Vadonatúj technikával védik a képeket ezen a kiállításon

okosfólia munkácsy

Okosfólia mögött rejtőznek Munkácsy grafikái


A gyulai Almásy-kastélyban Munkácsy: a sikersztori címmel nyílt időszaki kiállítás decemberben. A festő grafikái az egyesült Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből érkeztek Gyulára. Eredetileg csak három-négy hónapra adták volna kölcsön a képeket, azonban a kastély meggyőzte őket arról, hogy azok hosszabb ideig is biztonságban maradnak a kiállítótérben. Az ütőkártya pedig az okosfólia volt. Az új technológiát ezen a tárlaton alkalmazzák először az országban.


Így működik az okosfólia

Az okosfólia egy üvegfelületre rögzíthető többfunkciós réteg, amely árammal működik. Alapállapotban opálos, és megszűri a fény mintegy nyolcvan százalékát, gombnyomásra viszont átlátszóvá válik.


Így a képeket nem éri folyamatosan az állapotukat roncsoló fényhatás, csak akkor, amíg éppen egy látogató nézi azokat.

A fólia gombnyomásra vagy a fejhallgató felvételével válik áttetszővé kevesebb mint egy percre. Ez a megoldás hozzájárul ahhoz, hogy hosszabb ideig maradjanak a kiállításon a fényre érzékeny grafikák, a hírek szerint más múzeumok is érdeklődnek a fejlesztés iránt.


Más hi-tech megoldások is vannak

Nem ez az egyetlen naprakész technológia, amit a kiállítás felépítése során bevetettek: a művész Siralomház című képéből nagyméretű installációt készítettek. A képből kivágott alakok mögött Munkácsy műterme tűnik fel, amelyet egy 1890-es fotóból mesterséges intelligencia segítségével javítottak fel és színeztek ki.


A 2025. január 5-ig látható tárlat pedig nemrég két újabb képpel egészült ki: két tanulmányportréval, amely 1869-ben, fényképek felhasználásával készült a Siralomházhoz.Forrás: MTI, a címlapkép illusztráció, forrás: Unsplash, képek: Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont/Facebook

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több kiállítás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több tech

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Kínai közutakon futhat az önvezető Tesla

A Reuters hírügynökség belső vállalati forrásoktól származó értesülése szerint a Tesla teljesen autonóm önvezető szoftverre tervez hatósági engedélyt kérni Kínában…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük