Megérkezett! Liftező fehér gólya az Angolkert fölött!

Gólya

Megérkezett! Liftező fehér gólya az Angolkert fölött!

Miután 2024 tavaszán kétszer is megfordult a fekete gólya a birtokon, a második alkalommal úgy zártam a posztot: most már azért jöhetne egy fehér gólya is. Így teljesüljön minden vágyam!

Másutt talán természetes, hogy fehér gólyát látnak hamarabb, és az is, hogy jóval korábban, március első hetében, újabban pár helyen már akár február végén is, de mivel itt nincs gólyafészek, sokszor hetek telnek el, mire egy-egy példány látunk átrepülni.

2001-ben állítottam egy oszlopot,

és raktam fel fészektartó-állványt, voltak is évek, amikor magányos példányok éjszakázásra használták, de sajnos nem akadt gólyapár, aki betelepült volna. Tíz évvel később az oszlop is tönkrement, és ki kellett dönteni.

Ezen a környéken az erdősültség miatt nincsenek sűrűn gólyapárok. A legközelebbi pár 1950 méterre van légvonalban, vagyis viszonylag közel, mégis ebbe az irányba ritkán kalandoznak el. Néha megjelennek kaszáláskor, de ez sem mindig történik meg.


Tegnap (2024.03.26. 11:10) déli irányból érkezett egy gólya,

aki aztán az Angolkert fölött hosszas keringésbe kezdett. Élénk déli szél fújt, ezzel a széllel szembefordulva emeltette magát egyre feljebb. Szokatlanul sokáig időzött az udvar fölött, legalább 30-35 percig, s ez idő alatt elképesztően magasra emelkedett, becsülni is nehéz, de talán elérte a 4-5 kilométeres magasságot is. Végül hatvanas zoommal (azzal már a Hold krátereit is látni) is csak egy pötty volt a magasban.

Végül nem is láttam, merre ment tovább, egyszerűen „felszívódott az égben”. Nyilván északnak folytatta az útját, és szinte biztosan átvonuló madár lehetett. Talán a gólyákra és sok nagytermetű, termikelő madárfajra jellemző „liftezést” használta, vagyis egy termikkel (vagy széllel) olyan magasra viteti magát, ahonnan siklórepüléssel, verdesés és erőlködés nélkül hatalmas távolságokra mehet.

A Boszporusznál vannak olyan termikek ősszel, melyek egyes források szerint annyira magasra visznek ragadozómadarakat, hogy onnan siklórepüléssel képesek elérni Szíriát is! Ugyanígy darázsölyvek hasonló technikával Svédország déli végéhez érve mennek annyira magasra, ahonnan elvitorlázhatnak egészen Spanyolországig.

Gólyák még költési időben is gyakran keringenek, és mennek viszonylag magasra, de az ennyire magasra törő madár ebben az időszakban szinte biztosan vonult és „liftezett”. Ezt támasztja alá az is, hogy pár napja rendkívül erős a madárvonulás felettünk, és a megfigyelt madarak (főként a ragadozók) pokoli magasságokban mennek.

Ez a látványos és intenzív vonulás eltarthat akár május első hetéig is. Ez a vonulás tegnap a liftező gólyán kívül új madárfajt is adott a birtoknak, de ez már egy másik fotó és egy másik mese.


Fehér gólya az Angolkert fölött | 2026.03.26. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük