Elfagyott a liliomfa, de a kökény szerencsére nem

Elfagyott a liliomfa, de a kökény szerencsére nem

Eddig viszonylag jól megúsztuk. Mindjárt április, és bár a korai, február elején kezdődő tavasz ellenére sok fa és bokor és virág jóval előrébb tart, mint ahol naptár szerint tartani kellene, eddig nem voltak jelentős elfagyások. Jó ideje már – de ez talán régen is így volt – a tavasz egyik legerősebb félelme, hogy a váratlanul visszatérő fagy tönkre teszi a gyümölcsfákat.

A birtokon egyelőre nincsenek gyümölcsfák,

csak az egyik parcella elnevezése (Hospoda) utal arra, hogy tervben van gyümölcsös telepítése is, de azért számunkra sem közömbös, hogy kikerüljük-e a tavaszi elfagyásokat. Ilyen elfagyások nem egy diófánkat tette tönkre, és ami még fontosabb: gyakoriak az olyan évek, amikor alig van pár szem kökénytermés.


Az elfagyásnak köszönhetően vált az egyik kiszáradt diófánk a gyurgyalagok gyülekezőhelyévé 2022-ben.

Holott kökénybokraink száma ezrekben mérhető, a kisebb termetűekkel együtt talán eléri az 5000 tövet, vagy annál többet is. A Nagykökénysor és az Őskökényes teljes hossza megközelíti az egy kilométert.

De sajnos a kökény hamar virágzik, és ilyenkor rendszeresen kap a nyakába fagyokat. Szinte rendszeres, hogy előbb-utóbb jön egy reggel, amikor az előző nap még hófehér bokorsor lebarnul a fagytól. Előfordul az is, hogy egy szem kökény sem terem.

Ősszel, aztán a rigók hiába is keresnének itt bogyósokat. Ezért szerencsésebb a galagonya, mert az rendkívül későn virágzik, olyan időszakban, amikor már kizárt a fagy.

Hamarosan április, és bár tudjuk, hogy jöhetnek májusban is fagyok (ezek szoktak betenni a diónak), de úgy tűnik, hogy a kökény megúszta. Volt egy necces éjszakánk, a március 20-ra virradó éjszaka, amikor viszonylag erős fagy volt.


Liliomfa 2024.03.20-án reggel. A virágok elfagyása 60% | Fotó: Centauri

A liliomfa (magnólia) részint el is fagyott, a kökény viszont nem. Ráadásul aznap a kökénybokrok még csak részben virágoztak. Március végére a korábbinál is nagyobb melegek jönnek, húsvét hétfőn akár nyári hőség, 28 fok is lehet, így tehát várható, hogy a kökény virágzása ideális körülmények között, fagymenetesen, sok beporzóval menjen végig, és így majd ősszel, novembertől a vonuló vagy telelésre érkező rigók bőven találjanak kökényt nálunk.


Kisebb kökénybokrok virágzása a Kiskarámon. Az idén nincs gond, és várhatóan már nem is lesz, így bőséges kökénytermésben és sok rigóban reménykedhetünk. | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük