Gatyás ölyv másodszor a birtokon!

Gatyás ölyv másodszor a birtokon!


A magasészaki, tundrai területek ragadozóját, a gatyás ölyvet első alkalommal 2023.11.15-én sikerült észlelni a birtokon, pontosabban annak légterében, az Angolkert fölött (ugyanakkor a gatyás ölyvnél jóval-jóval gyakoribb kékes rétihéját egész télen nem sikerült felhajtani). Az első előfordulást egy szokatlanul mozgalmas, őszi madárvonulás hozta. 2023 őszén annyi ragadozómadár volt, mint soha azelőtt (előkerült a vörös kánya, a halászsas és a kék vércse is).

Az első gatyás ölyvről részletesen írtam ITT, ahol minden a gatyás ölyvvel kapcsolatos fontos információ is ott van. Szeretettel ajánlom.A gatyás ölyv elterjedése. A zöld a fészkelőterület. Láthatjuk, hogy ezek az ölyvek nem a szomszédból érkeznek hozzánk. | Forrás: Wikipédia

A második megfigyelésre 2024.03.24-én került sor.

Ez már egy kissé késői időpont gatyás ölyvre, de épp a napokban még találunk több megfigyelést is például Debrecenből (birding.hu). Mindenesetre sok év, sőt 40 év átlagában úgy tapasztaltam, hogy még a “gatyás ölyves teleken” is viszonylag hamar, március elejére a gatyások általában eltűnnek. Ennek fényében késői és kissé meglepő a megfigyelés.

A Jászmaróti odúkolónia telepítését fejeztem be előző nap (már csak két odút kellett felrakni), és a füleskuvik és seregélyodúk felrakásához használt, kölcsön kért alulétrát akartam visszavinni a telekszomszédoknak – akik nem mellesleg ugyanazok, akik egy éve infarktussal bevittek a kórházba, és ezzel megmentették az életemet. Nem hiszem, hogy ők látják bármely posztomat, de ha esetleg mégis, akkor jó, ha tudják: sosem múló hálával gondolok rájuk, míg csak élek.


De vissza a létrához! Mielőtt felvettem volna a létrát, a nyakamba akasztottam a fényképezőgépet is.

Nem túlzás azt állítani, hogy fényképezőgép nélkül már nem merek kilépni az ajtón. Sőt az emeletről a földszintre se szívesen megyek fényképezőgép nélkül, mert bármikor lehet bármi, akár a terasz előtt is. Nem egyszer fordult elő, hogy amikor leértem, futhattam vissza az emeletre a gépért.

Főként nem szívesen mozgok gép nélkül, mióta pár napja ismét megkerült a fekete gólya és a rétisas is. Jól érzékelhetően dübörög a tavaszi vonulás, arról nem is beszélve, hogy az odútelepnek hála bármerre járok is, odúkat látok,  és sokszor az odúknál sertepertélő madarakat, akiket szintén fotózni és filmezni kell.


Általában állványon viszem a gépet, leginkább azért, mert fényképezni sokszor nyugodtan lehetne állvány nélkül, videózni viszont nemigen. Állvánnyal hurcolni a gépet viszont bonyolultabb, mint nyakba akasztani. Ezért idén először szoktam rá, hogy kisebb kiruccanásokhoz, munkákhoz is kiviszem a gépet, de nyakban.

Épp így tettem 2024.03.24-én is.

Aztán felvettem a létrát és átvittem nagy köszönettel a szomszédba. Ott alig beszélgettünk a ház előtt pár percet, amikor is nagy árnyék suhant át a földön, és amikor felnéztem az égre, egy feltűnően kontrasztos, fehérfejű ölyv keringett be fölénk úgy 200 méter magasan, pontosan a birtok és a szomszédos telek határán.


Gatyás ölyv | 2024.03.24. | Fotó: Centauri

Mi más igazolná ennél fényesebben, hogy valóban nem szabad kimenni a szabadba fényképezőgép nélkül. Ráadásul alig öt perccel később, már a Kisrét és a Hospoda között baktattam, amikor felbukkant egy délkeleti irányba tartó fekete gólya is. Róla már tegnap írtam ITT.

Ezt követően sem maradt abba a mozgás a környéken, de erről már külön posztban. Örülök, hogy a gatyás másodszor is meglett, és ezúttal értékelhető fotó is készült róla.

Kezdődik a tavaszi őrület!   

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több “Kert és vadon”

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

8 hozzászólás

 1. Hihetetlen- a birtokod úgy tartod szemmel, hogy minden rezzenés valami olyat mutat, amit azonnal rögzíteni kell. Micsoda alarm- ha nem kutatnád és katalogizálnád a birtok fajait, akkor is így lenne? Áldás a szomszédoknak, hogy megtaláltak és megmentettek!!! Valóban együtt lélegzel és rezegsz a birtokkal ahol élsz és alkotsz.

  1. Author

   Köszönöm, Lívia! Gyere majd vissza az oldalra, mert pár napja igyekszem behozni minden lemaradást, mielőtt tényleg kitörne az őrület. Szeretném jelen időben, egy az egyben mutatni a birtok életét az idén, ha már egyszer életben maradtam. | Láttam a másik hozzászólásodat is valahol, hamarosan írok blogot az egészségügyi helyzetről, meg a fogyókúráról is. 🙂

 2. Szerintem a tavaszi őrület nem most kezdődik, Cen’. Én úgy látom, hogy nálad már tart egy ideje, de ez jó!!! 🙂 🙂 Sokat profitálunk belőle mi is.

  1. Author

   Na jó, nálam elkezdődött február elején, de hidd el: az élővilág turbó tombolása március 20 és május 10 közé esik. Majd meglásd! 🙂 🙂

 3. Csodás szomszédod van!
  Csodás madár a fehér fejével, de miért gatyás? 😊
  Le a kalappal, Cen!

  1. Author

   Igen, csodásak a telekszomszédaim. Intelligens és segítőkész emberek. Ami az ölyvet illeti: azért gatyás, mert – ellentétben a többi ölyvvel – a tollak az egész csüdjét fedik, csak a lábujjai nem tollasak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük