Megvan az egerészölyv fészke!

Megvan az egerészölyv fészke!


Soha annyira alaposan nem jártam a birtok 2 kilométeres körzetét, mint 2024-ben. Fontos tudni, pontosan mi a helyzet a birtokot ölelő területeken, hisz ezek is sokat segíthetnek (potenciálisan) a visszavadításban. Ahogy többek között ezt nemrégiben a békákkal kapcsolatosan is írtam. Kétéltűeknek létrehozni szaporodóhelyeket a birtokon többek között azért is reményteli feladat, mert a közvetlen közelben már vannak szaporodóhelyek, így a birtok sem nulláról indul.


2024.02.29-én nagy körtúrát tettem

a birtoktól délkeletre-délre. Van egy belvizes terület úgy 200 méterre, oda mentem el, megnézni, hátha találok benne békákat, esetleg gyepi békát, aztán visszatértem a Nagypatakhoz, átkeltem rajta, és nagy kört tettem a környéki erdőkbe, majd az égerláperdő túloldalán értem el megint a birtokot.

Ennek a körnek köszönhetően fedeztem fel, hogy ismét belátható távolságon belül fészkel az egerészölyv, a Nagypatak túloldalán az égerláperdő déli végében, a birtok határától körülbelül 60-65 méterre (Google Earth-ön mértem).


Gyakran építkezik fagyöngyök közelében, talán mert a sok “boglya” mellett kevésbé feltűnő a fészek, de 2021-ben konkrétan egy fagyöngyre építettek rá, ami technikailag is nyilván sokkal könnyebb, mint ágvillában nulláról kezdeni. | Fotó: Centauri
Február végén még épp virágzott az éger. | Fotó: Centauri

Egerészölyvek gyakorlatilag az év bármely napján előfordulnak a közeli erdők fölött, egyre gyakrabban a birtok fölött is, de ez nem mindig volt így.

2000 környékén

még gyakrabban láttam darázsölyveket, mint egerészölyvet, annak ellenére volt ez így, hogy országosan az egerész messze-messze gyakoribb a darázsölyvnél. Annak ellenére is, hogy 2000 és 2004 között volt egy fészek a Nagypatak túloldalán, de annyira közel, és annyira nyílt helyen egy éger tetején, hogy a háztól spektíven nézhettem, amikor a szülők a fiókákat etették. Ez a fészek aztán megszűnt, a fát kivágták, és fészekről jó ideig nem tudtam a közvetlen közelben.

Ezzel párhuzamosan – bár fészkelőt nem találtam – szép lassan egyre többet láttam egerészölyveket.

Az első fészkelést 2021-ben,

az első bagolyboglyák építését követő év tavaszán észleltem, s úgy gondoltam, hogy talán máris az intenzívebb élőhelykezelés lehet az oka, hogy az egerészölyvek ennyire közel telepednek meg. Az akkori fészek a birtok délnyugati sarkától (a két patak összefolyásától) nem messze, 54 méterre a telekhatártól egy éger tetején fagyöngybe épült.


Ezt a fészket – és kérem, ne ítéljen el ezért senki! – a későbbiekben nem igazán figyeltem. Most sem tudom, megvan-e a fészek még (ha időm engedi, ellenőrzöm). Február 29-én viszont takaros, szépen tatarozott, karbantartott, szemlátomást lakott egerészölyvfészket találtam az égeres túloldalán, a vadföld felőli oldalon.

Ez sincs sokkal messzebb, olyan 60-65 méternyire. Talán ugyanaz a pár lakja, akik 2021-ben „eggyel beljebb”, a fagyöngybe építkeztek.

Két okból is fontos, hogy ennyire közel fészkelnek az ölyvek. (Ennél közelebb nemigen tudnának, mert a birtokon ragadozófészek megtartására alkalmas fa vagy erdő nincs, tehát amennyire lehet, közel jöttek.)

 • A jelenlétük talán szintén azt jelzi, hogy a birtok jó irányba halad.
 • Ha ez a pár itt marad, és marad a magazin is, és sikerül fejlődnünk még, stabilizálódnunk, nagyszerű volna bekamerázni az ölyvek fészkét!

Ez is egy lehetőség, ami gazdagítaná a kutatásainkat épp úgy, mint „a média tartalmakat”, no meg a felejthetetlen madaras élmények fényévhosszú sorát.


Ezt az ölyvet a 2022-es hollóetetőn vettem fel a Nagyvadföldön, körülbelül 260 méterre a fészektől. Talán ez a madár a pár egyik tagja.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

5 hozzászólás

 1. Ez nagyszerű, Cen’!
  Zajlik az élet javában, arra gondoltam, hogy milyen jó lenne neked egy egy olyan jármű, amivel csendesen közlekedhetnél a birtokon.🛴🚲

  1. Author

   Igen, egy elektromos golfkocsi 🙂 Sok mindent hoztam ma, nézz körbe! 🙂

   1. Úgy van! Szervezzünk gyűjtést, én is beszállok!

 2. Az elektromos cuccoknak mint p. a roller is, semmi sportértéke , meg egészség megőrző nincs. Meg aztán a gázlókhoz, meg patakhoz, meg a vizes helyekhez leginkább két jó erős láb kell:-))))) egy kitűnő gumicsizmával. Szép nagy birtok és klasszul haladsz minden munkával. Úgy látom a súlyod is a régihez közelít, bár régen nem írtál róla. Minden esetre igen jó látni és olvasni a birtokalakítás munkálatairól. Elismerésem:-)

 3. Nagyon tetszett nekem, amikor a nekünk szánt videók készítése közben időnként megálltál és elhallgattál. Rögtön tudtam, hogy megláttál, észrevettél valamit, felfigyeltél valamire. Egy addig nem látott virágra, egy faágon pihenő madárra vagy egy lepkére.

  Ilyet egy némán suhanó golfkocsiról nem tudnál megtenni. A birtokot felfedezői szemmel bejárni csak gyalogosan lehet. Egy kényelmes bakancsban vagy gumicsizmában – ahogyan Lívia is írja. (Na jó, a te esetedben megengedett egy papucs vagy egy mamusz is. 😉🙂)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük