Hamarosan gólyák szelhetik London egét

gólyák London

Hamarosan gólyák szelhetik London egét


2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez visszatelepítéseket, és korábban többek között hódok újrahonosításában is segédkezett. Most olyan helyszíneket keres a brit fővárosban és környékén, ahová odacsalogathatja a gólyákat. Ebben segítségére van, hogy a londoni agglomerációban több vizesélőhely-helyreállítás is zajlik.

Nagy-Britanniából a gólyák, ahogyan Belgiumból a rétisasok, jó pár száz évre eltűntek. Miután 1416-ban az Edinburgh-i Saint Giles’ katedrális tetején fészkelt egy pár, több mint 600 évet kellett várni, mire 2020-ban ismét egy költő párral büszkélkedhetett a szigetország.


Az elmúlt években már 40 alkalommal láttak felbukkanó gólyákat a fővárosban, és bár a madarak elsősorban a rovarokban gazdag mezőgazdasági területeket és vizes élőhelyeket keresik, olykor nagyvárosok szélén is lehet találkozni velük, például Münchenben vagy Lisszabonban. A londoni agglomerációban a Beddington Farmlands rezervátumban és Wandsworth Common környékén bukkantak fel eddig.

A gólyák visszatelepítésében nagy szerepet vállalt a Londontól körülbelül hatvan kilométerre található Knepp magánrezervátum, ahová 30 röpképtelen gólyát telepítettek egy lengyel mentőközpontból azzal a céllal, hogy odavonzzák a vadon élő gólyákat is. Az ötlet pedig sikeres volt, a madarak egymásra találtak, elvegyültek, és fészkeket építettek a közeli tölgyesben. Tavaly 11 fészakaljból 26 fióka kelt ki, a gólyák pedig széles körben elterjedtek a déli part mentén és a kontinens partvidékén is, az egyikük Hollandiában költött.

Mint Lucas Ruzo, a Citizen Zoo igazgatója elmondta, “a gólyák visszatelepítése nem csak egy eltűnt faj visszahozásáról szól, hanem afféle költői emlékeztető is az emberiség és a természet közötti kapcsolatra.”


A Citizen Zoo korábban sikeresen vezetett egy tundrasáska-visszatelepítési programot Kelet-Anglia vizes élőhelyeire. Több száz embert vontak be a projektbe, akik otthon nevelgették a rovarokat, mielőtt kiengedték őket a vadonba.

Forrás: Guardian, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gólya

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Bréking: Fekete gólya újra!

Ez a gólya elég magasan, körülbelül 800-900 méteren ment, és szintén nem sok időt hagyott a fotózásra. Érdeklődve várjuk, hány fekete gólyát látunk még az…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük