🌄 Már énekel a csilpcsalpfüzike

Már énekel a csilpcsalpfüzike


Nem a csilpcsalpfüzike az egyetlen madárfajunk, akinél egyre nehezebb megmondani, pontosan mikor érnek vissza a telelő területekről. Sok madárfaj az érkezés napján szinte azonnal énekelni kezd, így tesz a fekete rigó (a vonuló állományok madarai) és az énekes rigó is.


Általában a csilpcsalpfüzike érkezését is könnyű észlelni,

mert a hímek érkeznek elsőnek, és ők általában énekelnek is. De újabban egyre korában érkeznek a csilpcsalpfüzikék, ráadásul egyre gyakoribbak a telelések is, így mondjuk egy februári madárról nehéz megmondani, hogy telelő vagy frissen érkező madárról van-e szó.

A birtokon 2024-ben az első csilpcsalpfüzikét február 27-én láttam, a Kispatak és a Nagypatak torkolatánál, a száraz éger tetején, ráadásul nagy valószínűséggel a csilpcsalpfüzike ritkább, északkeleti alfaját,

a szibériai csilpcsalpfüzikét,

ami szürkébb a törzsalaknál. Az a madár nem énekelt, csak rövid időre megpihent és egy hang nélkül továbbállt. Bántam is, mert még egy rosszul fotóra sem futotta, holott a szibériai csilpcsalpfüzikét első alkalommal láttam a birtokon.


Csilpcsalpfüzike | Forrás: Wikipédia

Ezt követően nem láttam több füzikét és nem is hallottam, holott később is remek idő volt, nem tért vissza a tél, tehát indokolt lett volna, hogy az első füzikét újabbak kövessék, és igen hamar halljam az éneklőket is. Ezzel szemben alapos megfigyelések mellett sem kerültek elő és hangjukat sem hallottam.

Először 2024.03.16-án énekelt egy példány

az Angolkertben, a Nagyfenyősoron. A füzikék egyik legkedvesebb fészkelőhelye a fenyves, így nem csoda, ha először itt szólalt meg a jellegzetes, más hanggal összetéveszthetetlen hang. A kismadár dél körül énekelt pár percet, aztán elhallgatott, de az is lehet, hogy elvonult.


A nyolcvanas és kilencvenes években ezen a vidéken a saját megfigyeléseim alapján valamivel később érkeztek az elsők, leginkább március 20-25 között, és csaknem mindig az éneklő hímekről tudtuk meg: itt vannak a csilpcsalpfüzikék is. Ehhez mérten a 03.16. korai érkezésnek tűnik, az utóbbi évek trendjéhez viszonyítva viszont még egy kicsit késői is.

Ilyen esetekben fontos hangsúlyozni, hogy egy-egy madárfaj érkezése területenként is változó lehet, Ismerünk olyan fajokat, melyek szinkronban érkeznek szinte az egész országban, Záhonytól Szentgotthárdig, ilyen a csicsörke, ugyanakkor például a nyaktekercs érkezése több hetes differenciát is mutathat: hetekkel korábban érkezik az ország déli vidékeire.


Csilpcsalpfüzike | Forrás: Wikipédia

Azt magabiztosan állíthatom, hogy a birtokra

március 16-án érkezett a csilpcsalpfüzike.

Ha a február végén látott madár a vonulás elejét jelezte volna, akkor nem támad a két megfigyelés között ekkora szünet.

Korábban a rigók érkezése kapcsán láttuk, hogy a fekete rigó és az énekes rigó is tőlünk délnyugatra tölti a telet, zömmel Olaszország középső területein, és Korzika illetve Szardínia szigetén.

A csilpcsalpfüzikék az ellenkező irányból érkeznek. Ők a délkeleti irányt preferálják ősszel, és Görögország felé vonulnak, sokan Törökországon és Szírián keresztül érik el Izraelt, ahonnan páran tovább mennek Észak- és Közép-Afrikába. Ez a rendkívül kicsi jószág, aki termetre alig nagyobb, mint Európa legkisebb madárkája, a királyka, jelentős távolságokat tesz meg, igaz okosan bánik az energiáival, egyrészt nem merészkedik a tenger fölé, inkább megkerüli, másrészt általában 40-50 kilométereket tesz meg egy-egy éjszaka, épp csak akkora szakaszokat, amihez még nincs szükség jelentős tartalékokra.      


A csilpcsalpfüzike elterjedése és telelő területei (utóbbi kékkel) | Forrás: Wikipédia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

6 hozzászólás

  1. Csilpcsalp, talán hangutánzó, v. mit jelenthet?
    Ő is szépséges.

    1. Author

      Igen, hangutánzó név, mint a csíz, a zsezse, a kakukk….

  2. Csodálatos hangja van, tüneményes!🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük