Amerika visszatért a Holdra

holdraszállás

Holdraszállás űrszondával


Több mint fél évszázaddal az Apollo-17 holdexpedíció után az Egyesült Államok ismét leszállóegységet juttatott a Holdra. Az Intuitive Machines magánvállalat holdszondája sikeresen leszállt a Hold déli poláris vidékére – adta hírül a csillagaszat.hu.

Az IM-1 vagy más néven Nova-C február 15-én, csütörtökön reggel, magyar idő szerint hét óra öt perckor indult el a Hold felé a SpaceX Falcon-9 hordozórakétával. Ennek utolsó fokozatáról az indítás után bő háromnegyed órával vált le sikeresen, hogy a legközelebbi égitest felé tartson a fedélzetén hat műszerrel és berendezéssel. Az Intuitive Machines magánvállalat szondájának startját és útját a NASA felügyeli és koordinálja.

A Hold felé vezető több napos úton a szonda a halszemoptikájával olyan képeket is készített, amelyen a szondán kívül a Föld is látszik.


holdraszállás

Az űreszköz február 21-én állt holdkörüli pályára és megkezdte a leszálláshoz szükséges manővereket. A Hold körüli keringése közben felvételeket is készített.

A leszállóegység első holdkörüli felvételeiből összeállítás is készült.


A Hold déli sarkát egyébként India érte el először tavaly augusztusban a Chandrayaan–3 szondával, összességében pedig az Egyesült Államok, Oroszország és Kína után negyedik országként juttatott működő eszközt az égitestre. Tavaly Indiával párhuzamosan Oroszország is megkísérelte a leszállást a Hold déli pólusán, de a Luna-25 nevű eszköz végül lezuhant ott.

Forrás: csillagaszat.hu, képek: NASA, IM

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több Hold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Újra elindult az űrverseny, vagy lehet az sosem állt le. Vannak “páran” a Holdon, csak fel ne osszák a területet… 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük