Vadcseresznye, más néven madárcseresznye mindenek felett!

Vadcseresznye, más néven madárcseresznye mindenek felett!


Kert és vadon


“A cseresznye érése volna az első költés utáni, kicsit már az őszt, a madárvonulás látványos időszakát idéző természeti jelenség…

Kiemelt fafajunk lesz 2024-2025-ben és tömeges telepítését tervezzük a birtokon!

Kevés szó esik erről a fáról, holott nagyon fontos és hálás faj, akár az erdőkről, akár a kertekről van szó. Olcsó, magától is szépen terjed, jól szaporodik, gyors növekedésű, és még a fája sem egészen értéktelen. Őshonos, tavasszal a virágzatával is jelentős a beporzó fajok, méhek számára, nem mellesleg pedig a nemesített cseresznyéink őse.

Ráadásul épp abban az időszakban,

amikor már kirepültek a seregélyek és a rigók első fiókái, május végén, június elején fordul termőre. Régóta tudom, hogy elvileg az egyik legjobb fa madártani szempontból is (nem véletlenül mondják madárcseresznyének is). A telepítési tervünkben is előkelő helyen van. 2023-ban csak azért nem kezdtük meg a telepítését, mert lekéstünk a csemetékről tavasszal.


A piros zónákba akár pár méterenként is ültethető, s akár több ezer fácska is elfér. Ezeken felül bármelyik bokrosba, a kertbe, rézsűbe ültethető pár darab. Szerencsére az erdészetek előállítanak erdészeti csemetét, és a vadcseresznye az legolcsóbb erdészeti csemeték közé tartoznak.

Ugyanakkor, ha csemetét találok valahol, kikerülöm a fűnyíróval és kaszáláskor, így ma már az Angolkertben is akad egy egészen pofás, körülbelül 5-6 méteres madárcseresznye, ami 2024-ben termést is hozott. További ígéretes fácskák vannak a tujagyűrűben és a kerekes kút mellett is.

Igen szép, középkorú és középtermetű példány nő az Őskökényesben, a Régileshez vezető ösvény mellett, de ez annyira beleolvad az Őskökényes sűrűjébe, hogy semmilyen szögből sem látni rá, ha pedig alatta állunk, a madarak nem szívesen lakmároznak rajta.

Ráadásul épp abban az időszakban,

nem messze a Kispatak és a Nagypatak torkolatától. Ezt a fát valami okból még sosem figyeltem meg alaposan a cseresznyeérés idején. Talán azért, mert május-júniusban a terület déli felét ritkán járom, hagyom inkább nyugalomban, hogy a szarvastehenek nyugodtan pihenhessenek a frissen született borjakkal, és az őzek üzekedése meg a fácánok dürgése azon a fertályon zajlik általában.


A madárcseresznye elterjedése Európában | Forrás: Wikipédia

Az idén viszont más a helyzet,

jóval nagyobb területet kaszálunk korábban, nagyobb területet tartunk röviden, hogy az aranyvesszőt kiszorítsuk, ráadásul először a birtok történetében a Nagypatak partja egész évben járható, akár papucsban is, mivel ott is röviden tartjuk a füvet – míg korábban ott háromméteres, náddal kevert berki növényzet nőtt.

Ez a magas „berki vegetáció” egyébként értékes a számunkra, és másutt meg is hagytuk, sőt: azt is kerülgeti a traktor egész évben azokon a foltokon, ahol a legerősebb és legtöbb benne a nád. De a patakparti sétányra nekünk is szükségünk van a patak visszavadítása és a kétéltűvédelmi munkálatok miatt, és úgy gondoljuk, hogy számos fajnak szintén kedvező szegélyhatást hoz létre.

A patakparti sétányon dél felé haladva

a sétány szinte nekivisz a birtok legnagyobb madárcseresznyéjének, így az idén volt alkalmam megfigyelni mennyi madár járja.


Bőséges termés 2024.06.05-én a birtok legnagyobb fáján. | Fotó: Centauri

Természetesen seregélyek és fekete rigók voltak a legtöbben, de a mezei verebektől kezdve a fülemülén át a nádirigóig meglepően sok faj látogatta rendszeresen. Mivel május végén szokott beesni Magyarországra a pásztormadár is, és ilyenkor gyakran épp cseresznyefákon észlelik kisebb-nagyobb csapatait, ha volna esély pásztormadár-megfigyelésre a birtokon, az bizonyára szintén a madárcseresznyéhez kötődne.

Minap írtam arról, hogy mivel 2024-ben forradalmi tempóban haladnak a birtok dolgai, és úgy tűnik hogy 24 év munkája és visszavadítása körülbelül mára hozta meg a várt eredményeket, 2025 valamivel könnyebb és lazább év lehet.


De egyúttal azt írtam, hogy épp ezért jövőre már koncentrálhatunk arra, hogy egy újabb fásítási-hullámba kezdjünk. Ennek egyik kulcsfaja a madárcseresznye lesz, amit bárhol ültethetünk, de főként a patakparti zónát kell vele célba venni.

A megfigyelt fán egy-egy reggelen körülbelül 8-10 madárfaj 150-200 egyede lakmározott. A birtok lazán elbírna akár több száz ilyen fát is, melyeken a tágabb környék madarai is bőven jól lakhatnának, és akár ezres nagyságrendben is összegyűlhetnének nálunk a seregélyek és rigók.


Ahhoz hasonlóan, amiként augusztusban a bodzára jönnek a poszáták vagy később a tél elején a kökényre és a galagonyára a rigók. Egy jelentősebb madárcseresznye-telepítés valódi eseménnyé varázsolná a cseresznyeérést (ezt lehetne kiegészíteni a szinte azonos időben érő eperfákkal).

A cseresznye érése

volna az első költés utáni, kicsit már az őszt, a madárvonulás látványos időszakát idéző természeti esemény a birtokon, de egy olyan időszakban, amikor valójában még a tavaszi madárvonulás is tart.


Hosszú távon valószínűleg növelné a nálunk és a közvetlen környéken élő rigófélék, sárgarigók, seregélyek számát is, hisz a párok pontosan tudnák, hogy mire kireptetik a fiókákat, olyan svédasztal várja nálunk a madárcseresznyék magas lombkoronájában, aminek segítségével hamarabb engedhetik el az önálló élet útján a fiókákat, és amiből hamar töltekezhetnek annyit, hogy hozzáfoghassanak egy második költéshez.

Fontos tapasztalat volt ez az idén, ami meghatározza a következő évek fásítási terveit is. Amint világos már, mit kell tennünk a levendula telepítésének ügyében, úgy most már prioritásként kell kezelnünk a madárcseresznye intenzív telepítését is, akár már 2024 őszén. Ha szerencsém van, és élek még 20-30 évet, láthatom a madárcseresznyéseket akkorának is, ami fölött május végén, június elején már – mintha ősz volna – máris felhőben jár a madár. Ha sikerül valóban százas nagyságrendben telepíteni, akkor még hamarabb, akár 5-8 éven belül is jelentősen növekedhet a madármozgás nálunk a siheder vadcseresznyék tömegén.  


Mezei veréb a cseresznyén – 2023-tól fogva a mezei veréb és a házi veréb védelme kiemelt fontosságú nálunk!

Borítókép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

4 hozzászólás

  1. Méghogy 2025 nyugalmasabb😍màris itt van a madàrcseresznye projekt, vagy talàlsz egy ùj fajt, ami addig nem volt s maris ott van a konkrét projekt, mit kell ultetni, hogy maradjon is🥰🥰lenyűgöző ez a mòdszeresség ùjfent. Ez a birtok valòban egy földi paradicsom màris, szàrazföldi és részben vizes Cen bàrka❤️

    1. Author

      Persze, ebből a szempontból sosincs vége, szerencsére, de egyre átláthatóbb, rendszerezetettebb minden tudásunk és tervünk, és sokkal könnyebben kezelhetők a tennivalók is. 2025-re tök jó lesz – én még mindig hiszem. | Hamarosan elhagyjuk az 1000 fajt. Pár napja, 2024.06.21-én egyetlen éjszaka leforgása alatt körülbelül 25-30 új lepkefajt találtunk! És végre megkerült az első kérészfaj is. Persze sorra írok mindenről… 🙂

  2. Ha egyszer nyernék a lottón, egy drónt vennék neked, hogy madártávlatból is megnézzük a birtokot! 🙂

    1. Először egy traktort vegyél Cen’-nek, meg egy zongorát! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük