Végéhez közeledik a Jászmaróti odúkolónia telepítése

Végéhez közeledik a Jászmaróti odúkolónia telepítése2024.03.06-án megérkezett az odúk harmadik szállítmánya, 36 darab odú:

 • “A” odú / kis cinegék, (28 mm röpnyílással) | 10 db.
 • “D” odú / seregély, fakopáncs (60 mm röpnyílással) | 15 db.
 • “D” odú / füleskuvik, búbosbanka | 4 db.
 • “C” odú / házi rozsdafarkú | 5 db.
 • “C” odú / erdei fülesbagoly, vörös vércse | 2 db.

Folyamatosan pakolom ki őket.

A legsürgetőbb a kis termetű cinegéknek való „A” típusú odúk kihelyezése volt, azzal végeztem is 2024.03.07-08. körül. Hármat kapott az Angolkert, jutott az Őskökényesbe, a Juharosba, a dagonyák környékére, de három került a birtok határán túlra, az égerláp-erdőbe. Főként abból a megfontolásból, hogy a két leggyakoribb „kis cinke” a barátcinege és a kék cinege inkább kedveli az erdőket, mint a kerteket, az Angolkert pedig bár remek élőhely, mégis kicsi mondjuk „10 pár kék cinegének”.

Mikroszkopikus reményünk lehet esetleg arra is, hogy felbukkan Magyarország legritkább fészkelő cinegefaja, a kormosfejű cinege,

akinek a két legpreferáltabb erdőtípusa a fenyőerdő és az égeres (fenyőerdő is van 80 méterre). Ez a hegyvidéki cinegefaj sajnos egyszer sem került elő 24 év alatt, s megtalálását az sem könnyíti meg, hogy első blikkre szinte ugyanolyan, mint a barátcinege. Ennek ellenére nem zárnám ki, hogy elvétve fészkelhet a környék égereseiben, és akkor miért is ne bukkanhatna fel itt is?

Abszolút újítás lesz 2024-ben, hogy nemcsak az odúk minősége lesz minden korábbinál jobb, hanem soha annyi odúfélét nem telepítettünk, mint ezekben a napokban. Még vércseládák is felkerülnek hamarosan.


Már virágzik az aranyeső és az ibolya, de még jó pár odú várakozik az Angolkertben. | Fotó: Centauri

Mi a seregélyfa?

És végre kipróbáljuk azt is, működnek-e esetleg a seregélyfák. Az olyan száraz, többnyire nyílt mezők szélébe-közepébe beásott fák, amelyeken akár több odú is lehet. Elsősorban seregélyek számára szoktak régebben, főként német nyelvterületen ilyen fákat állítani.

Az első seregélyfáink már egy több mint egy hete állnak a Kisréten, de a hétvégén újabbak kerülnek felállításra.

Sőt, mivel vannak nagyméretű füleskuviknak, búbosbankának és szalakótának alkalmas odúink is, ezek közül is legalább egyet seregélyfán állítunk fel, a tervek szerint a Nagynyiladék tetején, pár méterre az Öreglestől, hogy amennyiben az odút elfoglalják (füleskuvik, búbosbanka), könnyen lehessen fotózni és videózni.

Az odútérképre kicsit várnotok kell még, de gondolom, megértitek, hogy most a kihelyezések élveznek elsőbbséget. Talán a jövő hétvégén már egy térképpel is szolgálhatunk. Addig fogadjátok szeretettel az első fotókat a seregélyfákról.  


Az első körben kerültek fel a “B” odúk (mezei verebeknek és széncinegéknek), mint a B2 az Angolkertben az öreg erdei fenyőre. Ugyanerre a fára megy fel két szinttel magasabban a füleskuvik odú. Ezzel még nem késtünk el. Van még egy hónap a füleskuvikok érkezéséig. | Fotó: Centauri
Seregélyfa a Kisréten | Fotó: Centauri
Seregélyfa a Kisréten | Fotó: Centauri
A birtok élőhelytérképe

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

2 hozzászólás

 1. Ez nagyszerű, Cen’, nagyon örülök!
  Ráadásul még esztétikus is.
  Jó látni a fotókat, köszi. 😊
  Ha én füleskuvik lennék, ott foglalnék el egy szép odut.🦉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük