Ma este megjelenhet a sarki fény

sarki fény Magyarországon

Ma este megjelenhet a sarki fény Magyarországon


Ma megismétlődhet az, ami tavaly novemberben történt, és akár az ország több pontjáról is látható lehet a sarki fény. Legalábbis ez derül ki az Időinfó-Metkép Facebook-posztjából.

A Fox Weather szerint az amerikai NOAA Űridőjárás-előrejelző Központja (SWPC) arra figyelmeztet, hogy a Földet elérő, erős geomágneses vihar az északi félteke felett sarki fényt, valamint időszakos kommunikációs zavarokat okozhat.

A központ szerint a műholdak legalább egy napkitörést és koronakidobódást észleltek pénteken.

Sarki fény akkor keletkezik, amikor a Napból származó töltött részecskék kölcsönhatásba lépnek a Föld légkörével. A geomágneses viharok ötfokozatú skáláján az űrkutatási szakértők szerint az első energiahullám G1 vagy G2 besorolású lehet, de hétfőre G3-asra emelkedhet. (Illetve a mai, friss előrejelzés szerint már most G4-es lehet).

A G1-es besorolású geomágneses vihar a leggyengébb, ilyenkor az északi fény csak a sarkkör közelében látszik, G3-as, és főleg G4-es besorolású vihar esetén viszont már ennél délebbre is megjelenhet, ha tiszta az égbolt.

Azt, hogy a föld mágneses terében mekkora hatást generál a vihar, a KP-index jelzi 0-től 9-es skálán. (A 0 az inaktivitást, míg a 9-es az extrém geomágneses vihart jelöli). Az Aurora mobilalkalmazás szerint a KP-index jelenleg 8-as, ami extrém magasnak számít.

Szabadi Péter Facebook-bejegyzése szerint érdemes lehet figyelni az észak felé néző időjárási webkamerákat is:

https://www.idokep.hu/webkamera/predikaloszek3

https://www.idokep.hu/webkamera/seaman1

Forrás: MetKép/Facebook, FoxWeather, kép: Unsplash

Hozzászólásokhoz gördülj a kapcsolódók alá!


Kedves olvasó,

ha nem vagy még támogató, lépj be a Klubba ITT. Csupán havi két kiló kenyér áráért elérsz minden támogatói tartalmat. Alkalmi támogatásra Paypalon keresztül van lehetőség (kattints a kis gombra!).

Ha egyik mód sem megfelelő, de szeretnéd támogatni a Cenwebet és a rezervátumot, akkor keress minket mailben a centauri16@gmail.com címen. Segítségedet előre is köszönjük!   

még több sarki fény

Visual Portfolio, Posts & Image Gallery for WordPress

Ma is felbukkanhat a sarki fény

A Napból érkező töltött részecskék az ionoszférában található oxigén- és nitrogénatomokkal ütközve újra erős sarki fényt eredményezhetnek, ami akár a mi földrajzi szélességünkről is láthatóvá…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük