Ez a Budapest melletti szeméttelep valódi madármágnes

szeméttelep madarak

Nagyon népszerű a madarak körében ez a szeméttelep


Korábban már írtunk arról, hogy a madarak mennyire kedvelik a szeméttelepek adta lehetőségeket, és egyre több gólya telel egyenest a szeméttelepen.

A folyamatosan érkező szerves hulladék messziről vonzza a madarakat az ország legnagyobb fedetlen hulladéklerakójához, az ötvenöt hektáron elterülő Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központba is. A lerakó a sirályok, varjúfélék, gyurgyalagok mellett olyan védett madárfajoknak is táplálkozó- és fészkelőterületet kínál, mint az egerészölyv, a holló, a vércse, a partifecske vagy a fehér gólya.

Egyedülálló fajgazdagságú élőhely

A Pusztazámor környéki rétek és a vizes élőhelyek, halastavak, valamint a Duna és számos csatorna közelségében fekvő zámori lerakó európai összehasonlításban is egyedülálló fajgazdagságú élőhellyé vált.

A telepet a természetvédelmi szakemberek „a gólyák gyorséttermének” is nevezik. Tavaly huszonnégy fehérgólya-pár fészkelt itt oszlopok tetején, sőt, akinek nem jutott fészek, a földön is. A párok összesen több mint hatvan fiókát neveltek fel. A fiókákat a nemzeti park szakemberei nyaranta meg is gyűrűzik.


A gólyák körében olyan népszerű a hely, hogy az őszi vonulást megelőzően akár kétszáz példány is időzik egyszerre a telepen. Néhányan át is telelnek Pusztazámoron. A hulladéklerakó területén időnként még a ritka, szigorúan védett, az emberlakta helyeket általában kerülő fekete gólyák is felbukkannak. De más madárfajokat is vonz “a terített asztal”. Dankasirályból olykor egyszerre két-háromezer is táplálkozik a területen, de vetési varjak és csókák is hatalmas csapatokban érkeznek.  

Magyarországon a lakossági hulladék legnagyobb hányadát jelenleg is lerakással ártalmatlanítják. A madaraknak a lerakók elsődlegesen táplálkozóhelyet jelentenek, főként az ősz végétől tavasz elejéig tartó táplálékszegény időszakban, illetve olyankor, amikor fiókanevelés közben az aszály miatt kevesebb élelmet találnak a természetben. 

Arról ugyanakkor kevés szó esik, hogy mennyi és milyen egészségügyi kockázatokkal jár mindez a madaraknak, mennyire segíti a fertőzések terjedését.

Elbontják a vezetékeket

A gólyáknak ráadásul még a területen futó szabadvezetékek is kockázatot jelentenek, ezt a veszélyt viszont csökkenti most az E.ON azzal, hogy a lerakó környezetében a föld alá viszi a középfeszültségű hálózatot, elbontva a légvezetéket.

A beruházással megszűnnek azok a gyakori áramszünetek, melyet a gólyák fészekrakó tevékenysége, a vezetékre ejtett ágak miatt tapasztalhattak a környéken élők. A felszabaduló, vezeték nélküli oszlopokat és kereszttartókat nem bontják el az áramszolgáltató szakemberei, így azok fészkelő- és kilátóhelyül szolgálhatnak a gólyáknak.

Forrás és kép: E.on

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gólya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Gólyák a konyhában | Gólyamentés otthon

Volt közöttük egy német gólya, aki útban Németország felé, megpihent itt. Rájárt a rúd. Nemcsak áramütést kapott, hanem lezuhanva az útra elcsapta egy zöld Trabant……

Fészektartókkal védik a gólyákat

Új gólyafészek-tartók kihelyezésével, fészek-kikönnyítésekkel, a megrongálódott fészkek javításával és madárbarát hálózati burkolatokkal teszik biztonságossá…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük