Hülyeség a fekete rigó tavaszi érkezéséről beszélni?

Hülyeség a fekete rigó tavaszi érkezéséről beszélni? | A fekete rigó vonulása


Tavasszal – különösen kora tavasszal – akár egyetlen éjszaka leforgása alatt is radikálisan megváltozhat a helyzet egy udvarban. Számos madárfaj vonul éjszaka, erről korábban írtunk ITT. Ha még nem láttátok a cikket, érdemes egy kis időt szánni rá, mert a madarak éjszakai vonulása nemcsak a madárvilág, hanem a természet egyik legmeredekebb húzása.

Logikus lenne,

ha nappali madarak nem vonulnának éjjel, hisz éjszaka jóval neccesebb a tájékozódás. De akkor mégis miért, mi okból mennek nappali aktivitású madarak milliói éjszaka? A vonulás időszaka – legyen szó az őszről vagy a tavaszról – mindenképpen kiélezett helyzet. Ősszel előfordulhat, hogy már a zord idő elől kell menekülni, időnként radikálisan csökkenő táplálékforrások mellett.

Tavasszal pedig sietni kell, hogy a legjobb élőhelyek még szabadok legyenek, és persze tavasszal is gyakran kifosztott, táplálékban még szegényes vidékekre visz az út. Ezért a nappalt vonulásra használni, és nem a táplálkozásra – amikor a vonulás ráadásul többlet energiákat emészt fel – luxus lenne.

De ha a madár éjjel vonul, nappal táplálkozik, akkor mikor alszik?

Erre a kérdésre ad választ az említett cikk. Valójában a madarak képesek aludni még vonulás közben is, amire egészen elképesztő trükköket vetnek be, és amit döbbenetes képességek tesznek lehetővé (ITT).


Az jól ismert, gyakori madaraink közül éjjel vonulók a rigók kis. Így kora tavasszal szinte mindig eljön egy hajnal, amikor kilépünk az ajtón, és valami egészen más fogad odakint, mint amit előző este otthagytunk. Váratlanul nemcsak megszólalnak a rigók, hanem szokatlanul sokan énekelnek, és dalukkal betöltik a közeli erőket, daluktól harsog minden bokorsor, trilláiktól visszhangosak az erdőket szegélyező mezők.

Pontosan ez történt a birtokon is 2024. február 26-án.

Korábban 1-2 fekete rigó lődörgött a birtokon, de ezen a reggelen váratlanul 10-15 rigót észleltem, és míg korábban egyetlen hím énekelgetett fázósan az Angolkert környékén, ezúttal 8-10 hím nótázott a birtokon, a Nagypatak partján, az égeresekben… Ezek a madarak nyilván február 25. és 26. fordulóján éjszaka érkeztek.

Ez fordítva is megtörténik minden évben.

Nyáron a birtokról elsőként a tövisszúró gébics szokott elvonulni augusztus első hetében, ő is éjjel. Olyankor alkonyatkor még látom a gébicseimet, gyakorlatilag még sötétedésben is, majd másnap kora hajnalban már nyomukat sem találom.

Különös, de a gébicsek nem alkonyatkor indulnak útnak, ahogyan az számunkra logikus lenne, hanem miután elnyugszanak, az éjszaka közepén kapnak szárnya. Ez épp a fordítottja annak, mint amikor tavasszal beesnek az éj folyamán a mediterrán vidékről „haza zuhanó” madaraink.


Amint a gébics képes az éjszaka közepén lelécelni, más fajok képesek az éj sötétjében csöndben és titokban landolni, hogy aztán, amikor derengeni kezd, úgy énekeljenek, mintha mindig is ott lettek volna.

Ebbe a misztériumba,

ami éjente történik, csak ritkán látunk bele, de őszi és tavaszi éjeken teliholdnál gyakran látni a csöndben vonuló apró madarak árnyait. Más fajok, így a rigók vagy a partimadarak vonulásáról időnként a hangjuk is árulkodik, ahhoz hasonlóan, mint amikor vadludak vagy darvak hangját halljuk éjjel, csak ezek az éji rigóhangok nyilván diszkrétebbek.

Egy ilyen „holdas éjjeli vonulást” figyeltünk meg a 2023-as holdfogyatkozás alkalmával és videót is készítettünk róla október végén, épp a rigók őszi vonulásának idején!


A fekete rigót a legtöbben ma is állandó madárnak gondolják, amit az a tapasztalat erősít meg, hogy a városokban élő fekete rigók zömmel valóban itt maradnak télre is. Egyre inkább, három okból is:

  1. Régóta zajlik a városi környezethez való adaptálódásuk.
  2. A városok átlagosan eleve 3 fokkal melegebben, mint az erdők.
  3. Ráadásul évről évre enyhébbek a telek.

Mindez egyúttal egy evolúciós változás motorja is, melynek során a városi fekete rigók és az erdőkben maradt fekete rigók szép lassan annyira elkülönböznek egymástól, hogy végül – vélhetően – két fajjá hasnak majd. (Erről bővebben ITT.)


Szemben a látszattal

a „vidéki” fekete rigó még mindig vonul, és nem is jelentéktelen távolságokat. A magyarországi fekete rigók zömmel délnyugat felé hagyják el a Kárpát-medencét, és legnagyobb tömegben Olaszországban telelnek (onnan akár egyetlen éjszaka alatt is visszatérhetnek hozzánk), jellemzően Olaszország középső területein, de a tél második felében sokan mennek át Korzikára és Szardíniára. Páran eljutnak a francia riviérára is, Provance környékére, kivételes esetben pedig akár átkelve a Földközi-tengeren Tuniszig is eljuthatnak. Páran délkelet felé mennek, Görögországba, de volt olyan madár is, aki eljutott Jordániáig is.

A fekete rigó vonulását átlátni két okból sem könnyű.

  • Egyrészt területenként nagyon változó, nincs olyan egységes recept, mint mondjuk a fecskéknél.
  • Másrészt gyorsan változnak az amúgyis bonyolult vonulási szokások (melyek nemenként és korosztályonként is változók!).

Nemcsak a városi és vidéki populációk szokásai alakulnak át, de például a korábban vonuló brit fekete rigó mára szinte teljesen felhagyott a vonulással, és gyakorlatilag állandó madárnak tekinthetjük Nagy-Britanniában.

Az olyan területeken, mint amilyen a birtok is, feltűnő az elvonulásuk szeptember-október során. És bár ezen a 11 hektáros területen is mindig akad 1-2, ritkábban 3-4 telelő (ennél több még az enyhe teleken sincs!), a tavaszi érkezésük az itáliai „nyaralásból” épp oly látványos, mint amikor megérkeznek a fecskék.

A tavaszi érkezés

még a fekete rigónál sem szokott ennyire korai lenni, de mivel a tavasz legalább egy hónappal hamarabb érkezett az idén, így ők is útnak indulhattak valamivel hamarabb. A most érkező madarak talán már nem is mentek olyan messze, talán már át sem mentek Szardíniára vagy Korzikára. A többség viszont még csak ezután érkezik, és tavaszi vonulásuk eltarthat áprilisig közepéig is.

… s most már csak napok kérdése, mikor érkezik meg a klasszikusan most is vonuló énekes rigó…

Elvileg már itt lehetnének az első énekesek is.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a hello@centauriweb.hu vagy a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, és remélve, hogy szövetségesek leszünk.   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük