Rétisasok a Fertő tó új őrei

fertő rétisas illusztráció

Rétisasok a Fertő tó új őrei


Mint a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán olvasható, a Fertő tavat az országhatár kelet-nyugati irányban kettéosztja, ezért évtizedekig elzárt terület volt a szigorú határőrizet miatt. Miután a határellenőrzés a rendszerváltás után megszűnt, a a tó medrében álló őrtornyok funkciójukat vesztették. Ráadásul a halászat és a nádaratás csökkenésével, valamint a közlekedésre használt mesterséges csatornák feliszapolódásával a tornyok lassan megközelíthetetlenné is váltak.

Ezután egyre gyakrabban lehetett megfigyelni, hogy ragadozó madarak használják pihenőhelyként őket, mígnem 2024. februárjában az egyiken fészket is rakott egy rétisaspár (Haliaetus albicilla).

Az áprilisban végzett fészekellenőrzésnél – a nyílt vízen előbb motorcsónakkal, majd nem kis erőfeszítéssel, a nádason keresztül, gyalog kellett azt megközelíteni – két, néhány hetes fiókát és számos táplálékmaradványt (különböző halfajokat, vízi madarakat, sőt vaddisznómaradványokat is) találtak a természetvédelmi őrök.

Mint írják, ez a költés egyedülálló a hazai madártanban, hasonlót főként a halászsas (Pandion haliaetus) észak-amerikai populációjánál figyeltek meg eddig. Képek a Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook-oldalán láthatók.

A címlapkép illusztráció, forrás: Andreas Weith/Wikimedia

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több rétisas

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük