Ragadozómadár-vonulás: Újra itt jártak az öreg rétisasok!

Tavaszi ragadozómadár-vonulás: Újra itt jártak az öreg rétisasok!


A rendkívül intenzív és sok új madárfajt adó 2023-as őszi madárvonulás után nem kis várakozással vártam a tavaszi vonulást. Elsősorban két területen számítottam érdekes megfigyelésekre.

Egyrészt elhatároztam, hogy

2024-ben rendszeresen figyelem

a birtokhatáron található kis tavat és a záportározót, és ennek a belső követelménynek ez idáig meg is feleltem. Utoljára ma délután – 2024.04.12-én – jártam a záportározónál, de új madárfaj vagy érdekes megfigyelés nem adódott – ellenben időszerűvé vált az első békamentő akció! (Erről holnap részletesen írok!).

A szomszédos tavacska megfigyelésétől, a sűrű területbejárásoktól azt vártam, hogy főként március-április fordulóján új récefajok kerülhetnek meg, esetleg más vízimadarak.

Erre készülve aprólékos posztban latolgattam az esélyeket, de végül csak négy csörgő récét észleltem, valamivel később pedig a birtok történetében másodszor is előkerült a jégmadár.


Illetve egyszer átvonult fölöttünk egy kisebb kárókatona-csapat.

Minthogy április közepe van mindjárt, napról napra

csökken az új vízimadárfaj megkerülésének esélye,

a vízimadarak többségénél ugyanis a vonulás lassan a végéhez ér. Nem összegzek még, de annyit máris mondhatok, hogy a várakozásokhoz mérten a 2024-es eredmények „siralmasak”. Igaz, talán valamivel jobbak, mint a korábbi éveké, de korábban nem is volt ennyire intenzív a megfigyelés.

A ragadozómadarakkal kicsit más a helyzet.

Március 24-én – egyik napról a másikra – megélénkült a ragadozómadarak mozgása, és nemcsak a gatyásölyv második megkerülését köszönhetjük ennek (fotóval), hanem sok új egerészölyv is érkezett, pár napig nem számított ritkaságnak, ha a légkörben 10-15 ölyv is mozgott.


A gyakori egerészölyv

ugyanis valójában jelentős részben vonuló (bár sokan állandó madárnak tartják, hisz egész évben látjuk őket), és amikor a helybeli egerészölyvek már a fészkeléshez készülődnek, márciusban még átmehetnek felettünk azok az ölyvek, akik északkeletről mentek délre telelni,

ilyenkor pedig visszafelé tartanak Lengyelország, Fehéroroszország, Ukrajna és Oroszország felé. Ilyenkor nemcsak a létszámuk ugrik meg jelentősen, hanem a színváltozatok sokasága is jelzi az idegen példányok megjelenését.

Az egerészölyv színe

ugyanis szokatlanul variábilis, a hófehértől a hollófeketéig terjedhet, vannak vörhenyes, vörös példányok, és a markánsabb színváltozatok bármely átmenete is előfordulhat. A különböző színváltozatok némileg kötődnek földrajzi régiókhoz is, így például a világos színváltozatú madarak észak felé egyre gyakoribbak és egyre markánsabbak.

Vonulás idején a „sima” színváltozat mellett számos verzió felbukkanhat, emiatt aztán sokszor kapkodja is a terepei madarász a fejét, hogy eligazodjon a madarak között, mert jó pár színváltozat akár más fajra is hajazhat, a gatyás ölyvtől a pusztai ölyvig.


A létszám látványos emelkedése, és a színváltozatok megjelenése mellett az is vonulást jelzett, hogy rendszeresen láttam ölyveket és más ragadozókat is embertelen magasságokban keringeni vagy vonulni. Gyakran voltak madarak 5-6 kilométeres magasságban vagy annál is feljebb. Sokszor épp csak a jelenlétüket tudtam észlelni. Erre és vonulásra remek példa az a fehér gólya is, aki később az udvar felett ment fel vonulási magasságba ITT.

A ragadozók vonulása hirtelen élénkült meg 2024.03.24-én, amikor nemcsak a gatyásölyv került elő, de percekkel később átvonult egy fekete gólya is, délután pedig megtelt a légkör ragadozókkal, elsősorban egerészölyvekkel.

A vonulás azonban megdöbbentően rövid ideig tartott,

két nappal később, 2024.03.26-án gyakorlatilag véget ért, és hiába reménykedtem egy újabb vonulási-hullám kialakulásában – amit leginkább április első hetére tettem volna – 2024.04.12-ig gyakorlatilag elcsendesült a légtér. Az énekesmadarak vonulása is szerényen csordogál. A meleg idő ellenére is sokan érkeznek kisebb-nagyobb csúszásokkal (például a nyaktekercs vagy a kakukk), de szép sorjában érkezik mindenki, akit joggal várunk, ugyanakkor olyan vonuló énekesmadárfajt még nem sikerült megfigyelni, mely új volna itt.

De azért a ragadozómadár-vonulás két napja fontos adatokat adott. Korábban már felbukkant egy fiatal rétisas, ami 2024-ben már a második előfordulás volt. 2024.03.26-án délután ismét láttam két együtt mozgó öreg rétisast.

Már 2023-ban is úgy sejtettem, hogy az akkori öreg pár felbukkanása a közelben fészkelő párra utalhat. A 2024-es márciusi megfigyelés ismét ebbe az irányba mutat. Igaz ezúttal mindkét öreg rétisas rettenetesen messze (4 km) és nagyon magasan (2-3 km) magasan járt, így a róluk lőtt fotó csak dokumentálja a jelenlétüket, másra nemigazán alkalmas.

De fontos tudni, hogy a rétisasok még mindig erre járnak – és nemcsak kóborló fiatalok, hanem érett, idős párok is, akik valahol a közelben költenek is bizonyára. Így remélhetjük továbbra is, hogy a jövőben egyre rendszeresebben látjuk őket.        


2024.03.26. | Öreg rétisas siklik délnyugat felé | Fotó: Centauri

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük