Hogyan használják a bűnözők a mesterséges intelligenciát?

bűnözők mesterséges intelligenciát

Hogyan használják a bűnözők a mesterséges intelligenciát?


Az elmúlt hat hónap adatai alapján dinamikusan terjednek az Android rendszereket érintő pénzügyi fenyegetések, valamint a mobilbankoláshoz kapcsolódó kártékony programok. Az ESET kiberbiztonsági cég elemzése szerint az adattolvajok a mesterséges intelligenciát, a generatív AI-eszközöket is egyre gyakrabban használják a támadásaik során.

2023 óta folyamatosan nő a mesterséges intelligencia igénybevételével történő támadások száma, és ez a tendencia folytatódni fog. Az egyik legfeltűnőbb változás, hogy a korábban megszokott gyenge helyesírású átverések mellett egyre gyakrabban érkeznek az AI segítségével generált jó minőségű szövegek. Ezért nehezebb elsőre kiszúrni a megtévesztő üzeneteket.

Mire jó a deepfake?

Emellett megjelentek már a magyar hírességek nevével visszaélő, generált fotós és deepfake videós csalások is. De a deepfake videókat másra is lehet használni. Megjelent egy új, mobilokat veszélyeztető kártevő, amelynek GoldPickaxe ez a neve. Ez képes arcfelismeréssel összefüggő adatokat lopni, amelyekből azután megtévesztő deepfake videókat alkot, hogy azokat pénzügyi tranzakciók hitelesítésére használják. A GoldPickaxe Android és iOS verzióval is rendelkezik, és kártékony alkalmazásokon keresztül veszi célba az áldozatokat.

Az adattolvajok a hivatalos játékplatformokat megkerülő gamereket is támadják, a közelmúltban ugyanis kiderült, hogy néhány feltört videójáték és az online többszereplős játékokban használt csaló (cheat) eszközök adattolvaj kártevőket tartalmaznak.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több MI

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük