Részleges holdfogyatkozás lesz ma

holdfogyatkozás

Részleges holdfogyatkozás lesz ma


Az év egyik legizgalmasabb csillagászati eseménye lesz október 28-án, amikor bolygónk árnyéka rávetül hűséges égi kísérőnkre, és tizenkét százalékát kitakarja.

A jelenséget több mint egy órán át észlelhetjük szabad szemmel is. Binokulárral jól kivehető lesz a hatalmas kráterek alakja, egy kisebb amatőr távcső segítségével pedig már a mellékkráterekben is gyönyörködhetünk.

21:34-kor a délkeleti égbolton, negyven fokos magasságban lesz látható, amint a Föld árnyéka beleharap a Holdba annak déli pólusánál, majd egyre nagyobb területet fogyaszt el belőle. A narancssárga színű árnyék lassan haladva elfedi a százhetvenkilenc kilométer hosszú Schiller-krátert, amely elnyúlt alakjának köszönhetően könnyen felismerhető.

A következő izgalmas esemény 22:14-kor fog megtörténni, amikor a Tycho-kráter alatt halad el a Föld árnyéka. A telihold egyik legszebb kráterének sugársávjai jól megfigyelhetőek lesznek az umbra fölött.

22:15 után a Hold megkezdi kilépését a Föld árnyékából, így egyre kisebb területre vetül az íves körárnyék. Egészen 22:52-ig csodálhatjuk meg a csillagászati jelenséget. Szabad szemes megfigyelés esetén látható lesz, ahogyan a Hold déli pólusára rákúszik bolygónk árnyéka. Távcsöves észlelésnél már égi kísérőnk krátereiben, sötét színű tengereiben és hegyvonulataiban is gyönyörködhetünk.

Este 22:15 után a Hold megkezdi kilépését a Föld árnyékából, így egyre kisebb területre vetül az íves körárnyék, és az említett kráterek lassan előbújnak. Egészen 22:52-ig csodálhatjuk meg a csillagászati jelenséget, amelyről részletes leírást olvashatunk a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán, ahol különböző programokat is szerveznek ezen a napon.

Forrás: Svábhegyi Csillagvizsgáló, képek: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Patreon-tagok körébe ITT. Csupán havi két-három kiló kenyér áráért, 2200 forint támogatásért cserébe elérsz minden támogatói tartalmat, a heti videókat és írásokat is. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség ITT. Ha egyik mód sem megfelelő neked, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress meg mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is megköszönve, abban a reményben, hogy szövetségesek lehetünk. A legjobbakat, üdv, Cen’   

még több Hold

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Túl rövid egy nap? A Hold megoldja

Amikor 1969-ben az Apollo-11 program űrhajósai leszálltak a Holdra, apró tükrökből álló, úgynevezett retroreflektorokat helyeztek el az égitesten…Tovább

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

7 hozzászólás

    1. Én is most fotóztam! Szerintem még ma éjjel felrakom a Cenwebre 🙂

    2. Vidi is lesz, ahol a fogyatkozott Hold előtt madarak vonulnak.

  1. Kémleltem az eget, sajnos távcsövem nincs,. Gyönyörű a telihold. Reméltem, hogy lesz itt is sok szép kép az eseményről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük