Idén egészen különösen viselkedik az ózonlyuk

ózonlyuk

Idén egészen különösen viselkedik az ózonlyuk


Az ózonréteg a Föld légkörének a felszín felett tizenöt kilométertől harmincöt kilométerig terjedő szakasza, ahol magas a három oxigénatomot tartalmazó ózonmolekulák koncentrációja. Ez az oxigénréteg kiszűri a nap káros ultraibolya sugarainak egy részét, amelyek egyébként súlyos károkat okoznának az élő szervezetekben.

Az 1980-as évek közepén a tudósok azt vették észre, hogy az ózonrétegben lyukak keletkeztek az északi és a déli pólus felett. Ennek okát a halogénezett szénhidrogénekben (CFC) találták meg, amelyek a bomlásuk során reakcióba lépnek az ózonnal, és a molekulákat széthasítva csökkentik az ózonszintet.

1987-ben a világ kormányai azóta is szinte példátlan összefogással aláírták a Montréali Jegyzőkönyvet, amellyel betiltották az addig főleg az aeroszolos palackokban, csomagolóanyagokban és hűtőszekrényekben használt CFC-k használatát.

Az eredmény nem is maradt el, az ózonlyukak jelentősen csökkentek, ez pedig optimizmusra adott okot. A kutatók arra számítottak, hogy az ózonréteg végül teljesen helyreáll. Még egy idén januári ENSZ-jelentés szerint is jó úton haladunk afelé, hogy az ózonréteg 2045-re az Északi-sarkvidéken és 2066-ra az Antarktiszon is visszaálljon az 1980 előtti szintre.A helyzet mégsem olyan rózsás?

November 21-én azonban megjelent egy tanulmány, amely szerint az Antarktisz felett továbbra is csökken az ózon koncentrációja, és a lyuk nemhogy csökkenne, de még növekedhet is.

Novemberben pedig az európai Copernicus Légkörfigyelő Szolgálat (CAMS) is úgy találta, hogy a Déli-sark felett szokatlanul nagy az ózonlyuk. A képződmény ugyanis az ausztrál tavasz, vagyis az itteni ősz hónapjai során folyamatosan változik, és ilyenkor éppenhogy zsugorodnia kellene.

Augusztus folyamán a sztratoszférában felhalmozódott, ózonroncsoló anyagok a napsugárzással és a sztratoszférikus felhőkkel kölcsönhatásba lépve növelik az ózonlyuk méretét, októbertől azonban már rendszerint csökken a lyuk mérete, és decemberre teljesen be is záródik.

Idén október végén azonban a nagysága szinte teljesen változatlan maradt, ami mintegy tizenöt négyzetkilométert jelent. Ha a tendencia folytatódik, decemberre ez lehet a legnagyobb lyuk, amit valaha ebben a hónapban megfigyeltek.

Véletlen vagy tendencia?

Elmondható, hogy az ózonlyuk viselkedése már az évszak elejétől szokatlan volt. Egy ponton akkorára nőtt, hogy 197 óta a hatodik legnagyobbként regisztrálták. Ezután viszont hamar a szokásos méretére zsugorodott, azután viszont újra megnyúlt. A kutatók szerint ez a helyzet valószínűleg a sztratoszféra dinamikájának, és nem a kémiai összetételnek köszönhető.

Az ózonlyuk ugyanakkor már 2020 és 2022 között is meglehetősen nagy volt, és 2020-ban rekordkésőn, december 28-án zárult össze.

Kérdés, hogy ebben mekkora szerepe van a globális felmelegedésnek, amely a sztratoszférát lehűti. Az ózonréteget elvékonyíthatják az üvegházgázok, valamint a vulkánkitörésekből és erdőtüzekből származó aeroszolok, de még a napciklus változásai is, most pedig különösen intenzív a naptevékenység. Doctor Amy H Butler, a NOAA légkörkutatója szerint a sztratoszféra rekordalacsony napi hőmérsékletei is közrejátszhatnak az ózonlyuk növekedésében. A pontos okokat ugyanakkor még nem tudni.

A további kutatásoknak kell kideríteniük, hogy az legutóbbi ózonlyuk-szezonokban tapasztaltak az éghajlat változékonyságával állnak összefüggésben, vagy hosszú távú tendenciát mutatnak.

Forrás: Copernicus, Livescience

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Amerika visszatért a Holdra

Több mint fél évszázaddal az Apollo-17 holdexpedíció után az Egyesült Államok ismét leszállóegységet juttatott a Holdra. Az Intuitive Machines magánvállalat…Tovább

Elégett egy műhold a Föld légkörében

1995-ben indították útjára a maga idejében úttörőnek számító ERS-2 európai földmegfigyelő műholdat, hogy a hasonló felszereltségű, 1991-ben indított és 2000-ig működő…Tovább

még több klíma

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Merre tart a mezőgazdaság?

Kihirdették a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat eredményeit A mostani európai gazdatüntetések is rávilágítanak arra, hogy a mezőgazdaság terén nagy átalakításokra van szükség, ha azt akarjuk, hogy…

1 hozzászólás

  1. Sok az anomália ott délen, rengeteg munkát ad a kutatóknak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük