Magyarország híres fái | Fotókiállítás

Magyarország híres fái

Magyarország híres fái láthatók ezen a fotókiállításon


Május 4-én, szombaton 13 órakor nyílik meg az Évgyűrűkben őrzött történetek – Magyarország fáinak titkos meséi című kiállítás a badacsönyörsi Folly Arborétumban, amelyen Magyarország híres fái mutatkoznak be. A tárlaton Kállai Márton fotóriporter munkáit láthatjuk, akit André Kertész-nagydíjjal tüntettek ki. A Kovalik Máté ötletgazdával, szerkesztővel összeállított fotósorozat száz különleges fát örökít meg, amelyek kultúrtörténeti szempontból érdekesek, vagy a környezetváltozás illetve az emberi tevékenység lenyomatait hordozzák.

Különleges fák

A kiállítás egyik szereplője a szőkedencsi hársfa, amely az első ágait az utolsó Árpád-házi király uralkodása idején hozta, életkorát hétszáz évre becsülik a szakemberek. A famatuzsálem körül ma sírok találhatóak, a közelben pedig egy Árpád-kori templom romjaira bukkantak a régészek. Az öreg hárs 2011-ben elnyerte az Év Fája, majd 2012-ben az Európai Év Fája címet.

A látogatók emellett megcsodálhatják a több mint háromszáz éves gerecsei kocsányos tölgyet, és a zsennyei ezeréves tölgyet is, amely a törzsét megtépázó viharok ellenére még mindig áll, vagy az ötvöskónyi hársfát, melyet a legenda szerint Koppány vezér ültetett, a tatárjárás idején pedig IV. Béla király is megpihent alatta.


A Gerecsében élő öreg kocsányos tölgy életét meséli el a film

A három éve készülő fotósorozat olyan nevezetes fákat mutat be, melyek valamiben rekorderek, amelyek elhelyezkedése vagy története figyelemfelkeltő – mondta Kállai Márton fotóriporter.

A Folly Arborétum

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 119 évvel ezelőtt. A kezdetekkor alig félhektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több száz tűlevelű, 200 lombos fa- és cserjeféle, valamint több ezer évelő található. Az arborétumot Folly Gyula utódai gondozzák. A megnyitót tárlatvezetés és séta követi majd az arborétumban, ahol számtalan különleges örökzöld, fa- és cserjeféle, valamint több ezer évelő látható.

Forrás: MTI, kép: Szép Róbert Zsolt/Wikimedia, CC BY-SA 4.0 DEED

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több fa

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük