközi korlátozó egyezményre van szükség

Ezért az európai tudományos szervezet, amelynek az MTA is tagja, átfogó reformokat javasol az élőhelyek és az emberi egészség megóvása érdekében. Olyan nemzetközi korlátozó egyezményt sürgetnek, mint amilyen az ózonréteg védelme érdekében meghozott montréali jegyzőkönyv volt 1987-ben.

Mint Michael Norton, az EASAC Környezeti Paneljének igazgatója elmondta, a műanyag-jelentés azért készült, hogy egy ilyen megállapodást tudományosan megalapozzon. Az egyezménynek véget kell vetnie annak a trendnek, hogy a műanyaggyártás volumene folyton nő. Ez nem lesz sétagalopp, és fájdalmas lesz az üzleti érdekek szempontjából.

A műanyag kényelmes megoldás, ám a jelenlegi szabályozások sem a gyártókat, sem a fogyasztókat nem kényszerítik rá a felelős használatra.

Csekély az újrahasznosítás aránya

Egy 2023-ban készült összegzés szerint csekély a műanyag-újrafelhasználás és az újrahasznosítás aránya. Az így előálló egészségügyi és környezeti problémák, társadalmi igazságtalanságok miatti károk pedig évi 300-1500 milliárd dollárra rúgnak. A gyártók és forgalmazók ezen költségeket áthárítják, és ez tartja alacsonyan a primér – tehát közvetlenül az alapanyagokból, újrahasznosítás nélkül – előállított műanyagok árát, folyamatos termelésbővítésre ösztönzve.

A kiskereskedők az üzemeltetési hatékonyságra összpontosítanak, s arra, hogy a termékek a csomagolásukkal is vonzók legyenek, nem pedig a hulladékcsökkentésre vagy újrahasznosíthatóságra. Az újrahasznosítás előtt pedig technikai kihívások állnak, és nem is annyira nyereséges tevékenységről van szó, így ezen infrastruktúrák kapacitása korlátozott.

Az önkéntesség nem elég

Ez a lineáris műanyaggazdaság, amelynek káros hatásai csak akkor fordíthatók vissza, ha körforgásos gazdaságra állunk át. Utóbbi azt jelenti, hogy nincs sem fölösleges műanyagtermelés, sem fogyasztás, továbbá minden műanyagot újrahasznosítunk, és felelősen kezelünk úgy használat közben, mint pedig utána.

Az EASAC jelentése szerint az önkéntes és a piaci mechanizmusok nem elegendőek a műanyagprobléma kezelésére, eljött az idő, hogy fizessenek a szennyezők.

A szabályozás legfontosabb eszköze a műanyagadó lehetne, amelynek jelentősnek kell lennie, tekintve, hogy óriási különbség van aközött, hogy mennyibe kerül műanyagot gyártani és felhasználni, és aközött, hogy ezzel mekkora környezeti károk keletkeznek.

A szervezet számításai szerint a kereslet harminc százalékos csökkentésével és az újrahasznosítási arány húsz százalékos növelésével a műanyagszennyezés már 2040-ig nyolcvan százalékkal csökkenthető lenne.

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testületét az EU-tagállamok nemzeti tudományos akadémiái hozták létre 2001-ben, hogy közösen fogalmazzanak meg független, tudományosan megalapozott szakértői javaslatokat a szakpolitikai döntéshozók számára.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több műanyaghulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több hulladék

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük