Madarak vonulása a részleges holdfogyatkozás előterében! | videó!

Madarak vonulása a részleges holdfogyatkozás előterében!


Éjjel részleges, ha jól tudom, 8%-os holdfogyatkozást láthattunk. Annyira nem ígérkezett látványosnak, hogy csak ezért kimenjek valami kitüntetett, remek kilátással kecsegtető helyre, ráadásul az utóbbi napokban alig voltak olyan időszakok, amikor ne lett volna felhős az ég. De szerencsém volt. Az élet mást akart. Egyrészt tökéletesen tiszta volt az ég, másrészt ferencvárosi szállásom ablakából épp a Holdra láttam, és ha már így alakult – bár időm nem sok volt –, kiraktam a kamerát az ablakba, és készítettem pár felvételt a fogyatkozásról (lásd a borítóképet!).


Érdekes volt látni megint egy fogyatkozást, bár miután láttam már teljes napfogyatkozást is, egy nyolc százalékos holdfogyatkozás nehezebben vesz le a lábamról. Viszont amikor készítettem pár videófelvételt is,

igazán megdobbant a szívem.

Míg alattam Budapest zajongott, addig odafönn, a Hold előterében, a sötétben, apró énekesmadarak vonultak jól láthatóan.

Nemrég írtunk arról, hogy milyen rendszert dolgoztak ki az amerikaiak arra, hogy megtudhassák, hány és hozzávetőlegesen milyen madár vonul át a fejük fölött egy-egy éjjel. Nekünk sajnos nem áll rendelkezésünkre ilyen rendszer, se Magyarországon, se Európában;


nekünk, ha valamit tudni akarunk a madarak tömeges éjszakai vonulásáról, akkor hallgatózhatunk egy csöndes helyen, vagy rávihetjük a spektívet vagy kamerát a Holdra.

A Hold előtt átvonuló madarak számából rendszeres megfigyelés mellett akár komoly becsléseket is végezhetnénk és felrajzolhatnánk az éjszakai vonulás dinamikáját. Annak, hogy ezt a módszert mégsem használják tudományos körökben van egy nyomos oka. A Hold nincs ott az égen mindig, fényes felülete is változik, így

 • egyrészt nem lenne teljes adatsorunk
 • másrészt a meglévő is esetleges lenne

Fotó: Centauri | 2023.10.28., Budapest, Ferencváros

Élménynek viszont nagyszerű. Látni hatvanszoros nagyításban, hogy míg mi alszunk, a fejünk felett egészen nagyban zajlik az élet, a Bioszféra élete. Ennek a rövid videónak a végén bukkannak fel apró énekesmadarak, szemlátomást többen, amint észak felől déli irányba átsuhannak a Hold előtt, úton a távoli telelőhelyek felé.    


Frissítés: Az egyik csillagászati csoportban valaki úgy reagált, hogy a madárnak “se híre, se hamva”. Itt is közlöm a válaszomat, mert ez talán másoknak is segíthet megtalálni szegény madarakat:


“Sokan nem látják először, de ott van az! A Hold jobb alsó fertályát kell figyelni. Gyorsak és kicsik, de ketten is átrepülnek. 1.29-nél jön az első. Meg kell nyitni Youtube-on, kirakni nagyba, átállítani a minőséget 4K-ra (nem véletlenül raktam fel 4K-ban). Mellékelek egy screenshotot is, jelölöm rajta az első madarat. Értem, hogy rohadt nehezen látható, de azért azt ne írjuk már, hogy “se híre, se hamva”, mert az kissé azt sugallja, hogy ott nincs is semmi, vagyis kamuzok. 40 éve vagyok terepen, Holdat se most fotóztam-figyeltem először, szóval tudom, mit beszélek, mit látok. Azok, akik sokat figyelték a Holdat, megerősíthetik, hogy nem is oly ritka a Hold előtt éjjel átrepülő madár (vagy nyáron a denevér), de tény, hogy kis termetű jószágoknál szem kell hozzá. A madár nem fog lassítani a Hold előtt, csak azért, hogy legyen időnk észrevenni őt.”


Screenshot, 1:29

Felvétel (nyers) Centauri | 2023.10.28., Budapest, Ferencváros

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

még több madárvonulás

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

 1. Nagyon szép- vagy 5x megnéztem, de sehogy sem látom a madarakat.

  1. Author

   Pedig ott vannak az utolsó másodpercekben balról jobbra, fentről lefelé mozognak, de gyorsak – rakd ki nagyba a videót!

   1. Kiraktam nagyba-többszöri próbával sem láttam- nos majd próbálom még:-)

 2. Második alkalommal elnémítottam a videót, és úgy néztem meg. Így volt tökéletes!

   1. Igen! 1:25 után valamivel lehetett látni, de nagyon kellett figyelni. Elsőre nekem sem sikerült felfedeznem őket a laptopon.
    Lehet, megnézem majd később a tévé képernyőjén is, hogy mennyivel látok többet. 🙂

 3. Ó, ez igen! Mázli, egy jó ablak! 🙂 A madarak elsőre nekem se voltak meg, de utána jobb szemüveggel néztem. 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük