Saját ökocímkét kaphatnak a talajjavító gazdálkodók

talajjavító gazdálkodók

Saját ökocímkét kaphatnak a talajjavító gazdálkodók


Az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet új feltételrendszer és önkéntes tanúsítási védjegy kialakításán dolgozik, amellyel a regeneratív ökológiai gazdálkodásból (RÖG) származó termékeket jelölnék.

A regeneratív vagy talajmegújító gazdálkodás olyan mezőgazdasági gyakorlatokat ölel fel, amelyek a talaj egészségét és termékenységét javítják, például takarónövények alkalmazásával vagy csökkentett, elhagyott talajművelés eredményeképpen.  

Miben új a feltételrendszer? 

Olyan feltételrendszer és védjegy Magyarországon még nem létezik, amely mind a talajmegújító, mind az ökológiai gazdálkodási alapelveket figyelembe veszi és a gyakorlatokat ötvözi. Ezen feltételrendszert kimondottan a hazai viszonyokra tervezi a kutatóintézet és az EU alapelvárásainál részletesebb – önkéntesen választható – szakmai követelményeket támasztana a benne részt venni szándékozó gazdálkodók felé. Középpontjában a talaj minőségi és mennyiségi védelme állna, amelyet a biodiverzitást és a talajvédelmet támogató gyakorlatokkal lehet elérni.

Az ökológiai gazdálkodás és a talajmegújító gazdálkodás is egymás mellett, különálló rendszerként működik. Ugyanakkor a kettő ötvözésével egy még magasabb szintű környezettudatos mezőgazdasági gyakorlatot lehetne elérni. A RÖG felelne meg leginkább egy olyan fenntartható gazdálkodás elvárásainak, amely pozitív hatással van a talaj egészségére, növeli a biodiverzitást, és egészséges, szermaradványmentes élelmiszert állít elő gazdaságosan. 

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara első lépésben arra kéri a talajmegújító vagy ökológiai gazdálkodást folytató gazdálkodóit, hogy osszák meg szakmai tudásukat egy kérdőív kitöltésével.

Forrás: NAK, kép: Pixabay

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több gasztro

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ég veletek, füstölt ízek!

Míg régen a füstölt ízt kizárólag füstöléssel lehetett elérni, ma már ezt füstölt ízű fűszerekkel, azaz füstaromákkal is meg lehet tenni. Így számos, különféle ételeknek…Tovább

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük