Sztratoszféra-ugrás az Északi-sarkra

sztratoszféra-ugrás

Sztratoszféra-ugrás az Északi-sarkra


Mihail Kornyijenko űrhajós, Alekszandr Linnyik tesztpilóta és Gyenisz Jefremov sztratonauta a világon elsőként hajtott végre ejtőernyős ugrást a sztratoszférából az Északi-sarkra – közölte az orosz RuVDS webszolgáltató vállalat, hozzátéve, hogy az ejtőernyősök elérték a tábort.

Kornyijenko, Linnyik és Jefremov több mint tízezer méteres magasságból ugrott az Északi-sarkra egy Il-76-us szállítógépből.

Az sztratonauták tízezer méteres magasságból ugrottak le, ahol a levegő hőmérséklete mínusz 55 Celsius-fok, és hogy a szabadesés több mint két percig tart.

Felix Baumgartner 2012-ben 39 kilométeres magasságból ugrott le, és Új-Mexikóban ért szerencsésen földet

A közepes szélességi körökön a sztratoszféra tíz kilométeres magasságban kezdődik (nagyjából itt kezdődik az utasszállítók repülési magassága is), a sarkköröknél azonban nyolc kilométernél. A felső határa ötven kilométernél található.


A sztratoszféra-ugrás hatvanöt éves múltra tekint vissza, elsőként 1959-ben Joseph William Kittinger ezredes, az amerikai légierő pilótája ugrott le Floridában egy magaslégköri ballonból egy teszt keretében, melyben azt vizsgálták, milyen hatással van az ember szervezetére egy ilyen nagy magasságból történő ugrás. Kittinger később is folytatta ezt a gyakorlatot, és 1960-ban már harmincegy kilométernél is magasabbról ugrott.

Rekordját csak 2012-ben sikerült megdöntenie Felix Baumgartnernek. Igaz, hogy közben 1966-ban Nick Piantanida is végrehajtott egy ugrást 37 kilométeres magasságból, de ezért az életével fizetett. A rekordot jelenleg Alan Eustace tartja, aki a Google egyik vezérigazgató-helyettese volt, és 2014-ben 41424 méter magasról ugrott le. A zuhanás illetve az ereszkedés összesen tizenöt percig tartott.


Forrás: MTI, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több kozmosz

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

1 hozzászólás

  1. Emlékszem, anno Baumgartner ugrását még közvetítették is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük