Ezt a vonuláskövető eszközt nagyon irigyeljük az amerikaiaktól

Ezt a vonuláskövető eszközt nagyon irigyeljük az Amerikaiaktól


Nem lenne csodálatos, ha a madárvonulási időszakban a reggeli kávé mellett azzal indíthatnánk a napot, hogy megnézzük, milyen madarak húztak el a fejünk felett éjjel, amíg aludtunk és mennyien voltak? Vagy ha lefekvés előtt megnézhetnénk, kik tartanak éppen felénk, és figyelhetnénk, hátha meghalljuk őket? Vagy be lehetne állítani egy értesítés, mint a Nemzetközi Űrállomásnál, hogy mikor járnak épp felettünk a darvak?

Bár erre egyelőre még várnunk kell, a new york-i Cornell Egyetem ornitológiai laborjának vonuláskövető eszköze az első lépés lehet a megálmodott irányba.

Az amerikaiak a BirdCast nevű oldalon nézhetik meg, hogy mennyi madár tart éppen feléjük, és azt is láthatják, vélhetően milyen fajok alkotják a madártömeget.

Keresés és vonuláselőrejelző térkép

Ha megnyitjuk az oldalt, ez a látvány a fogad. Az üres mezőbe beírhatjuk az államot vagy megyét, amelyre kíváncsiak vagyunk, alatta pedig egy vonuláselőrejelző térképen megnézhetjük, hogy várhatóan hogyan oszlanak el a madarak a napnyugta utáni harmadik órától kezdve. (A térkép hat óránként frissül.)A fehér és citromsárga szín jelöli azokat a helyeket, ahol a legnagyobb madártömeg várható, és ahogyan sötétedik a skála, úgy haladunk az egyre kisebb vonulási intenzitás felé. A nagy térkép alatt a következő órák illetve napok előrejelzése látható:Helyi madárértesítő

A következő szekcióban városra keresve nézhetjük meg, hogy mekkora lesz a madárvonulás intenzitása aznap este, alatta pedig az országos meteorológiai szolgálat radarjaival készült élő térkép látható a madárvonulásról.Ha rákeresünk egy városra, például Texasra, láthatjuk, hogy kilométerenként mekkora madármennyiség várható. Texasban például aznap éjjel, amikor a cikket írtam, alacsony intenzitású vonulás volt várható, maximum 14 ezer madárral kilométerenként.

Alatta a kék gombra kattintva feliratkozhatunk a hírlevélre, és értesítést kapunk, ha épp nagyobb madárcsapat közelít a városunk felé. (Ezt jelenleg 44 városra lehet kérni.) Alatta pedig a következő három éj előrejelzését láthatjuk.Ha viszont Iowára kattintunk, ott már nagyobb szárnyalás várható az éjjel. Közepes intenzitású vonulást és kilométerenként 15-43 ezer madarat várhatnak az ottaniak.


Valós idejű térkép

A valós idejű térkép szerint a cikkírás idején Iowa és az északkeleti csücsökben található Maine a vonulási központ, vagyis itt van a legtöbb madár. Ha a play gombra kattintunk, élőben láthatjuk a vonulási intenzitást. (A térkép a keleti időt mutatja, ami hat órával hátrébb van, mint a miénk, vagyis amikor ott délután fél kettő múlt, akkor itt este fél nyolc van.)

A zöld pöttyök az aktív, a pirosak az inaktív radarokat mutatják, napnyugtakor egy keletről nyugatra mozgó piros vonal jelzi a helyi napnyugták időpontját, a sárga vonal pedig napkeltekor indul el.

A narancssárga nyilak jelzik, merre repülnek a madarak.

A készítők ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy a hegyvidéki területeken, például a Sziklás-hegységben akadályozott lehet a radar lefedettsége, így a valósnál kevesebb madarat mutathat.

Ebben az időpontban 109,7 millió madár vonult a légtérben.Iowa felett az ég

Most pedig térjünk vissza az elején felbukkant Migration Dashboardhoz, és nézzük meg, hogyan festett a 25-ről 26-ra virradó éjjel Iowa felett az ég. Az államot 27,811,200 madár szelte át, és a csúcsidőszak reggel nyolckor volt, amikor 46 304 700 madár volt éppen a levegőben, ami meglehetősen soknak számít. Ez a szám azért magasabb, mint az államot átszelőké, mert nem minden madár megy át egy lendülettel az adott régión.

A madarak nem meglepő módon dél felé tartottak átlagosan 23 mérföld/órás, azaz 37 kilométer/órás sebességgel, kétezer láb, azaz 610 méter magasan.

A kép bal oldalán, alul láthatjuk, hogy hogyan alakult a madarak száma az éjszaka folyamán, mellette pedig azt, hogyan az eddigi vonulási szezonban. Jobb oldalt a várható éjszakai vonuló fajokat sorolják fel.


Ezek alatt a repülési irányt és sebességet, az eddig az államok átkelt madarak számát, és a magasság alakulását követhetjük nyomon.


Az éjszakai vonulók

És hogy pontosan milyen fajokból állnak a madárcsapatok? Itt összesen tizennégy éjszakai vonulót sorolnak fel, amelyek a megfigyelések gyakorisága alapján a legnagyobb valószínűséggel fordulnak meg a régióban ebben az évszakban. Az egyenesen a hónapok és az előfordulás intenzitása látható.

Ha a madarakra kattintunk, akkor az Ebird adatbázisának oldalán találjuk magunkat, ahol megtudhatjuk a madarak magyar nevét is, már amelyiknek van, és amelyiket nem írták el, mint a (c)síkos kéregjáróét. Találunk köztük például rubinfejű királykát, legyezőfarkú lombposzátát, vörösmellű magvágót, sárgatorkú lombgébicset, magnólialombjárót, flótázó fülemülerigót, barkós lombjárót, Lincoln-sármányt és törpetirannuszt. A madarakról részletes leírást is kapunk sok fotóval, megfigyeléssel és hangfelvétellel, és azt is megtudhatjuk, mennyire veszélyeztetettek.

Vonuláskutatás és madárvédelem

Mindez pedig nemcsak az amatőr madarászoknak és hétköznapi madárrajongóknak lehet érdekes, hanem a madárvédelemben is segíthet.

Például a városokban le lehet kapcsolni a világítást, amikor a legtöbb madár odaér.

A mesterséges fény ugyanis vonzhatja őket, és megzavarhatja az irányérzéküket, így értékes energiát pazarolhatnak, épületeknek, ablakoknak ütközhetnek és le is zuhanhatnak a kimerültségtől.

De az előrejelzés figyelmeztetheti a baromfigazdálkodókat is, hogy mikor kell jobban védeniük az állatokat a madárinfluenza ellen.

2021-es és 2022-es kutatások szerint az intenzív vonulási időszakokban megnőtt a baromfifertőzések aránya.

A BirdCast ugyanakkor kiváló adatbázis a kutatóknak, akik a kegkülönbözőbb kérdésekre kaphatnak választ a segítségével, például, hogy mely fajok repülnek neki a leggyakrabban épületeknek, vagy, hogy a repülőgépek mikor ütköznek a leginkább madarakkal.

További hasznos eszközök

Az ornitológiai labor ugyanakkor nemcsak az amerikaiaknak tartogat hasznos eszközöket. A mobilra letölthető, Merlin nevű alkalmazásukkal, amiről még lesz szó, fotóról és hangról is azonosíthatjuk a madarat, amit láttunk vagy hallottunk, akár itt, Magyarországon is. Megtanulhatjuk használni az eBird adatbázist, és nézhetünk élőben madáretetőket.Forrás: Smithsonian Mag, képek: Unsplash, Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kérj tőlünk hírlevelet!

  Név*

  Email cím*


  Támogasd a Cenwebet extrákért, és hogy sokáig tartson ez a közös kaland!

  Támogass egy 15 éve ingyenes nonprofit portált és egy természetvédelmi rezervátumot!

  még több madárvonulás

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  még több madár

  Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

  Hamarosan gólyák szelhetik London egét

  2016-ban sikeresen visszatelepítették a fehér gólyákat Dél-Angliába, most pedig London és környéke a cél. A Citizen Zoo nevű, a lakosság bevonásával szervez…Tovább

  Épülhet a hortobágyi madárszínház

  Épülhet a hortobágyi madárszínház Aláírták a konzorciumi szerződést, így elkezdődhetnek a hortobágyi madárszínház építésének munkálatai. A madármegfigyelő bázis Máté Bence természetfotós elképzelései alapján valósul meg,…

  Vélemény, hozzászólás?

  Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük