Jégmadár bukkant fel újra!

Jégmadár bukkant fel újra!


Némiképp bizonytalan vagyok abban, hogy hanyadszor. Úgy rémlik, hogy kétszer bukkant fel, az utóbbi években, de bárhogy keresek is az adatok után, csak az első, s kissé meghökkentő megfigyelését találom. Erre emlékszem is jól, míg a második előfordulást felidézni sem tudom. Van ez így. Muszáj elfogadni, hogy talán rosszul emlékszem, és így a 2024-es megfigyelés mindössze a második jégmadár-megfigyelés a birtokon.

Minthogy az első megfigyelés csak az archív oldalon maradt meg, nézzük először azt a megfigyelést. Változtatás nélkül idézem a 2021-es posztot.kingfisher jégmadár alcedo atthis
A jégmadár (Alcedo atthis) Európa legszínpompásabb madarai közé tartozik, talán csak a gyurgyalag (Merops apiaster) színpompája vetekszik vele. Gyurgyalagokat azonban rendszeresen látok az udvar felett májustól szeptemberig, nem ritkán 40-50 fős csapatokban, jégmadárral azonban nem találkoztam még itthon. (Fotó: Pixabay)

2021.07.26. Új madárfajom a kertben a jégmadár


21 év után már csak kivételes esetekben bukkan fel új madárfaj nálam. A madaraknál mobilisabb csoport aligha van, így bárhol bármikor felbukkanhat valami, amit addig nem láttunk korábban, mégis az idő teltével egyre kisebb az esélye új fajok észlelésének.

ITT írtam arról nemrégiben, hogy a birtok élővilágának kutatását magasabb  szintre emeltem azzal, hogy az idén végre elkészült egy teljes fajlista, és olyan csoportok is több figyelmet kapnak már, mint a rovarok, lepkék, vagy alacsonyabb rendű élőlények. A madaraktól viszont nemigen vártam az idén új fajt – kaptam egyet mégis.


2021.07.06-án hajnalban lesen voltam, forgattam, ahogy mostanság igen gyakran. Szarvasokat és fácánokat vettem fel épp, amikor délkeleti irányból felbukkant egy jégmadár (Alcedo atthis), és alacsonyan, alig pár méterrel a rét felett áthúzott a birtokon északnyugati irányba.

Tátva maradt a szám is. Szó szerint.

A jégmadár nem egy ritka madár,

gyakorlatilag bármelyik víznél felbukkanhat, kisebb tavaknál és patakoknál is, nagyobb vizek mentén pedig borítékolható, hogy találkozunk velük, de itt, az erdők között csak kóborlók fordulhatnak elő, azokat viszont csak nagy szerencsével lehet elcsípni. Azt a pár pillanatot, amikor épp áthúznak. Mint július hatodikán az én jégmadaram.


A jégmadárnál hálásabb fotótéma kevés van – saját fotóval azonban egyelőre nem szolgálhatok (Fotó: Pixabay)

A birtokhatártól alig 100 méterre a birtokszomszéd területén van egy kicsi, körülbelül egy hektáros tó. A jégmadár egyértelműen odatartott. Így elképzelhető, hogy ott többször is megfordul, megtelepedése azonban nem valószínű.

Nem véletlenül kellett 21 évet várni erre a pillanatra, s könnyen lehet, hogy újabb húsz év kell ahhoz, hogy itt ismét lássam. Hacsak nem sikerül jóval hamarabb kis tavat varázsolni a birtok aljába Érdekes látni

ezeket a régebbi, de nem is olyan régi posztokat. Ahhoz mérten, hogy ezek csak pár évvel korábbi írások, sokat haladtunk pár év alatt. Már 2021-ben is azt írtam, hogy nehéz új madárfajokat találni, de 2023-ban talán 6-8 új faj is volt, és bár még csak az első negyedév ér véget, 2024-ben is van már két új madárfaj.

Az első fajlista is 2021-ben készült, és megdöbbenve látom most, hogy csupán 346 faj került fel rá. most 2024-ben azon dolgozom, hogy év végére már meglegyen az eredetileg célként kitűzött

1000 faj.

Sajnos még mindig nincs meg az újabb összesítés, de a birtokon regisztrált növény- és állatfajok száma 2021 óta körülbelül megduplázódott – annak ellenére, hogy a mögöttünk álló évek nem igazán voltak könnyűek.

2021-ben még úgy gondoltam, hogy az újabb jégmadárra akár újabb húsz évet is várhatok. Talán igazam is lett volna, ha a megfigyelések intenzitása marad a régi, de mint tudjuk, 2024-ben napi szinte figyelem, járom, kutatom, fényképezem a birtok minden zugát, minden fajcsoportját, minden időben, minden napszakban, és a közvetlen környéket is.

Nem mellesleg 2021 óta sokat alakítottam a birtok élőhelyszerkezetén is, és ez talán már meglátszik a fajgazdagságon is.

2024.03.15-én kora reggel

már úton voltam, és 7 óra körül a záportározó fölött déli irányból felbukkant egy jégmadár. Az erdők és irtások felől. Alacsonyan jött, ahogyan a jégmadár szokott. Nehéz eldönteni, hogy épp egy frissen érkező “vonuló” kóborló madarat csíptem meg, vagy esetleg a tágabb környéken költő jégmadarak egyike keveredett ide. A madár áthúzott a záportározó fölött, majd leszállt a szomszédos birtok kis tavának egyik fűzfájára. Onnan kisvártatva leszállt a nádszálakra, és onnan vadászott.

Ekkor sikerült róla egy rendkívül rossz, távoli képet lőnöm, amin ráadásul a szomszéd kerítése is látszik, de bármennyire is nyomorult kis fotó egy ennyire pompás fajról, ez az első kép, ami jégmadárról itt készült. Szóval örülök neki.


Jégmadár, 2024.03.15. 7:05 | A birtokhatártól 26 méterre | Fotó: Centauri

Bár a továbbiakban is rendszeresen figyeltem a tavat és a záportározót, a jégmadarat többször nem észleltem. Legnagyobb valószínűséggel átvonuló, kóborló példány lehetett.

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

3 hozzászólás

  1. Nem emlékszem, hogy írtál-e már róla: a szomszéd kis tavában van hal? Találhat ott a jégmadár valamit?

    1. Author

      Van hal. Érdekesek az első jégmadárról szóló poszt (régi oldal) alatti hozzászólások is. Te is hozzászóltál, és kérdeztél is.

      1. Tényleg? Netán pont ezt kérdeztem? 🙂 Megyek, megnézem. Szeretem olvasgatni az ottani hozzászólásokat is. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük