🍀 Virágzik már a titokzatos kökény!   

Virágzik már a titokzatos kökény!


Néha rémesen egyszerű kérdéseket is nehéz megválaszolni. Ilyen kérdés, hogy mikor virágzik a kökény. A virágok bontása ugyanis a kökénynél több napig is eltarthat, ráadásul nem minden bokor virágzik egyidőben. Akkor sem, ha ugyanazon a helyen élnek.

Nálam tradicionálisan a legnagyobb és legidősebb kökénybokros,

az Őskökényes virágzik először

(és nem például a Nagykökénysor). Bodzáknál látni, hogy sokszor a déli fekvésű parcellákban tenyészők hamarabb virágoznak, sőt egy-egy bokor déli oldala is hamarabb borulhat virágba. Épp ezért azt várnánk, hogy a jókora kiterjedésű., szinte kiserdő vagy liget méretű Őskökényesben is a déli oldal tövei öltöznek fehérbe elsőként, de nem.


2024.03.15, kora reggel: amint kiléptem az Angolkert kapuján, tudtam, hogy ez lesz a nap, amikor a kökény már valóban virágzik – de csak az Őskökényes északi oldala, annak is csak a fele. Ki érti ezt? Én nem. | Fotó: Centauri

Az Őskökényes minden évben meglep

ezzel az illogikus húzással. Itt ugyanis elsőként az északi oldal fiatalabb kökénybokrai virágoznak elsőként, és elszórtan egy-egy magányosan álló kisebb kökény a birtok más részein. De mindig ez az északra néző, ráadásul az idősebb, nagyobb és magasabb kökényektől takarásban álló rész virágzik.

Jó pár napig készülődtek a virágok

ezen az északi fertályon, mire március 15-én végre a piszkos fehér északi szegély hófehérre váltott, és elözönlötték délutánra a méhek. Mivel rengeteget vagyok most terepen a birtokon, hisz zajlik még a Jászmaróti odúkolónia telepítése, és rendszeresek már a felmérő utak, a faunisztikai és florisztikai vizsgálatok, és az aprómagos területek vetéséről-kezeléséről nem is beszéltem, meg az átvonuló madárfajok figyelemmel kíséréséről, szóval a kökényesek is szem előtt vannak, de a sok munka miatt, és mert az északi szegély is csak 15-én a nap végére borult virágba egészen, az első fotókat éjjel készítettem a kökényvirágzásról.


Eredetileg a nektárbárt ellenőriztem este, mivel elindult az éjjeli lepkék vizsgálata is (az első új fajról, a barna levélaraszolóról ITT írtam), de mivel a nektárbáron még csak a hangyák voltak, és mivel eszembe villant, hogy nemrégiben tőzikéket fényképeztem éjjel, úgy döntöttem, nem várom meg a másnapot, és az első kökényvirágos fotókat meglövöm éjjel.

Fogadjátok szeretettel!  


Kökényvirágzás éjjel | Fotó: Centauri

Kökényvirágzás éjjel | Fotó: Centauri

Kökényvirágzás éjjel | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több cenweb

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

  1. Hát ezt tényleg szeretettel fogadtuk, csodaszép, mind az éjszakai, mind a 15. -e hajnali fotó.
    Köszönöm, Cen’!😊

  2. A hamvas fű és a virágzó kökény bokrok távolról is közelről is nagyon szépek. Micsoda kontrasztot ad a napfényben tündöklő erdő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük