A madár, aki a saját nyakát tekeri ki | A nyaktekercs

nyaktekercs

A madár, aki a saját nyakát tekeri ki | A nyaktekercs


Pár napja (2023.03.25-én) megérkeztek a birtokra a nyaktekercsek is.


Figyeljük meg a nyaktekercs lábát, az ujjak állását. Bár verébre emlékeztethet minket, a lábujjak árulkodók! | Fotó: Wikipédia commons

Nevében se akármilyen madár ez – de joggal kapta ezt a nyakatekert nevet. Nehéz őt besorolni bárhová is, és ha jellemezni akarjuk, akkor inkább az eltérésekkel jellemezhetjük őt.


Nem gyakori, de nem is ritka, leginkább ott él szép számban, ahol sok a hangya. A legfeltűnőbb tulajdonsága – amit azonban egy kerttulajdonos aligha láthat –, hogy a fejét képes teljesen körbefordítani.

Magyarán az alapállásban lévő fejről néha nem lehet eldönteni, hogy ez most valóban az alapállás vagy egyszer már körbetekerte.


Más madár vagy emlős 360 fokos fordulatnál már nyakát szegi. Ez leginkább akkor ütközik ki a madáron, ha megfogják. Olyankor elképesztő tekergésbe kezd, amivel talán a fogvatartót akarja elijeszteni. De a nyaktekercs ezen túl is rendkívüli madár. Viszonylag kicsi, verébnagyságú, klassz rejtőszínnel, akiről senki se hinné, hogy voltaképp harkályféle. Szintén kézbe véve a legfeltűnőbb, hogy valami köze lehet a harkályokhoz, mivel a nyaktekercs lába igazi harkályláb:

két ujja előre áll, kettő meg hátra.


Fotó: Wikipédia

A harkályoknál azt szolgálja ez, hogy stabilak legyenek függőleges araszolásnál is. Más kérdés, hogy a nyaktekercs egyáltalán nem úgy közlekedik, mint a harkályok, általában sokkal inkább ágon ülő verébnek hat. Nincs is rá szüksége, hiszen a táplálékát sem a fákon szerzi, zömmel hangyabolyokat fosztogat, és fiókáit is hangyatojásokkal neveli. Ennek megfelelően ott a leggyakoribb, ahol sok a hangyaboly – leginkább olyan vidékeken, ahol erdős-fás területek váltakoznak rétekkel.

A magas fű azért fontos, mert abban tudnak kialakulni tömegesen hangyabolyok. A művelés alatt álló vagy állandóan nyírt területeken a bolyok száma lényegesen kisebb. Szóval a nyaktekercs sok időt tölt a földön – szemben a harkályokkal. Színezete felidézi a baglyok, a lappantyúk, a szalonkák színezetét, csak a harkályokét nem.

Míg a harkályok állandó madarak, kóborlásra sem igen vetemednek, addig a nyaktekercs vonul, s a mieink zömmel Afrikában töltik a telet.


A narancssárga szín jelöli a nyaktekercs költőterületét, a kék a telelőterületet (Térkép: Wikiwand)

Ami viszont – túl a  lábujjakon – valóban közös a nyaktekercsben és a harkályokban: mindketten odúban költenek. Bár a harkály maga készíti, a nyaktekercs csak elfoglalja. Ez azért ragyogó hír nekünk, mert így a nyaktekercs telepíthető is. A széncinegék és verebek számára is megfelelő, úgynevezett B-típusú odúval.

Egyik büszkeségem, hogy 2018-ban a teraszom előtti fenyőkön három költést zavart le egy pár nyaktekercs mesterséges fészekodúban. Egyébként is mindig vannak nyaktekercsek nálam, jobb években 2-3 pár is. Óvatos madár, ám a hangja, valamiféle „nyekegés”, igen jellegzetes (emlékeztet egy harkályfaj, a kis fakopáncs hangjára), erről könnyű felismerni, és amikor megérkezik, rögtön kiabál.


Ebben a videóban a birtokon éneklő madarakat mutattam be, és hallható természetesen a nyaktekercs is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük