Enyhítenék a környezetvédelmi előírásokat a mezőgazdaságban

közös agrárpolitika

Az EB a közös agrárpolitika felülvizsgálatát javasolja


Az Európai Bizottság a közös agrárpolitika (KAP) terveiről szóló rendelet egyes felülvizsgálatát javasolja. Célja, hogy csökkentse az uniós gazdálkodók adminisztratív terheit, és kevésbé szigorú környezetvédelmi feltételeket szabjon. Emellett számos intézkedést vázol a gazdálkodók élelmiszer-ellátási láncban elfoglalt helyzetének javítására. A lehetséges intézkedések védelmet biztosítanának a gazdálkodóknak a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokkal szemben.

Önkéntes parlagoltatás

A javaslatok között szerepel, hogy a termelők ne legyenek kötelesek szántóterületük bizonyos részét parlagon hagyni. Önkéntes alapon dönthessenek úgy, hogy szántóterületük egy részét parlagon hagyják vagy új növényeket ültetnek rajtuk, és ezáltal további pénzügyi támogatásban részesülnek. Ugyanakkor minden uniós gazdálkodót ösztönözni fognak arra, hogy a bevételkieséstől való félelem nélkül tartsák fenn a biodiverzitás szempontjából előnyös, nem termelő területeket.

A testület a vetésforgó helyett a vetésdiverzifikációt javasolta, így a rendszeres aszálytól vagy túlzott csapadéktól sújtott területek könnyebben megfelelhetnek a vonatkozó követelménynek.

Mentesülés a követelmények alól

Az uniós bizottság azt is javasolta, hogy a tagállamok mentesítsenek bizonyos növényeket, talajtípusokat vagy gazdálkodási rendszereket a talajművelésre vonatkozó követelmények betartása alól. Ezek területét korlátozni kell, és csak akkor lehet létrehozni, ha konkrét problémák megoldásához szükségesnek bizonyulnak. Szélsőséges esetekben, amikor a gazdálkodók nem tudnak megfelelően dolgozni és betartani a követelményeket, a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt a tagállamok ideiglenes eltéréseket is bevezethetnek. Ezeknek azonban időben korlátozottnak kell lenniük, és csak az érintett kedvezményezettekre vonatkozhatnak.

Az Európai Bizottság végezetül azt javasolta, hogy a tíz hektárnál kisebb területen tevékenykedő mezőgazdasági üzemeket mentesítsék a feltételességi követelmények betartásával kapcsolatos ellenőrzések és szankciók alól. Ez jelentősen csökkentené a kistermelők ellenőrzésekkel kapcsolatos adminisztratív terheit, akik a KAP kedvezményezettjeinek 65 százalékát teszik ki.

Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több mezőgazdaság

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Illegális növényvédő szerre csaptak le

Több mint harminc kilogramm, kockázatosnak számító növényvédő szert vont ki a forgalomból a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A Nébih ellenőrei próbavásárlással vettek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük