Így változtatják meg a madarak bélflóráját a mikroműanyagok

Északi sirályhojsza (Fulmarus_glacialis)

Így változtatják meg a madarak bélflóráját a mikroműanyagok


Elsősorban a tengeri madarakat veszélyezteti a műanyagfogyasztás, amelyek rengeteg plasztiktörmeléket nyelnek a táplálékukkal. Korábban írtunk arról, hogy fizikailag hogyan károsítja a madarak gyomrát a műanyaghulladék, most pedig arról készült kutatás, hogy hogyan változtatja meg ez az egészségtelen “étrend“ a gyomor- és bélrendszer mikrobiomját.

Gloria Fackelmann és munkatársai két, az Atlanti-óceán északi részén élő madárfajt tanulmányoztak: 58, a vészmadarak közé tartozó Calonectris borealis és 27 északi sirályhojsza (Fulmarus glacialis) emésztőrendszerét vizsgálták meg.


Calonectris borealis

Azt találták, hogy a nagy mennyiségű mikroműanyag miatt nagyobb a mikrobák változatossága, de a káros és antibiotikumoknak ellenálló mikrobák mennyisége nőtt meg. Emellett viszont műanyaglebontó mikrobák is megjelentek.

A kutatók szerint a műanyagfogyasztás bélrendszeri diszbiózishoz vezethet, amikor a bél mikrobiomjában a káros mikrobák dominálnak, és ez nagy veszélyt jelent a madarak egészségére.

Forrás: Nature Asia, Nature, címlapkép: éjszaki sirályhojsza, forrás: Dawn Bettie/Wikimédia, kép: Richard Crossley/Wikimédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Abban hiszek – és azt szeretném –, ha ezen a kérésen hamar túljutnál, és az oldal maga győzne meg arról, hogy érdemes ez a projekt a támogatásodra. Fontos a marketing, nem kétlem, de szeretném azt hinni, hogy az utóbbi 15 év a legjobb érv.

  még több tengeri madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több 5G

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  1 hozzászólás

  1. A műanyagok már mindenhol ott vannak. 🙁
   Nemrég olvastam, hogy egy, csak kutatók által lakott vulkanikus szigeten az óceán által oda sodort műanyagok már beépültek a kőzetekbe.
   Az emberi beavatkozás eredménye már mindenhol látható, lassan nem találni olyat, amire rámondható, hogy természetes.

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük